A Magyar Szocialista Párt Budapesti Szervezete és annak elnöke, Kunhalmi Ágnes kedd kora estére tüntetést szervezett a Nemzeti Választási Iroda budapesti székháza elé, miután bőrfejűek egy csoportja délelőtt megakadályozta, hogy benyújtsák a vasárnapi zárva tartás tilalmát föloldani hivatott népszavazási kérdésüket. Zengett a „diktatúra” és a „népszavazást” az Alkotmány utcában.

Ahogyan arról a Budapest Beacon is beszámolt korábban, tizenöt-húsz kigyúrt, kopasz, nagy-magyarországos jelképeket viselő, verőlegényeknek látszó férfiakból álló csoport fogadta kedd reggel a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) Lukács Zoltánt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnökét és társait. Lukácsék azért érkeztek az Alkotmány utcai épületbe, hogy sokadik próbálkozásra végre-valahára elsőként adják be a vasárnap boltzárról szóló népszavazási kezdeményezésüket.

Több százan a demokráciáért az NVI épületénél az MSZP tüntetésénAz MSZP ifjúsági szervezete, a Societas tüntetői. Fotó: Lestyánszky Ádám, Budapest Beacon

Nem sokkal dél előtt fölkerült a Kúria honlapjára a döntés, ami alapján megnyílt a lehetőség egy új kérdés benyújtására a témában. Az előtérben egy idős asszony várakozott, hasonló szándékkal, mint a szocialisták – sajtóhírek szerint őt kísérték el a bőrfejűek, akik egyébként Lukács szerint a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotósát is inzultálták –, végül azonban mégsem ő, hanem az egyik verőlegény-kinézetű férfi ugrott oda az előtérben található berendezéshez. A gép gombjának megnyomásával lehet jelezni, hogy ki adta be az első népszavazási kezdeményezést.

Hogy a bőrfejűek kinek a megbízásából voltak ott, és milyen kérdést adtak be, azt nem lehet tudni, csak annyi derült ki, hogy többen a Fidesz pártigazgatói, egyben az FTC elnöki tisztjét betöltő Kubatov Gábor-féle Fradi Security tagjai, akiktől amúgy az ultrák elhatárolódnak. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy az említett személyek akadályozták-e a szocialistákat saját kérdésük benyújtásában, ám ha valóban így történt, akkor az bűncselekmény, mely a hatályos Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Nyakó István, az MSZP volt országgyűlési képviselője és volt szóvivője, aki a szocialisták kérdését végül másodikként beadta, a helyszínen azt mondta: „tulajdonképpen egy kettős sorfalat húztak, és nem tudtam áthaladni”.

A Magyar Helsinki Bizottság kedd délutáni közleménye szerint a bűncselekménynek legalább a gyanúja fölmerül a történtek miatt.

Szervezésre szinte semmi idő nem maradt, ennek ellenére több százan érkeztek az NVI épületéhez, transzparensekkel, zászlókkal és dudaszóval megtöltve az Alkotmány utcát. A média óriási érdeklődése mellett elsőként Tóbiás József, az MSZP elnöke lépett a mikrofonhoz, miközben a tömeg a „Nem hagyjuk!” rigmust skandálta. Szerinte Magyarország akkor lesz erős, ha az emberek véleményt mondhatnak, de ami délelőtt történt, az nem az ő érdekükben történt, csakhogy akkor fölmerül a kérdés, hogy mégis kiében – tette föl a költői kérdést Tóbiás. Tisztáznia kell az államnak a saját viszonyát a magánhadseregekhez – magyarázta. „Ennyire fél a hatalom?” – tette föl az újabb kérdést az MSZP elnöke, és a tömeg egy emberként válaszolta: „Igen!” Szerinte ma a jogállamot már csak a tankönyvekben lehet megtalálni, de a hatalomnak immár szembe kell néznie a választóival.

A teljes helyszíni riport a Budapest Beacon-ön >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.