Íme az 5 legégetőbb feladat az egészségügy rendszerében, és amely rendszerből jelenleg 250-500 milliárd forint hiányzik.

Egy kórháztörvény megalkotása, a népegészségügyi megelőző programok folytatása, kiterjesztése, a finanszírozás felülvizsgálata és az orvosi életpályamodell bevezetése lenne a közeljövő legfontosabb feladata az egészségügyi ágazatban – hangzott el egy keddi budapesti szakmai konferencián.

Az Egészségügy 5 dimenzióban címmel rendezett tanácskozáson – amelyen az ágazat problémáit, előrelépési lehetőségeit, prioritásait tekintették át – Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megismételte azt a korábban is hangoztatott álláspontját, hogy az egészségügyre nem pénzteremtő területként, hanem mint gazdaságilag is hasznot hozó, nemzetstratégiai ágazatra kellene tekintenie a döntéshozóknak. Szerinte ugyanis még mindig alacsonyabb az ágazat GDP-részesedése, mint például a visegrádi négyek országaiban. Kiemelte, nincs egyensúly a humánerőforrás területén, rengeteg orvos hiányzik a rendszerből, a külföldre vándorlási kedv nem csökkent az elmúlt években. Beszélt arról is, hogy jelentős megtakarítást lehetne elérni a szűrővizsgálatok hatékonyabbá tételével, valamint mielőbb be kellene vezetni az egészségtan oktatását az iskolákban, hiszen ennek hozadéka csak 10-15 év múlva lenne érzékelhető. A kamarai elnök újra szóba hozta az alapellátás megerősítésének fontosságát, illetve sürgette az orvosi életpályamodell bevezetését.

Életpályamodell

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Intézet igazgatóhelyettese előadásában az életpályamodellről és a hozzá kapcsolódó béremelésről úgy foglalt állást, hogy szerinte ehhez most nincs meg a kormánynak az anyagi lehetősége, "mert az (az életpályamodell bevezetése) sokba kerül". Összehasonlításként elmondta, a bevezetett pedagógusi életpályamodell idén 150 milliárd, a teljes program pedig 280 milliárd forint központi költségvetési forrást igényel, ami a GDP egy százaléka.

Kórháztörvény

Az igazgatóhelyettes számos területet említett, ahol beavatkozásra lenne szükség, ilyen a tulajdonosi viszonyok rendezése, ezen kívül kellene egy úgynevezett kórháztörvény, hiszen – mint fogalmazott: képtelenség, hogy a kórházaknak klasszikus költségvetési intézményként kell működniük, gazdálkodniuk. Úgy vélte, rontana a jelenlegi helyzeten az is, ha a kormányhivatalokhoz kerülne a kórházak irányítási rendszere. Sinkó Eszter a további lépések között említette a betegbeutalási rend újragondolását, az évtizedek óta változatlan esetfinanszírozási rendszer felülvizsgálatát, továbbá szerinte egészségügyi központok létrehozásán is érdemes lenne elgondolkodni, ahol az alapellátás szervesen együttműködne a szakellátással.  Hozzátette, jó ötlet volt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi és Dokumentációs Központ létrehozása, azonban ennek a szervezetnek a hatósági oldalát tovább lehetne erősíteni például az Országos Tisztiorvosi Hivatal vagy az ÁNTSZ "becsatornázásával". Sinkó Eszter szerint az elmúlt évek legfontosabb lépése a nemdohányzók védelméről szóló törvény megalkotása volt, és véleménye szerint tovább kell erősíteni a népegészségügy területén tett intézkedéseket, és szintén pozitívumként említette az egységes kórházi közbeszerzés bevezetését.

A konferencián Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet főigazgató főorvosa azt említette meg, hogy az egészségügyet érintve ugyan folyamatos reformok voltak a különböző kormányzati ciklusok alatt, azonban soha nem sikerült megteremteni az egyensúlyt az egyén szuverenitása és az állami szerep között. Sokszor nem vették figyelembe a változások időigényességét, egyfajta "politikai türelmetlenség" volt megfigyelhető – tette hozzá.

Rácz Jenő, aki a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöki tisztét is betöltötte, úgy vélekedett, hogy sem a reformok nem tudtak forrást bevonni a rendszerbe, sem az ideális működéshez szükséges fedezetet nem tudták előteremteni. Mint mondta, jelenleg 250-500 milliárd forint hiányzik az egészségügyi rendszerből, ami a GDP 1-2 százaléka.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Hát hiányzik , na Istenem , mé ? Mert pl a stadionokban lehetne kórházakat létrehozni , mondjuk később úgy is az lesz belőle , oda teszik be az 50 év felettieket elfekvőbe mert nyugdíjat azt nem kapnak me mindenki focista lesz meg politikus, meg celeb aztán végtére is ha már fekszenek a pályán lehet ilyen kiszavazós műsorokat rendezni ahol pl a nyertes be mehet a helyi CBA boltba egy Bözske utalványért . Télen meg a lázas betegeket kell behajtani ,hogy ne legyen deres a fű.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csip-csop
@kkalman: ez jò volt, megnevetettèl pedig semmi kedvem nem volt nevetni ma.
csip-csop
@Desischado: "aljas fèrgek" tul finoman fejezted ki magad! nagy rakàs csavargòk igy kel ezeket megnevezni.
csip-csop
@esdi: ez a màs vilàgban volt, most màr megvàltozott az orszàg ès a kormàny is. felejtsd el a règi idoket. (sajnos)
Grafix69
@csip-csop: Mert ez teljesen ilyen :)))))
tivoli
@csip-csop: ma, 20:04
Te csak ne biztasd dézit, elég trágár ő helyből is. :-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.