Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen – közölte helyi idő szerint vasárnap a New York-i központú Zsidó Távirati Iroda (JTA).

A március 24-én létrehozott testület levelében "mély aggodalmának" adott hangot, kijelentve, hogy Hóman "élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt".

"Sürgetjük, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a kormányzati támogatást ettől, vagy a tiszteletére emelt bármely szobortól" – írták a magyar kormányfőnek az amerikai képviselők.

A pénteki keltezésű levelet a demokraták részéről Nita Lowey, Eliot Engel, Steve Israel és Ted Deutch, a republikánusok részéről pedig Ileana Ros-Lehtinen, Chris Smith, Kay Granger és Peter Roskam írta alá. Mind a nyolc politikus társelnöke a testületnek.

Az amerikai képviselők tiltakozó leveléről beszámoló JTA-jelentés egyébként azt állította, hogy Hóman a holokauszt idején mintegy 500 ezer zsidó halálát "rendelte el". A hírügynökség azt is írta, hogy a politikus az 1930-as és 1940-es években miniszter volt Magyarországon, 1938-ban és 1939-ben részt vett a zsidók jogait korlátozó törvények kidolgozásában, 1944-ben pedig a deportálásukra szólított fel.

A JTA szerint 1944 nyarán 420 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba.

A hírügynökség beszámolt róla, hogy Hóman Bálint szobrát, amelyet "nagyrészt a kormány finanszírozott", decemberben leplezik le Székesfehérváron.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
Csizmike szerint ez rendben van, helyette indiánozik egyet. No comment, agyhalál!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Nem kéne előbb tájékozódjanak a saját országukban felemelt szobrok irán, akik az indián holokauszt és a gettósítás úttörői voltak és akit torvénybefoglalva imádnak ?
vadnarancs
Csizmike szerint ez rendben van, helyette indiánozik egyet. No comment, agyhalál!
magyarbakancs
@Csizmás Kond: Aggódom az állapodódért.
Szeretném megkérdezni tőled mikkor az őseink idejöttek elfoglalták a Kárpát- medencét leigáztuk az ittlévő népeket. Árpádnak nem emeltünk szobrot?
Pedig hódítóként érkeztünk.
Amerikába az Európából érkezők is hódítóként érkeztek.
Nm tűri egyetlen egy hódító nemzet a konkurenciát.
Mi Magyarok Magyar állampolgárok elégetéséhez és ki irtásához tevőlegesen hozzájárultunk 1944-ben.
Ezért nem kellene Horthy korszakot imádni .
Vosztok
Én pedig a jóérzésű emberek hadával tiltakozom a Rushmmore-hegyi elnök-galeri ellen, Washington D.C. elnevezése ellen... Ezek az emberek szerződéseket szegtek, csaknem teljesen kiirtottak egy kontinensnyi népet, elvették a földjüket, a mutatóba élve maradtakat pedig rezervátumoknak nevezett gigantikus koncentrációs táborokba zárták.
Ennek fényében Hóman szobra ellen nekik tiltakozni, több mint pofátlan
vadnarancs
Tiltakozom, hogy az ilyen Vosztok-félék szabadon grasszálhassanak hazánkban. Nyilvánvalóan beteg elmék, nem képesek megkülönböztetni a hódítást a népirtástól. Javasolnám az OPNI újra nyitását!
simmering73
@Vosztok: Magyarbakancs cirmiért aggódó beírása neked is szól(hatna).
