Emeld fel a hangod a klímaváltozás megállításáért az aláírásoddal, hogy sikeres legyen a párizsi klímacsúcs! Áder János köztársasági elnök kérése a magyarokhoz. Csatlakozz te is aláírásoddal ahhoz az 1 milliárd emberhez, akik a párizsi klímacsúcs résztvevőit hatékony cselekvésre ösztönzik a klímaváltozás mérséklése érdekében. A klímaváltozás mindannyiunkat érint, Magyarországot is elég súlyos következményekkel. Saját közös érdekünk, nekünk magyaroknak is, hogy a már létező és jól kidolgozott megoldások és technológiák minél gyorsabban és hatékonyabban megvalósuljanak. Hívjuk fel erre a világ vezetőinek figyelmét aláírásunkkal a decemberi klímacsúcson.

Feltöltő: kornytech
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Mint KE. talán fel is emelhetné a szavát az országban található környezetszennyező telepek mielőbbi megszüntetésére, de nem teszi mert csak egy ,,kézi báb,, a hazugovics piszkos pracliján, és menekülne innen, mert a számára már nincs alternatíva, hogy mi legyen ezután...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemjoezigy
Sajnos ő is mint a többi fidesses vezér egész mást mond, mint amit tesz és csináltat. Megengedem, lehet, hogy jót akar, de úgy ahogy az elődei és az orbán elődei is csak a csókosaiknak adják a pénzt számonkérés nélkül. Hogy ne csak általánosságban: van az ELMA nevű magyar elektromos szgk hajtás fejlesztés, ami bármilyen típusú szgk-ba beépíthető, kenterbe veri árban, hatékonyságban a gyári több milliós támogatással készült szgk-kat. Ígért nekik támogatást a bajnai, a gyurcsány az orbán, de egyiktől sem kapott. Ellenben 2,5 milliárdot kaptak olyanok, akik azóta is csak papíron rendelkeznek rajzokkal.
Szelektív hulladékgyűjtés: megszüntetik a szigeteket, de helyette havi egyszeri begyűjtést adnak. Ahol még megvan, ott elvárják a lakosságtól, hogy tiszta szétválogatott műanyagokat hordjon a konténerbe. Holott a lényeg az lenne, hogy ami újra hasznosítható, akár égető műben energia hordozóként, vagy komposztként kerüljön összegyűjtésre és ne lerakóba.
Nap, szél, földhő, biomassza felhasználás támogatása, hogy van nálunk? Válaszom: sehogy, pedig kiváltana fosszilis energiahordozót,+ munkahelyeket is teremtene.
Olyan törvényeket csináltak, amivel lehetetlenné tették új környezetvédelmi vállalkozások kezdését.
De a kirakat és a propaganda a különböző hivatalokban a megélhetési hivatalnokokkal szép képet fest a helyzetről. Aki nincsen bent a témában az meg elhiszi, mint a többi lózungot.
Tehát nagyon sok tennivalójuk lenne, hogy elérjék a minimumot.
nemjoezigy
Egyébként én is aláírtam a kampányt. www.elobolygonk.hu/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201505
(Hiányolom, hogy nem látható az aláírók névsora. Gyenge a honlap a téma fontosságához képest. Pl: lehetne benne komment, párbeszéd rovat is.)
kornytech
Hát igen, lehet informatívabb és tartalmasabb weboldalt is készíteni, bár azt hiszem, ezt szándékosan arra optimalizálták, hogy az aláírás legyen a hangsúlyos, és ne terelje el más erről a figyelmet...
m.macskosz
@nemjoezigy: 5*
áderjános pedálozik, hogy visszamehessen Brüsszelbe, holott más dolga is lenne, mint egy lerágott csonton rágódni! Talán nem ártana, ha észrevenné, hogy Magyarországon van más gond is. Nem is kevés! Ő meg állítólag köztársasági elnök, vagy mifene...
pbalage
@m.macskosz: annyi módosítást engedj meg, plz, hogy nem brüsszelbe kívánkozik a csóka, hanem az ENSZ-be:

index.hu/belfold/2015/01/06/ader_az_ensz-fotitkari_posztra_hajt/
nemjoezigy
@kornytech: "Hát igen, lehet informatívabb és tartalmasabb weboldalt is készíteni, bár azt hiszem, ezt szándékosan arra optimalizálták, hogy az aláírás legyen a hangsúlyos, és ne terelje el más erről a figyelmet..."
