A MAZARS legfrissebb jelentése szerint 2015. január 1-jétől minden pénztárgép használatára kötelezett vállalkozás, amely bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgépes nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti, köteles a kibocsátott számlákról havonta, elektronikusan adatot szolgáltatni az adóhatóságnak.

2015. január 1-től már minden vállalkozásnak, aki online pénztárgép használatára kötelezett, azonban nyugtaadási kötelezettségének számlakibocsátással tesz eleget, kötelező a NAV fele adatot szolgáltatnia. A vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó cég arra is felhívja a figyelmet, hogy 2014. végéig le kell lecserélniük a hagyományos pénztárgépeket azoknak a cégeknek is, amelyek pénztárgép használatára nem kötelezettek.

A cég hozzáteszi, ez a változás érvényes azokra is, akik az adatszolgáltatási kötelezettség alól korábban mentesültek. Tehát azoknak a vállalkozásoknak is érdemes résen lenni, amelyek már az online pénztárgépek bevezetése előtt is kizárólag számlaadással tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

„Ennek értelmében 2015 elejétől minden pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanynak, aki ma még számlaadással teljesíti nyugtakibocsátási kötelezettségét, speciális adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik” – magyarázza Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Az adózónak a kibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikusan kell beküldenie a NAV-nak úgy, hogy a számla kelte, a számla sorszáma, a vevő neve, a vevő címe és az ellenérték forgalmi adót is tartalmazó összege (áfamentesség esetén az ellenérték összege) minden esetben szerepeljen rajta. Az adatbejelentést – a számlakibocsátás időpontját mint rendező elvet figyelembe véve – napi bontásban kell elkészíteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak a 2014. december 31. után (vagyis a 2015. január 1-jétől) kibocsátott számlákra vonatkozik.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, illetve késedelmes teljesítése elég költséges hobbi: magánszemélynél 200 ezer, társaságoknál pedig 500 ezer forint összegig terjedhet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.