Vosztok
@simmering73: Topánka nem válaszolt senkinek. A"VÁLASZ" az racionális gondolatmenettel megfogalmazott, értelemmel bíró felelet. Pártfogoltad csak böffentett egy rosszagút.
Mi nem irtottuk ki sem az avarokat, sem a morvákat, sem a szlovákokat. Az előbbiek beolvadtak, a másik kettő köszöni, ma is jó van.
Ez a játék a szavakkal dolog - hódítás - népirtás - pedig kétélű fegyver! Lehet ám ezt úgy is játszani, hogy annak kell az OPNI-t újranyitni, aki nem tud különbséget tenni a nemzetmentés miatt szükségessé váló tisztogatás és területszerzés (azaz élettér, németül lebensraum) céljából elkövetett tömeges gyilkosság, a népirtás között!
És ha a Hódítás igazolja a népirtást, akkor Hitler okés?
Másrészt Árpád hódítása 2 (azaz kettő) évezreddel ezelőtt történt, amikor még az amerikai, az afrikai kontinensen egyáltalán, az ázsiain pedig csak nyomokban voltak konkrét határokkal rendelkező, központi vezetés alatt álló államok. Még Európa sem emlékezetett a mai formájára.
Viszont Washingtonék korában már nem így volt. Államok, törvények, nemzetközi kapcsolatok, diplomácia volt már.
Az ezeket meggyalázók és semmibe vevők Hóman szobra elleni tiltakozása arrogáns, szemforgató és nevetséges.
Freewolf
Georg Armstrong Custer tábornok szobra ott áll West Pointban, ami tudjuk, nem elítélendő. Ő csak ölte az indiánokat, aztán gettóba zárta. Az, aki itthon senkit nem bántott, de a nézetei nem tetszenek, ezek az álszent képviselőnek hazudott pénzen hatalmat vevő vakarcsok megugatják.
Orbán helyében kitörölném a levelükkel és visszaküldeném nekik!
nyanya001
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Freewolf
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
nyanya001
@Freewolf: Amennyiben ez lenne a válaszod Orbán helyében kedves xu !
Téged minősít ordaska !
Freewolf
@nyanya001: :-)))))))))))) Maradj a sodrófánál! Igaz nem inspirál gondolkodásra, de nem is erőlteti az agyad!
nyanya001
@Freewolf: Te meg magadnak!
Ne erőlködj !
Vosztok
@nyanya001: Te beszélsz intelligenciáról, aki még egyetlenegy releváns hozzászólást nem voltál képes produkálni? Tőled csak ilyen beugatásokra telik. Szánalmas egy teremtmény vagy.
nyanya001
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Freewolf
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
nyanya001
@Freewolf: Ne felejtsd el a gyógyszereidet
nyanya001
@Freewolf: Nekem nincs szükségem neked annál inkább @inkvi :
nyanya001
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Csizmás Kond
@magyarbakancs: Látom szeretsz történelmi butaságokat mondani...kit is igáztunk le mi...úgyértve Árpád apánk amikor idejöttek a KM-be ?
Csizmás Kond
@vadnarancs: Csak bátorkodtam megjegyezni, hogy nem az akarjon becsületre tanítani akinek amúgy nincs...
magyarbakancs
@Csizmás Kond: "Látom szeretsz történelmi butaságokat mondani...kit is igáztunk le mi...úgyértve Árpád apánk amikor idejöttek a KM-be ?"
Az itt levő szláv,morvákat nemzetséget igáztuk le.
Pannónia elfoglalása[szerkesztés forrásszöveg szerkesztése]