-Nem értek egyet ezzel a megközelítéssel, mert ha valamilyen felület adódik a környezetvédelem, a környezet érdekében, akkor minden azzal kapcsolatos lehetőséget ki kell(ene) használni!
Majd mindenki eldönti, hogy melyik lehetőséggel kíván élni.
- Egy ide vágó napi példa: A tele hulladékgyűjtőknél, nem többet tesznek ki, vagy sűrűbben ürítenék, vagy mind kettőt, hanem a NÉPet hibáztatják, hogy szemetel és rosszabb esetben megszüntetik a gyűjtési helyet.
Mostanában ugyanez történt a hulladékgyűjtő konténerek, szigetek megszüntetésével és e helyett havi egyszeri alkalommal zsákban szállítják el az összegyűjtött hulladékot.
- Minimum egyszerre kellett volna működtetni a kettőt a konténeres kivezetésig.
- Egy másik rossz megközelítése az un környezetvédelemnek, ami ki van írva a gyűjtő edényzetekre: "A szennyezett hulladék nem hasznosítható!"
Ez hibás! De hasznosítható, méghozzá legvégső esetben, mint energiahordozó. pl: Az üvegnek 1-2 millió év, a műanyag szatyornak 200-1000 év, az eldobható pelenkának pedig 550 év a lebomlási ideje.
Ugye döbbenet!!! még több infó: www.erdekesvilag.hu/mennyi-ido-alatt-bomlanak-le-az-altalunk-hasznalt-anyagok-a-kornyezetben/
Én elkeseredek, hogy ilyen 'szakemberek' ülnek a környezetvédelem csúcsán!!!
Persze a banki 'szakemberek' is ilyenek a maguk területén, mert minden szakértelem nélkül beszéltek rá minket a devizahitelek felvételére! Igaz ehhez is kellett az állam és annak vezetőinek a támogatása!
m.macskosz
@pbalage: Jogos, én is így tudtam, csak momentán hülye voltam. :)
m.macskosz
@nemjoezigy: 5*
Csak úgy sziporkáztok: nem győzöm osztogatnia csillagos ötösöket! :)
kornytech
@nemjoezigy: Egyetértek. Én is úgy gondolom, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a környezetvédelemben. A hozzászólásomban csak arra gondoltam, hogy ezt a weboldalt valószínűleg kifejezetten az aláírásgyűjtés céljára építhették ki, de való igaz, hogy emellett rengeteg más teendő is van.
A hulladékgazdálkodás tényleg nagy bajban van. És már eleve a szelektív hulladékgyűjtés is eléggé hiányos, nem csak az újrahasznosítás. Például ugye sütőolajat is külön kellene gyűjteni, de sok helyen nem lehet sehol leadni, mert az adott helyen csak a papírt meg a műanyagot gyűjtik. És még bőven lehetne sorolni...
A vízgazdálkodás az egyik legfontosabb eszköz lenne a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Körülöttünk minden ország víztározókat épít, hogy a szélsőségesebb időjárási helyzeteket, az áradásokat és az aszályokat tudják majd kezelni, és többek között ne kerüljön veszélybe a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés. Magyarország nem készül fel, ehelyett inkább stadionokat épít...
papa.49
Mint KE. talán fel is emelhetné a szavát az országban található környezetszennyező telepek mielőbbi megszüntetésére, de nem teszi mert csak egy ,,kézi báb,, a hazugovics piszkos pracliján, és menekülne innen, mert a számára már nincs alternatíva, hogy mi legyen ezután...
kornytech
@nemjoezigy: "Én elkeseredek, hogy ilyen 'szakemberek' ülnek a környezetvédelem csúcsán!!!"
Sajnos úgy néz ki, hogy a csúcsán többségében csak politikusok állnak, akik többnyire nem a környezetvédelmi szakemberek közül kerülnek ki... Ha a vezetők értenének hozzá, szerintem más lenne a helyzet.
nemjoezigy
@kornytech: Szívem csücske a környezetvédelem, azon belül is a lakossági használt sütőolaj begyűjtése, amely piaci résként komoly potenciált (~20 ezer t/év) jelent. A potenciál kiaknázása azonban logisztikai problémákba ütközik – kis mennyiségekben és elszórtan keletkezik a lakossági használt sütőolaj, valamint a lakosság környezettudatosságának hiánya is nehezíti a begyűjtést. Nagyobb léptékű lakossági gyűjtés megindítása előtt mindenképp szükséges lenne egy felvilágosító kampány indítása. (Állam!!! vagy nonprofit cégek, amiknek a működését a jogszabályok akadályozzák.)
