Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az átlagkereset a versenyszférában 3,6 százalékkal nőtt. A költségvetés területén – a közfoglalkoztatottak nélkül – átlagosan 6,0 százalékos volt a bruttó kereset emelkedése, a nonprofit szektorban pedig 3,1 százalékos.

A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 242 200, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 227 800 forintot kerestek. A nonprofit szektorban az alkalmazásban állók bruttó keresete 210 200 forintra emelkedett. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 800 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, elérték a 471 000 forintot. Ezt az információ és kommunikáció követte 426 500 forinttal, valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 410 500 forinttal.

A legkevesebbet, 147 000 forintot a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, 151 300 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátás, illetve 169 200 forintot az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágakban dolgozók keresték.

Január-decemberben a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 10 100 forint, az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt kapott, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 9800 forint juttatást kaptak ezen a címen.

Tavaly a rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli kereset átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 151 100 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 104 400, a szellemi foglalkozásúaké 201 300 forint.

A versenyszférában a nettó keresetek 5,2, a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 7,1, a nonprofit szervezeteknél 4,2 százalékkal nőttek 2012 azonos időszakához képest.

A 243 800 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,5 százalékkal volt magasabb a 2012. január-decemberinél.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
@Sziszifusz: Kafetéria /étkezési hozzájárulás/ elvonás, pótlékelvonás=MÍNUSZ!!!13.000Ft Ez konkrét szám! Miközben a fizetésünk 2002. óta nem emelkedhet, mert be lett fagyasztva a bértábla, az árak pedig rohamosan felfelé íveltek. Mondhatnak nekem bármit, erre nincs magyarázat!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sziszifusz
A közszférában közalkalmazottak bére már évek óra nem emelkedett, hanem az utóbbi két évben pár ezer forinttal csökkent. Figyelemmel az árak emelkedésére a reálkereset nagy mértékben zuhant.
QQCSI
Ja, ja, beeeeeeeeeeezonyám! Meg a 0 %-os infláció,
miközben az élelmiszerek ára szuperszonikus sebességgel megy fölfelé.:(
karma1
Na ja, "ATLAG"... Az a hulye, aki ezt beszopja, az meg a tuloldalon van... De mar megint az a franya - most "kiralyi" - KSH-statisztika... Ha nem szamitjuk a kozmunkasokat,... Hat persze, mert azok rontanak az atlagot... Viszont ha Orban Viktor, meszaros Lorinc es Lezer Jani na meg a Simicska lala keresetet nezzuk, es ezt osztjuk Kis Jolanka adminisztrator, Nagy Katika kisnover es Lutz Gizi konyvkoto berevel, akkor pont ez a ketszazharminc-valahanyezer fog kijonni atlagkent,... na menjenek a jo budos francba...!
QQCSI
@karma1: Én megelégednék annyi jövedelemmel, amit lézerannyitisér jövedelméből SzJa-ként havonta levonnak. :) A klf.bulijaiból származó jövedelme után SzJa már nem is kéne! :)
magyarbakancs
A4- papírra minden elfér meg a számítógép monitorján.
Cicamama55
@Sziszifusz: Kafetéria /étkezési hozzájárulás/ elvonás, pótlékelvonás=MÍNUSZ!!!13.000Ft Ez konkrét szám! Miközben a fizetésünk 2002. óta nem emelkedhet, mert be lett fagyasztva a bértábla, az árak pedig rohamosan felfelé íveltek. Mondhatnak nekem bármit, erre nincs magyarázat!!!
Cicamama55
Ja, és elvárják, hogy igazat adjak a szlogenjükre?! Nem lennék én a jó elrontója, de hiába nézek körül, engem minden oldalról a szegénység, elkeseredettség vesz körül..Ennek a hazug, kilátástalan világnak nem tudok tapsolni, s irritálnak a valóságot meghazudtoló álhírei, fals adatai!
Cicamama55
@QQCSI: Hát nem...Valószínűnek tartom, hogy a mi kis hazánkban is vannak ilyen fényűző "szigetecskék", nem kellene hasonló képekért a szomszédba menni! Én soha nem voltam irigy ember, s telhetetlen sem. Legyen nekik, de a többi, az országban élő,az országban dolgozó, itteni terheket viselő embereknek se kelljen nélkülözni, nyomorogni. Ha a kormány mindent megtesz a népéért, ha reményteljes kilátásokat teremt a fiataloknak , biztos , nyugodt megélhetést a dolgozóknak,az időseknek, nem is sajnálom tőlük.Isten lássa lelkemet! Itt azonban semmi nem klappol! Az alapoknál kellene mindent helyrehozni: jogállam, demokrácia...Utána lehet építkezni...Addig míg ezt meg nem teremtik, jobb is ha az itthoni kastélyokról nem tudunk, mert "vérforralónak" találom!
QQCSI
@Cicamama55: Nagyon-nagyon egyetértünk! :)
DogAdventures
Fele annyiból élek, mint aminek a duplájából épp megélni lehetne.
Nil
Én miért csak olyanokkal találkozom akik 80 ezer forint körül visznek haza? Kemény munkáért kapják - nem talpnyalásért- ők viszik a hátukon a gazdaságot, az egészségügyet és a többit. Mivel lehet ennyi pénzt keresni? Mert hasznos és értelmes munkával nem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.