Árpád fejedelem lovasszobra a honfoglaló vezérek együttesében a millenniumi emlékművön, Budapesten. Zala György alkotása
A honfoglalás nem egy év alatt zajlott le, és legalább két nagyobb szakaszban. Először az ország keleti felét, majd később a 10. század elején a nyugati felét foglalták el. Utóbbira az adott alkalmat, hogy 899-ben Arnulf császár szövetséget ajánlott a magyaroknak Berengár ellen. A hadjárat idején azonban meghalt Arnulf, így – hasonlóan Szvatopluk öt évvel korábbi halálához – a magyar felfogás szerint megszűnt a szövetség, az Itáliából visszatérő csapatok elfoglalták a Dunántúlt és 902-ben morvák által birtokolt északnyugati területeket, ami után a morva állam megszűnt. Mindezek a hódítások nagyobb csaták nélkül zajlottak, a magyarok nem ütköztek számottevő ellenállásba. A magyar hódítást megkönnyítette II. Mojmír és II. Szvatopluk rivalizálása, valamint a morvákat érő ismétlődő frank támadások is.
Tanuljál honfitársam aztán írogassál úgymond butaságokat.
Csizmás Kond
@magyarbakancs: A KM a Magyarok bejövetele előtt az Avar birodalom része volt. Az Avarok meg a Magyarok elődei voltak. A szláv mint nemzet csak a 900-as évektől emlegethető azelőtt nem volt szláv megnevezés, viszont volt Morva, volt Kipcsak, Polovec, kun stb. akik egy adott területen belül az Avar birodalomhoz tartoztak és kiknek a származási területe a Kievtől északra eső területek voltak. A Morva vidéke soha nem volt sem Magyar sem Avar terület csak némi ide-oda tolongás hatására tartozott hol ide hol oda.
Amúgy a Magyarok az Avarok megsegítésére jöttek vagyis nem hont foglaltak hanem hont megtartottak.
vadnarancs
@Csizmás Kond: Ezt a történelmi hazugságodat mire alapozod? :) Mi hont védeni jöttünk ide, nem hont foglalni? Avarok a rokonaink voltak? Kik még? Tudom, az összes félázsiai nép! A szlávok évszázadokkal előttünk itt voltak!
Csizmás Kond
@vadnarancs: ..ezt tanították neked...ezzel a tudással te is írhatnád a következő hazugtörténelmet...
ja és szlávok...
" I. Szvjatoszláv vagy Szvjatoszláv Igorevics (ószláv nyelven: Свѧтославъ Игорєвичь, oroszul Святослав Игоревич; 915/920 körül vagy 942 – 972 márciusa) névlegesen 945-től, ténylegesen 962-től haláláig a Kijevi Rusz fejedelme, a Rurik-dinasztia tagja.
...Szvjatoszláv az első kijevi fejedelem, akinek szláv eredetű a neve. Egyes elméletek szerint nevét a korábbi fejedelmek skandináv nevéből fordították le, Oleg (Helgi) ugyanúgy szentet jelent mint a szláv szvjatoj; Rurik (Hrorekr) pedig dicsőséges, akár csak a szlava. Olyan elképzelés is létezik, hogy nevének első tagja a varég eredetű Svend; ezt alátámasztja, hogy bizánci források Szfendoszlabosznak (Σφενδοσθλάβος) írják."
...tanulni sose késő...és általa nemesedsz.
vadnarancs
@Csizmás Kond: hu.wikipedia.org/wiki/Szl%C3%A1v_n%C3%A9pek

most ajvékolj te tudatlan történelemhamisító! Tanulni sosem késő, de csak az igazat, vagy ugyanolyan hazug maradsz, mint itt eddig mindannyiszor!
vadnarancs
@Csizmás Kond: Csak hogy művelődj még kicsit...

hu.wikipedia.org/wiki/Avarok

kiemelnék neked ebből egy mondatot:

Az Avar Birodalom megalakítását 568-tól számíthatjuk, amikor a Kárpát-medence kizárólagos uraiként ide helyezték központjukat, ahol gepida, szarmata, szláv és bolgártörök népcsoportok felett uralkodtak. A birodalom a 9. század elejéig állt fenn, amikor Nagy Károly Frank Birodalma és Krum bolgár kán dunai bolgár birodalma felszámolta.