A termékpálya egyik legnagyobb hiányossága a lakossági használt sütőolaj begyűjtésének hiánya, amely mintegy kétszer ennyi alapanyagot (20-22 ezer t) jelentene évente. A lakossági begyűjtést több tényező is akadályozza, a legjelentősebbek a logisztikai, illetve a tudatossági, elkötelezettségi problémák. A lakossági használt sütőolaj jelentős része a csatornarendszerbe kerül, komoly költségeket róva a szennyvíztisztítókra. www.mesterdugulaselharitas.hu/magazin/15-tonnas-dugulaselharitas/
Amennyiben sikerül megoldást találni a fentebb említett problémákra, a lakossági használt sütőolaj teljes mennyiségének begyűjtése és biodízel alapanyaggá történő feldolgozása legalább 200 embernek biztosíthat megélhetést. (országos szinten)
2012-ben Biodízelt nem forgalmaznak az üzemanyag töltő állomásokon, csupán a hagyományos gázolajba keverve értékesítik, így a forgalma lényegesen kiegyensúlyozottabbnak mondható, jellemzően 140-160 ezer t/év között alakult. A magyar használt sütőolaj vertikum jelenlegi termelése mintegy 10 000 t/év (kizárólag éttermekre, közintézményekre alapozva), de ha a lakossági begyűjtés maximális szintre emelkedne, akkor is csupán 30 000 t/év lenne a kibocsátás, azaz továbbra is jelentős mennyiségű biodizelolaj importtal kellene számolni, ami nem hazai munkahelyeket teremt.
Sok érdekes adat a folytatásban egy doktori értekezésből.
A HAZAI BIODÍZEL-ÁGAZAT KOMPLEX ELEMZÉSE

Folyt köv
nemjoezigy
Megint itt vagyok és folytatom:
A HAZAI BIODÍZEL-ÁGAZAT KOMPLEX ELEMZÉSEdea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/171885/20130626doktori;jsessionid=87E3F7A62E4483D3657D03C018EC8652?sequence=8
Többszörös előnye is lenne a lakossági begyűjtésnek:
1. nem kerül az élővizekbe, talajba, a környezetbe
2. neveli a lakosságot
3. pénzt ad a lakosságnak (persze nem a mol, meg a biofilter az uralkodó multik, mert ezek ingyen veszik csak át, azt is csak úgy, ha szájukba viszik) ha engedik olyan vállalkozások alapítását akik összegyűjtik, de szinte lehetetlen a jogszabályok miatt
4. a szennyvíztelepeken kevesebb semlegesítő anyag, tisztítás kell
5. az újrahasznosítással kevesebb dízel olaj kell, tehát kevesebb porhatás és nitrogén-oxid kerül a levegőbe, amik rákkeltőek. Amennyi biodízelt kevernek a dízel olajba, annyival kevesebb dízel olajat használunk el. Eu-s előírás is.
6. kevesebb biodízel olajat kell külföldről vásárolni
7. ne termesztett növényekből kelljen előállítani a biodízelolajat!
stb, stb
human
"ENSZ főtitkár akarok lenni. Támogat?"
Sunyi vagy Áder! Miért nem mered így gyűjteni a támogató aláírásokat?
Helyette jössz a betanult környezetvédős szerepeddel. Tőlem ugyan nem kapsz aláírást!!! Menj Szibériába jégcsapokat megtekinteni inkább a keleti nyitás jegyében.
papa.49
@human: Javaslom a palinak a Csillag nevű intézményt, örökös bentlakással!!!
Anna Mária
Ha Áder valamit kér, kezem-lábam törve, gondolkodás nélkül szoktam rohanni teljesíteni. Gondolom, ezzel sokan vannak így. :)))
kornytech
Ez az aláírásgyűjtés nem Áderről szól, hanem a klímaváltozásról.
Vegyük már észre, hogy mindannyian szívunk, ha nem állítjuk meg!!!
