Orbán Viktor szerint nem a magyar gazdaság állapota, hanem a nemzetközi pénzmozgások irányítják a forint árfolyamát, ez pedig azt jelenti: a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdaság válsága sem ért még véget – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő azt mondta: a rezsicsökkentés elindítása óta tudták, hogy az ellenérdekeltek ezt nem hagyják szó nélkül, már csak azért sem, mert azóta számos európai országban születtek hasonló döntések.

Orbán: én csak egy szegény miniszterelnök vagyok

"Nem történt olyasmi, amire ne számítottunk volna, ugyanakkor nem szeretném, ha bárki alábecsülné az ebben rejlő veszélyt" – kommentálta, hogy az Európai Bizottság szeretné kivezetni a kiskereskedelmi energiaárak – jelenleg 17 országban alkalmazott – központi szabályozását.

Hozzátette: Magyarországon véget vetettek annak, hogy a magánmonopóliumok visszaélnek erőfölényükkel, de ettől ezek a cégek még hatalmasak maradtak, nagy erőket, összegeket és kapcsolatokat tudnak mozgósítani, ezért is mondható, hogy a rezsiharc színtere Budapestről és a nemzeti fővárosokból Brüsszelbe tevődött át.

Az unió célja, hogy szabadárassá tegye az energiaárakat, a tapasztalatok szerint azonban ott, ahol nem volt központi árszabályozás, és verseny alakulhatott volna ki az energiapiacon, ármegállapodások jöttek létre a színfalak mögött, és az árak magasabbak voltak az állam által megszabottaknál – fejtette ki. Szerinte ezért a brüsszeli álláspont tankönyvízű, a gyakorlat ellene szól.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy az uniós véleménnyel ellentétben nem elég a rászorulókat támogatni, mert a középosztály is megszenvedi, ha az energiacégek visszaélnek erőfölényükkel, ezért "a szegényekre összpontosító védekezés helyett" általánosan alacsony családi energiaárakra van szükség.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta: az Egyesült Államokban kétszer-háromszor olcsóbb az energia, mint Európában, és jóval olcsóbb Oroszországban, Indiában és sok más feltörekvő országban is. Ha ez így marad, az európai termékek nem lesznek versenyképesek, el fogjuk veszíteni a piacainkat – magyarázta.

Ezen változtatni kell, "van is javaslatunk, de ez pont a szöges ellentéte annak, amit az unió javasol: szerintünk versennyel soha nem fogunk eljutni olyan alacsony árszinthez, mint amit Amerikában és más riválisainknál tapasztalunk" – közölte.

A kormányfő szerint az ipari szektorban is nonprofit energiaszolgáltatásra van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében.

Ez szokatlan gondolat, többéves munkát igényel, "de annyit tudunk segíteni a kontinensnek, hogy Magyarországon be fogjuk vezetni, és szerintem be tudjuk majd bizonyítani, hogy a nonprofit energiaszolgáltatás alacsony ipari termelői árakat és magasabb életszínvonalat eredményez, ezért lesznek követőink ezen a területen" – jelentette ki.

Megerősítette: az áprilisi választás előtt emiatt már nem módosítják az alaptörvényt, és bár a választás után ez nem elképzelhetetlen, előbb a nonprofit energiaszolgáltatásról szóló törvényt kell elkészíteni.

Újólag szólt arról is, hogy a Főgáz 49 százalékos részvénycsomagjának megvásárlása mellett "hasonló lépéseket tervezünk, sőt komoly tárgyalásokat folytatunk más cégek esetében is".

A forint árfolyamgyengüléséről szóló kérdésre Orbán Viktor azt mondta, nem jó, ha kormányok fogalmaznak meg árfolyamigényeket, ez ugyanis jegybanki hatáskör.

Szerinte ugyanakkor az árfolyam-ingadozás jelzi, hogy az egyes államok nem urai pénzük árfolyamának, még a legerősebbek sem, amögött bonyolult pénzügyi mozgások vannak. A magyar gazdaság stabil, a folyó fizetési mérleg évek óta pozitív és erősödik, a forint árfolyamának változása a világban zajló pénzmozgások miatt következett be, ezért most a nemzetközi környezetet kell figyelni – fűzte hozzá.

A kormányfő szerint az árfolyam-ingadozás azt mutatja, hogy a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdasági válság még nem ért véget, az európai valuták ezért törékenyek.

Orbán Viktor ismét lelkesítőnek nevezte a foglalkoztatottsági adatokat. Szerinte erkölcsi szempontból helytelen, ha politikusok "sértegetik" a közmunkát végző embereket, és az adatok kozmetikázásának nevezik a közfoglalkoztatást. "Nem kényszermunkáról beszélünk, hiszen ezek az emberek választhatnak a segély meg a közmunkabér között, és a munkát választják, ez szerintem lelkesítő" – fogalmazott.

Hozzátette: a bérek – nemcsak a közmunkabérek – valóban alacsonyak, de "én vért izzadok évek óta azért, hogy megtaláljam annak a módját (...), hogyan tudunk olyan politikát csinálni, amely több munkahelyet és magasabb béreket eredményez".

98 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
A múltkor valami mást mondott. Mi már kikerültünk a válságból,
csak az a gagyi, tehetetlen Európa bénázik még...
Viktor, Viktor...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Szeretnék Én olyan szegény lenni mint Te Viktor.
modera
@kiskutyauto: Ne aggódj miattam, elég baj az neked, ha úgy érzed, én egy troll vagyok, te pedig a zseni. Te csak egy Fidesz gyűlölő valaki vagy, mégpedig a legsötétebb fajtából. Írj csak, amíg teheted...
Senara
Történelmi sorozat megy az egyik csatornán , egy illető beszédet mondott a tömeg előtt , a lényege ... szegény voltam , de felküzdöttem magam idáig , maradtam az aki voltam ...
pacsni
mar kezd be@ni a miniszterelnok, mert mar èrzi, hogy eljott a vège, mint a
Chauseckunak.
ila51
@szjupermen: ...Az én józan Nagyanyám szavajárása volt : Szegény az akinek nincs esze !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.