Olvasd el párszor te történelemhamisító, mikor ide jöttek, a szlávok felett uralkodtak, tehát itt voltak a szlávok! Amennyire buta agymosott vagy, most azt találod majd ki, hogy a Wiki-t is hamisítják a mocskos liberálisok, na meg a Gyurcsányi!
vadnarancs
@Csizmás Kond: Kicsit többet guglizz a jobbos szennylapokból, volt olyan hazugságáradat is, hogy a magyarok világ életükben itt éltek, ezt a Semino-féle génvizsgálatra alapozták. Természetesen totálisan eltorzítva, hamisítva. Ha az igazság érdekel, akkor ne azokból a szennylapokból tájékozódj, amikből szoktál, hanem hiteles hírforrásokból. A Semino-vizsgálatok eredményét keresd meg angolul egy hivatalos site-ról, vesd össze a kurultajos, nagymagyar turulos oldalakéval. Nevetségesek vagytok mindannyian!
vadnarancs
Ezt meg csak a hazugságaid kedvéért csizmike, elég rosszul informálnak téged a szennyoldalak:

hu.wikipedia.org/wiki/Kunok

Tulajdonképpen a kötőszavak kivételével majdnem minden hazugság, amit leírtál. És persze te támadsz, mert az a legjobb védekezés... NO COMMENT!
Csizmás Kond
@vadnarancs: kis citrancs mit akartál ezzel újat mondani ? A szlávok ha úgy vesszük a vikingek leszármazottai...előtte meg gótok voltak...olvass kis savanya !
hu.wikipedia.org/wiki/Vikingek
hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3tok
a másodikra...
Az avarok a hunokat váltották a hunok a szkítákat...így maradt fenn a folytonosság a többi a te hiányos tanulásod hibája.
vadnarancs
@Csizmás Kond: Miről beszélsz te elmebeteg??? Gyorsan vedd be a gyógyszered! Szerintem már az is kinevet, aki sohasem hallott a történelemről!
vadnarancs
Össze-vissza zagyválsz, mint elmebeteg vezéred. Mi köze a vikingeknek vagy a gótoknak a szlávokhoz? Külön népek. Időben is különböznek. A Kárpát-Medence lakott volt, akkor folytonosság van, mindenki magyar volt, aki itt él több ezer éve? Te tényleg idióta vagy!
Csizmás Kond
@vadnarancs: Nem a te tudásodat vitatom hanem a tényeket magyarázom...Ami megtörtént azon az sem változtat ha nem tanulod meg.
Csizmás Kond
@vadnarancs: Az citrancskám, hogy ugyanarról a területről jöttek egymást követő időkben különböző neveken, ...de neked ez magas.
vadnarancs
@Csizmás Kond: Előbb döntsd már el, mit akarsz kihozni belőle. Mert se füle-se farka a sok linkednek, semmit sem bizonyítottál az igazadból, éppen ellenkezőleg! Milyen tényeket magyarázol? Azt akarod bemesélni, hogy Amerika "meghódítása" egyenlő 450-500ezer honfitársának kiirtásával? Egy hódítás szerinted egyenlő a tömegmészárlással? Tudod mennyi áldozatot követelt Európában a magyarok "kalandozása"? Tudod, hogy a legképzettebb és legkegyetlenebb zsoldosok voltunk 800as években? Tudtad, hogy nőket, gyerekeket gyilkoltak őseink kizárólag haszonszerzés céljából? Sorolhatnám, de látom teljesen felesleges...
vadnarancs
@Csizmás Kond: Persze, hogy különböző neveken jöttek te nemokos, mivel különböző törzsek, nemzetségek voltak! Te tényleg ennyire buta vagy, vagy fizetnek érte? Népvándorlást guglizd ki. Már annyit nem érdemel a dolog, hogy belinkeljem neked...
Csizmás Kond
@vadnarancs: na figyelj...te akartál kereszteződni nem én ...tehát ha unod dugulj el.
Csizmás Kond
@vadnarancs: ..csak most olvasom miket össze nem hordtál...vazze...ezeket mind tanították neked ?
DND
a Cro Magnoniak miert irtottak ki a Neandervolgyieket ?? hmm... "*"
vadnarancs
@Csizmás Kond: Azt hiszem magadat minősítetted a hablatyolásoddal. Mint mindig. Köszönjük ismét!
Csizmás Kond
@vadnarancs: Ne köszönd, a pofátlankodóknak mindig ingyen van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.