Több író- és történészszervezet, alapítvány, egyesület is tilatkozik az ellen, hogy a Horthy-korszak "faji polgárháborújának egyik szítója", Hóman Bálint születése 130. évfordulóján, december 29-én szobrot kapjon Székesfehérváron.

A szobor az Igazságügyi Minisztérium, Dr. Cser-Palkovics András fideszes polgármester valamint a városi képviselőtestület támogatásával kerülne a helyére, állami tulajdonú területre.

A Szépírók Társasága tiltakozásában emlékeztet: Hóman kultuszminiszterként folyamatosan támogatta a magyar zsidóság jogainak egyre súlyosabb korlátozását. Teleki Pál miniszterelnöknek készített javaslataiban például azt írta, Teleki fogadja el "Hitler és Mussolini faji gondolatát", és nyújtson be újabb, "faji alapú" törvénytervezetet, merthogy

"tudatára kell ébrednünk végre, hogy a zsidó, ha kivételezett is, sőt, a zsidó származású és zsidó kapcsolatú személy is ellensége kell, hogy legyen a mai kormányrendszernek".

Hóman egykori fehérvári országgyűlési képviselőként "íróasztala mellől Fehérvár lakosságának 10 százalékát lökte a halál felé" – jegyzik meg.

A Hóman-szobor felállítását most 15 millió forinttal támogatja az Igazságügyi Minisztérium, a székesfehérvári önkormányzat pedig további közel 2 millió forinttal segíti a szobrot állító Hóman Bálint Kulturális Alapítványt.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Egyre nyilvánvalóbb az antiszemitizmus erősödése a hatalom által is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@verum: ...azért is haragszik a kormány ennyire a szemita bevándorlókra...:)
eugen4402
Közterületi szobrot csak min. 500 évvel ezelőtt praktizáló politikusoknak lehessen állítani. Otthon mindenki imádhassa a maga példaképeit, de végre tudomásul kellene venni, hogy az én istenem másoknak lehet, hogy Lucifernek látszik...
nyanya001
Biszku biztos életfogytiglant kap ha meg nem hal tavaszig amikor a per folytatódik.
leszúrt rittberger
Sőt, mi a fenének kellenek bármilyen szobrok? Mit akar mondani a mai embernek egy szép parkban, az őszi fák között meredő fosbarnára oxidálódott Kossuth-szobor? Hogy azt üzente? Vagy hogy régen is voltak politikusok? Hogy régen minden jobb volt, minden olyan dícső meg emelkedett volt, már innen nézve?

Ki a személyikultuszos marhaságokkal, száraz tujaágakkal teleaggatott kopjafákkal, székelykapukkal a természetből, múzeumba valók. Köztérre fákat, füvet, bokrot, padokat, minden szabad négyzetméterre.
human
Politikailag korrekten, ha a város ilyen embernek akar szobrot állítani, akkor olyat állít. Ha a többség tiltakozott volna akkor nem lenne szobor, de akár utólag is le lehet dönteni. Eljutottunk egy olyan szintre, hogy Hitlernek vagy Sztálinnak is lehet akár szobrot állítani, az emberek csak legyinteni fognak és elkönyvelik, hogy ez is csak valami politikus hülyesége és mennek tovább a munkahelyükre vagy haza ellátni a jószágot, mert abból élnek és nem a szoborból.
human
@Horizont: Az elmúlt 25 év vívmánya ez. 25 évet elpazaroltunk. A '89 előtt szinten vagyunk agyilag. Tisztelet a kivételnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.