(Többek között így: felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/11/08/klimavaltozas-magyarorszagon)
Anna Mária
@kornytech: Ez az aláírásgyűjtés nem a klímaváltozásról szól, hanem Áder további karrierjének elősegítéséről.
soljanka
Érdekes,most meghallja a hangom?
Kishantos ordított, mégsem hallotta meg Áder.
verum
Bizony, Paks2, Kishantos, a közlekedési járművek állapota, vagy akár az Illatos úti szeméttelep miatt meghallgatta Áder az emberek kérését?
Most annyira hallgatnak rá a magyarok, mint ő a magyarokra.
Lázár után szabadon: mindenki annyit ér, amennyit a hitelessége!
verum
@kornytech: - egy aláírás semmit nem old meg, ha közben Áder a gyakorlatban magasról tojik a természetvédelemre és a klímára.
Anna Mária
@verum: Áder még árt is a természetvédelem ügyének, hiszen teljesen hiteltelen alak.
nemjoezigy
@kornytech: A linked: Nem elérhető!
Igazad van és @Anna Mária-nak is igaza van. Az aláírásokkal nem fog változni a jó irányba semmi.
A gazdagokon múlik minden!
Elítélem, de megértem a harmadik világbeli kábelszigetelés égetőket, mert csak így tudnak túl élni! Már sajnos ebben a dübörgően fejlődő Magyarországon is vannak harmadik világbeli viszonyok!!! És rohadt gazdagok is!
TENNI KELL, KELLENE MINDENKINEK A LEHETŐSÉGEI SZERINT! De a gazdagok ezt nem fogják fel: aktuálisan: dzsuzsák, vasaltberki, koporsósgyőzike,stb luxus autókra költ (de eszük nincs hozzá), a többi sem környezetvéd, hanem pazarol!
Mint fentebb már írtam az újrahasznosítással kapcsolatban is sok tenni való van, felelős a kormány!
De ez csak a rehabilitáció, a jobbítás. Ezt meg kell/kellene előzni a nem szennyezéssel.
Egyébként szerintem az emberiség már a sírját ássa ezzel a gazdagok általi pazarlással, és a ~mindenki általi szennyezéssel!
A családom ökológiai lábnyoma 2.
A Tied mennyi?
Ahogy a különböző csoportok, úgy az egyén ökolábnyomának kiszámítására is rengeteg kalkulátor áll a rendelkezésre. Pl:
www.kothalo.hu/labnyom/
human
@kornytech: Ez bizony arról szól, hogy Áder miután nem lesz köztársasági elnök milyen székbe üljön át. Ennyi.
kornytech
@nemjoezigy: Teljesen egyetértek, hogy mindenkinek tennie kell a saját lehetőségei szerint.
Gratulálok, egy egész családra a 2-es öko lábnyom nagyon szép.
A miénk 3 körül van, a karbon lábnyomunk pedig 4, minden éveben ellenőrizzük.
Karbon lábnyomot többek között itt lehet kiszámolni: kornyezetvedelem.weebly.com/karbon-laacutebnyom.html
kornytech
A Földművelésügyi Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat is támogatja a klímaváltozás elleni kezdeményezést a climenews.com írása szerint (V.28.).
kornytech
@Mirabilis: Igaz, és szomorú, hogy a hazai környezetvédelemmel eddig nem foglalkozott.
De szerintem nézzük a dolog jó oldalát, hogy most legalább a klímaváltozás megállításában a globális összefogásáért felemelte a hangját, ami mindenképp egy hasznos dolog...
kornytech
@Mirabilis: Jogos, a hazai környezetvédelem és természetvédelem mellett is ki kellene állnia, de nem csak neki, hanem a többi politikusoknak is. Sőt! A nemzeti parkok mellett (többek között) az Illatos úti veszélyes hulladékok elszállítása és a terület teljes és minél gyorsabb kármentesítése is elsődleges prioritás kellene hogy legyen.
kornytech
Az alternativenergia.hu írása szerint a Sziget és a VOLT is csatlakozik a klímavédelmi kampányhoz. A klímaváltozás problémája a fesztivállátogató fiatalokat és azok jövendőbeli gyermekeit érinti elsődlegesen. Gerendai Károly kiemelte: "fontosnak tartják tudatosítani, hogy rajtunk múlik, lesz-e jövője a Földnek és gyerekeinknek."
magyarbakancs
20 éve harcolok a hivatalokkal a hulladék rongyok,pet- palackok égetése ellen vegyes tüzelésű kályhákban.
