Varga Mihály szerint nem lesz megszorítás 2014-ben, nem kell újabb adó vagy járulékemelésre készülniük a gazdaság szereplőinek; a költségvetés feszes lesz, abban a tárca számol a hús áfájának csökkentésével is, és egyetlen ágazat sem jár rosszabbul, mint idén.

A nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán úgy vélte, a gazdaság jobb teljesítménye 2014-ben reálissá teszi, hogy egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra egy kicsivel többet lehessen fordítani.

"Abból indultunk ki a tervezési munkánál, hogy nem lehet olyan ágazat, amelyik rosszabbul jár, mint 2013-ban" - fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: biztonságos működést szeretne 2014-ben. A jövő évi költségvetést illetően véleménye szerint nincsen túlzott optimizmus, realizmus van, a gazdaság az idei 1 százalék után jövőre 2 százalékkal növekedhet. Többletbevételekre számítanak az áfából és jövedéki adóból, a pénztárgépcserék fehérítik a gazdaságot.

Magyarország legnagyobb exportpartnerének számító európai országok is enyhe gazdasági növekedést produkálnak, az exportpiacok bővülése így a hazai gazdaságnak is lendületet ad - vélekedett. A keresetek az idén is emelkednek reálértéken, az év második felében 4-5 százalékos növekedésre lehet számítani, ami a kiskereskedelem növekedését hozza magával. Az el nem vont adótételek, az egykulcsos adórendszer, és a gyermekek után járó adókedvezmények szerinte a fogyasztás élénkülését eredményezik.

Varga Mihály egyetértett azzal, hogy feszes lesz a 2014-es költségvetés, amelyben 2,9 százalékos hiánnyal, 2 százalékos GDP-növekedéssel, és 2,4 százalékos inflációval számolnak. Szavai szerint a költségvetés "ki van centizve", de a biztonságos elemet a tartalékok szintjének magasan tartása jelenti. Közlése szerint a 100 milliárd forint általános tartalék mellett ugyanekkora összeget tesz ki az országvédelmi alap nagysága, ez a két tétel az előre nem látható kiadásokat fedezheti.

A hús áfájának csökkentésével szavai szerint a tárca is egyetért, és a költségvetésben is számoltak vele. Az utolsó simításokat végzik az adórendszer módosításain, az erről szóló, európai uniós szabályoknak is megfelelő törvénymódosítást szeptember 30-ig nyújtják be a parlamentnek.

Arra a felvetésre, hogy a bankszövetség szerint a tranzakciós illeték miatt egyebek mellett kevesebb lett a banki átutalás, csökkent a hitelellátottság, azt válaszolta: van ok az optimizmusra a sikeresen végrehajtott 400 millió eurós kötvénykibocsátást követően, amivel a magyar kkv-k többlethitelhez juthatnak. A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) a világon elsőként bocsátott ki kötvényt a Világbank csoporthoz tartozó Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) állami kezességvállalást biztosító garanciája mellett. "Hitelezésben próbáljuk a kereskedelmi bankok által okozott űrt betölteni" - mondta. A tranzakciós illetékről szólva azt mondta, hogy vannak bankok, amelyek kedvezményes számlacsomagjaikban nem hárítják át azt a fogyasztókra, és a fogyasztók felelősségének nevezte a bankváltás megfontolását.

A devizahitelezésről azt mondta: 2004-2008 között a bankok több mint 700 ezer devizaalapú jelzálogkölcsön-szerződést kötöttek. Példaként az egyik bankvezető nyilatkozatát említette, aki elmondta, hogy van ügyfél akinek 42 devizaalapú lakáscélú jelzáloghitele van. "Könyörgöm, ki volt az a bank, aki 42 hitelt adott egy ügyfélnek" - tette fel a kérdést a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy biztosan nem a kormány tehet erről. A kormány november elsejéig vár, közben a szakmai egyeztetés folyik. Varga Mihály szerint a bankok eddig már 120 ezer ügyfél terhein enyhítettek saját ügyfélsegítő programjaikkal. Ez is egy megoldást jelenthet - mondta.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Persze,hogy nem lesz!A sok birkát 2014 választásokig etetni kell,hogy nem lesz megszorítás jobb lesz a gazdaság az Orbán kurmánnyal mindenki jól jár majd utána megint megszívassák a népet és elfelejtik azt amit megígértek!Ezt csinálták 2010 ben is,de remélem nem lesznek az emberek annyira hülyék,hogy bevegyék!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
Éjjel gyomor, vagy fejgörcs kínozhatta, hogy ilyent mond, hogy nem lesznek megszorítások.
"A tranzakciós illetékről szólva azt mondta, hogy vannak bankok, amelyek kedvezményes számlacsomagjaikban nem hárítják át azt a fogyasztókra..."
Árulja már el, melyik bank nem hárította át a tranzakciós illetéket a fogyasztókra?
Tudom, van több bank is, amelyik kínál ingyenes számlacsomagot, ha a számlára legkevesebb 200 ezer Ft jóváírás érkezik. És az alatt...?
sport50
nem is az lesz,csak illetékek!!!sok-sok,és magas illeték!!
mátmar
Az csak természetes! Ezt a szót nem ismerik! Az is igaz, hogy többet kell majd fizetnünk, a nem megszorítások miatt! Már csak az kell, hogy találjanak neki valami más nevet. A lényeg marad, de nem megszorítás!
töky
Én hiszek Varga Úrnak. Nem lesznek megszorítások. Mert amit jövőre csinálni fognak ( pláne még ha a választásokat is megnyerik, ami nagyon valószínű a baloldal impotenciája okán ) azt inkább rablásnak, kifosztásnak, kisemmizésnek...stb lehet majd nevezni. Ezt a fél évet még ki kell valahogy bekkelni. Ha jövőre is ezeket megválasztják, vagy újból hatalomba csalják magukat , akkor vagy el kell menni ebből az országból, vagy nekik kell menni kockakővel, benzines palackkal , tankokkal...stb ahogyan azt ők is csinálták 2006-ban. Ha ezt nem teszi meg a nép, akkor ez az ország ki fog vérezni egy-két éven belül. Utána már késő bármit is csinálni. Rabszolgasorba fogjuk végezni mindannyian.
bakegya
@sport50: na ez az!-soha nem jelentettem még fel senkit,de most szétverte a huszadik lakását vásárló a fejem fölött a plafont és kénytelen vagyok az építési felügyeletre bejelenteni.
Közölte a pali-ez a főváros váci u.-a számlájukra utaljak tizenötezret és akkor 60 nap átfutással indítanak vizsgálatot,de csak a kerület felé,majd újabb 60 nap amikor visszaér adolg!!!-és ezt a törvénymódosítást 2013 májusában tolta ránk Orbánatyánk és csapata!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.