Nem működött eredményesen a parlagfű elleni védekezés rendszere 2013 és 2015 között – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, amelynek eredményeit hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra.

Németh Erzsébet felügyeleti vezető elmondta: ellenőrzésük arra terjedt ki, hogy a parlagfű elleni védekezés rendszerét irányító és az abban részt vevő hatóságok, szervezetek a tárgyalt időszakban mennyire tartották be a szabályokat, illetve a rendszer keretei között a kitűzött célokat sikerült-e elérni.

Közlése szerint nem találtak semmilyen összefüggést a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfűpollen-koncentráció változása között, az utóbbira például az időjárásnak nagyobb hatása volt. Ezt az is bizonyítja, hogy míg a felderítés és az erre épülő védekezés volumene minden évben csökkent, a parlagfű koncentrációja ezzel párhuzamosan nem nőtt, hanem hullámzott.

Eredménytelen volt a parlagfű elleni védekezés

Vizsgálatuk szerint a megyei kormányhivatalok ilyen irányú hatósági tevékenysége – helyszíni ellenőrzések, növényvédelmi bírságot vagy közérdekű védekezést elrendelő határozatok – évről évre csökkent. Ez is mutatja, hogy "nagyon indokolt volt, hogy az ÁSZ ránézzen erre a területre" – jegyezte meg Németh Erzsébet.

Az ÁSZ a szabályozási környezetet is vizsgálta, eszerint bár a kereteket – stratégiai dokumentumok, akcióterv, jogszabályok, belső szabályzatok – megteremtették, a parlagfű elleni védekezéshez nem rendeltek mérhető, ellenőrizhető elvárásokat, így a védekezés teljesítménye nem volt értékelhető. Példaként említette, hogy az FM-hez a hivatalok elküldték a helyi beszámolókat, de mivel azok pontos tartalmát nem határozták meg előre, az ország különböző pontjaiból érkező adatok nem voltak összevethetőek. Ennek következménye, hogy bár a minisztérium szabályosan látta el a védekezés szakmai koordinációját, irányítását, ellenőrzési és beszámolási feladatait, arról például nem volt információja, hogy országosan mekkora költséggel járt a védekezés, vagy hogy mekkora a parlagfűvel fertőzött terület nagysága – közölte.

A pénzügyi ráfordításokkal kapcsolatban Németh Erzsébet kiemelte, hogy a kormányhivatalok az erre a feladatra szánt előirányzatot sokszor nem a parlagfű elleni védekezés időszakában kapták meg, hanem például októberben. Emellett 2015-ben 164 civil szervezet együtt 532 millió forintot kapott gyomszabályozási eszközök beszerzésére, pályázataikban összesen 650 hektár mentesítése szerepelt.

Németh Erzsébet kitért a közfoglalkoztatottak által végzett mentesítésre is, mint mondta, ennek a munkának a hatékonysága "igen alacsony volt". Példaként említette a 2014-es évet, amikor az adatok szerint több mint 70 ezer közfoglalkoztatottat vontak be a védekezésbe, és ők összesen 13,5 ezer hektárnyi területet mentesítettek.

Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője arról beszélt: Magyarországon a parlagfű pollenjére mintegy kétmillió ember allergiás, ebből következik, hogy az ellene folyó védekezés közügy. Ugyanakkor az ÁSZ vizsgálata szerint a parlagfű koncentrációja egyik tárgyalt évben sem csökkent a köbméterenkénti 30 pollenszem alá, pedig a hatóságok ezt a célt tűzték ki maguk elé, továbbá az allergének okozta egészségügyi kockázat sem csökkent.

A feltárt hiányosságok alapján indokolt a védekezés teljes rendszerének felülvizsgálata, a számvevőszék FM-nek küldött javaslatai között ez is szerepel – mondta. Javasolták még, hogy eredményesség, hatékonyság és gazdaságosság szempontjából értékelje a tárca a védekezés teljesítményét, s intézkedjen a felderítés és az arra épülő védekezés volumenének növekedése érdekében.

A sok kisebb szabálytalanság, hiányosság megszüntetéséért javaslatok küldtek még a kormányhivataloknak, jegyzőknek, valamint a törvénysértő eljárással kapcsolatban a Nébihnek.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Eredménytelen volt? Mert a fóhatósági eltartotttak óvszerrel próbáltak " védekezni" ! A milliók mentek zsebbe!
nyanya001
Ezek tényleg kihozzák az emberből az alpári megnyilvánulást
de megkérdezném - a büdös qrva anyátokat -
miért 45 ezer forintos cipő dukál a parlagfű irtáshoz ?
Kikértük azokat a minisztériumi dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy mire költötték el az adózók 1 százalékaiból összejött parlagfűpénzt. Dilettánsnak tűnő beszámolókat találtunk, mintha bemondásra számoltak volna el a közpénzzel. Olyan egyesület is volt, ami az elvégzett munkát egy olyan fotóval bizonyította, amin pázsitfű volt az allergén gyom helyett.
Fotó egy zsír új kistraktoron pózoló férfiról, fotó egy dzsumbujos kertről és az út szélén ácsorgó közmunkásról, akinek a kezében fűkasza van – a többi közt ilyen képekkel támasztották alá civil szervezetek, hogy az általuk parlagfűirtásra kapott összesen 540 millió forintért keményen dolgoztak az allergiások érdekében. A hvg.hu kikérte azokat a minisztériumi beszámolókat, amelyekkel a könnyen jött, vissza nem térítendő közpénz elköltését bizonyították, de meglepődnénk, ha ezek alapján komolyan gondolja a kormányzat, hogy így kell megoldani a több millió allergiás életét megkeserítő problémát.
hvg.hu/itthon/20160519_parlagfu_parlagfuirtas_allergia_szja_1_szazalek_pollen_civilek_egyesuletek
Béla333
Pontosan így van!
És még van pofájuk az ellopott pénzek után úgy tenni, mintha a hatalmas erőfeszítések ellenére sem sikerült eredményt elérni.
Holott nem is csináltak mást, csak ellopták az erre szánt pénzt! (IS)
csa-csa
Burgenland, Svájc és tsai. lakóinak szólni sem kell! mindenki évszázadok óta, mint a hímes tojásra úgy vigyáz szívből, önként és tudatosan a saját portájára!
Mi - és még biztos sokan mások - több évszázad múlva sem fogjuk és nem is akarjuk megtanulni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.