Az átírás menete néhány egyszerű lépésből áll, amikre ha odafigyelsz, gond nélkül a nevedre kerülhet kerülhet az eladó autó. (x)

Az átírás menete néhány egyszerű lépésből áll, amikre ha odafigyelsz, gond nélkül a nevedre kerülhet az eladó autó. Ezt a vásárlástól számított 15 napon belül szükséges intézni, különben kivonják az autót a forgalomból, és az adóhatóságot is értesítik az illetékfizetési kötelezettséggel kapcsolatban. Amennyiben mást bízunk meg ezzel, akkor egy két tanú által aláírt meghatalmazást adhatunk egy barátnak, ismerősnek, családtagnak.

Az autó átírásának menete

Első körben arra kell figyelned, hogy az adásvételi szerződés pontosan legyen kitöltve, négy példányban. Ebből kettő az eladónál marad, kettő pedig hozzád kerül. A szerződés aláírása előtt minden adat hitelességéről alaposan győződj meg. Ha ügyvéd segítségét veszitek igénybe, akkor ez az ő feladatai közé tartozik.

Miután megtörtént az adásvétel, először a kötelező felelősségbiztosítást kell megkötni. Ezt célszerű még aznap elintézni, mert a biztosító ezután sajnos naponta fedezetlenségi díjat fog felszámolni.

Amennyiben magánszemélyként idegen magánszemélytől vásárolsz már forgalomban lévő gépjárművet, a biztosítás megkötése után szükséged lesz eredetvizsgára. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új autót vásárolsz. Ha például örökölsz, vagy közeli hozzátartozótól kapod az autót, akkor ezt a lépést ki lehet hagyni.

Az eredetvizsga díját a vizsgálat helyszínén kell kifizetni, és szerencsére viszonylag rövid idő alatt meg is vannak vele. Amire érdemes figyelni, hogy nem árt előre érdeklődni szabad időpontért, mert előfordulhat, hogy nem tudnak rögtön fogadni.

Az eredetvizsga végén fogsz kapni egy igazolást, amivel el kell menned a kormányablakba, ahol az átírást végzik. Természetesen minden más, az autóval kapcsolatos okmánynak is nálad kell lennie.

Itt kell majd befizetned a vagyonátruházási illetéket, az új forgalmi engedély és törzskönyv díját. Ezt vagy a helyszínen bankkártyával, vagy postai csekken is rendezheted.

Ezzel kész is vagy, hivatalosan is te lettél az autó tulajdonosa! Az új forgalmi engedélyt rögtön átadják, a törzskönyvet pedig postán fogják 1-2 héten belül kiküldeni. Magánszemélyként további teendőd nincs, külön az adóhatósághoz sem kell elmenned, mert a kormányablak automatikusan értesíti őket az átírás megtörténtéről.

Ha eladóként vagy részese egy adásvételnek, akkor figyelj arra, hogy 8 napod van bejelenti az autód eladását. Amennyiben ezt elmulasztod, az autóval kapcsolatos költségek továbbra is téged fognak terhelni, vagyis te fogod fizetni a gépjárműadót, bírságokat, ezért érdemes ezt a nyolc napos határidőt észben tartani.

Partner tartalom (x)

Forrás: Offero.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.