Nem tetszik a földprivatizáció ötlete Turi-Kovács Bélának. A politikus – amellett, hogy a Fidesz-KDNP színeiben lett országgyűlési képviselő – a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke is.

Turi-Kovács a szervezet vezetőinek küldött körlevelet, amely az mno.hu birtokába került. Ebben kifejtette: a kormány parlamenti döntés nélkül jelentette be, hogy megkezdi az állami földek értékesítését. A polgári kisgazdák álláspontja azonban egyértelmű: az alaptörvény a földet, vizet, természeti kincseinket nemzeti örökségünknek minősíti, alkotmányos védelemben részesíti.

A földforgalmi törvény pedig csak arra jogosítja fel a kormányt – írta Turi-Kovács –, hogy a 650 ezer hektárnyi állami földet haszonbérbe adja, megműveltesse, azokon mintagazdaságokat hozzon létre, az önkormányzatoknak szociális célokra átadja, elcserélje, vagy kisebb területeket kiegészítésként eladjon.

A politikus azt is sérelmezi: "figyelmeztetéseik ellenére" a kormány kitart a szándéka mellett, holott annak "jogalapja kétséges" és egyébként is az "akció az ötletelés szintjén van". Ráadásul senki sem folytatott le eljárást az eladandó földek kijelölésére, „különösen pedig nem egyeztettek (a legközelebbi körön kívül) senkivel arról, hogy milyen feltételei vannak a föld vételének”.

Turi-Kovács arra is rámutat: a tervezett földeladás „előkészítettségét” mutatja a kisgazda vezető szerint az, hogy eredetileg 400 ezer, majd 380 ezer, illetve 300 ezer hektár föld eladásáról beszélnek.

Turi-Kovács arra kérte a kisgazdákat, figyeljék, hogy a saját területükön milyen kezdeményezések vannak állami földek eladására, és ha „bármilyen hatósági vagy a Fideszhez közelálló körökből ismertté válik, hogy hol, milyen területeket jelölnek ki eladásra, azt azonnal jelezzék a központi irodánknak”.

A minimális cél most az, hogy lehetőleg megakadályozzuk a további föld- és vagyonkoncentrációt, és a termőföld a kis- és középbirtok erősítését szolgálja

- zárta sorait Turi-Kovács.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Na, komám, nekiugrottál a főtetűknek, te sem leszel sokáig narancs színű !
Méghogy a cumbik ne kapják meg 3/4 Magyarországot ? Rebellió !
papa.49
@Toby: Hát nekem is ez jutott eszembe, hamar nyugdíjas lesz a pacák, ami nem baj csak így lassan csökken az egy főre jutó hülyék száma a parlamentbe, ami jelenleg kettő)))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.