Füle botját nem mozdítja egyetlen egy hivatal sem.
Egy kis adalék ,hogy mit okoz az égetés.

A műanyag hulladékok nyílt színi égetése közvetlen és közvetett módon is veszélyes az egészségre. A levegőbe kerülő toxikus részecskék éveken keresztül mérgezik a tágabb és szűkebb környezetünket, a kertjeinket, melyben a zöldségeket és gyümölcsöket termesztjük. Sokan a kályhában és kazánban égetik el a műanyagok hulladékokat, hiszen – vélhetően ezt gondolják – kőolaj származékból vannak, van fűtőértékük. Vagy talán lustaságból nem viszik el a szelektív hulladék tárolókba.

A műanyagok égetése – a 21/2001. számú kormányrendelet értelmében – nyílt színen, vagy bármilyen tüzelőberendezésben tilos! És nem véletlenül…A vegyes-tüzelésű kályhákból kikerülő toxikus füst nemcsak a kéményen keresztül távozhat, hanem a tökéletlen égés következtében a lakótérbe kerülve, az ott lakókat közvetlenül mérgezik.

A műanyagok, mint például a PVC, a polisztirol, a polietilén (műanyag palackok, csomagoló anyagok, háztartási és ipari műanyag termékek, kábelek stb.), valamint a gumitermékek égetésekor szén-monoxid és dioxinok kerülnek a levegőbe. Míg a szén-monoxid mérgezésekről egyre többet hallhatunk (a tünetei émelygés, fejfájás, végtag gyengeség, izomfájdalom, ájulás, halál), a dioxinok toxikus hatásai nem ennyire közismertek. A dioxin klórt tartalmazó, mérgező szerves vegyület, melynek belélegzése elősegíti az asztmás betegségek kialakulását, különböző allergiákat okozhat és hosszabb távon halálos is lehet. Tanulmányok mutatják be, hogy a toxikus összetevők a szervezetbe kerülve hormonális elváltozásokat okozhatnak.
kisangyalom13
Miért nem nyilatkozik senki, a repülök, mennyire befolyásolják mindennapi klímaváltozást?
kornytech
@kisangyalom13: A repülők is hatással vannak a klímaváltozásra.
A következő oldalon például van egy karbon lábnyom kalkulátor, amivel ki lehet számolni, hogy az egyes tevékenységek, és ebben a repülés is benne van, milyen mértékű széndioxid kibocsátáshoz járulnak hozzá, és ezeknek milyen az aránya egymáshoz képest. A kalkulátor itt található: kornyezetvedelem.weebly.com/karbon-laacutebnyom.html
Csak be kell írni az egyes repülőutakat, és kiszámolható a keletkezett CO2 mennyiség 1 főre lebontva. Ez összehasonlítható az áramfogyasztással, vagy a közlekedéssel is.
nemjoezigy
A köztársasági elnök példamutatása lenne a legjobb ösztönző a NÉP számára!
A példamutatás abból állhatna, hogy megfogadná, támogatná a pártosságtól és az egyéni anyagi érdekektől független civilek és szakemberek javaslatait, ha rávenné a többi politikust és gazdagot, hogy ruházzanak be a hivalkodó luxus helyett környezetvédelmi, energia takarékos, hatékony beruházásokba. Az is sokat jelentene ha egyedi, de legjobb lenne, ha közösségi szinten csinálnák ezt.
Pl: www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/naperomuvek-sorozata-epul-jaszagon-616603
ua
www.blikk.hu/blikk_aktualis/tobb-mint-185-millio-forintbol-epult-naperomu-jaszagon-2370617
Persze a közösségi beruházáshoz közösségi, szociális szemlélet is szükséges, ezt nem tapasztalom a gazdagoknál.
Pedig anyagilag bejönne nekik és pénzük is van rá!

Roggyant agyú elsimonnak: Jé ez működik Magyarországon is?
dömdödöm
Fontos dolog persze de más komoly ,a Magyaroknak igen húsbavágó kérdésekben esze ágában nem volt megszólalni :-(((((((((((((
hetöndöe
Mondta ezt egy olyan ország miniszterelnökének az udvari bohóca,aki büntető adót rótt ki a napelemekre.
Óriási!:-))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.