A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa elmesélt, mi történt a tragikus estén.

Amy May Shead néhány éve még a brit iTV csatornán futó reggeli műsor, a This Morning producereként dolgozott. 2014. április 14-én néhány barátjával Budapestre utazott, ahol ellátogattak egy étterembe. Amy egy magyar nyelvű üzenettel jelezte a pincéreknek, hogy súlyos földimogyoró-allergiában szenved. A személyzet biztosította őt, hogy a csirkés étel nem tartalmaz mogyorót.

Amy ennek ellenére rosszul lett az első falat lenyelése után. Allergiás rohamot kapott. Két adag injekció azonnali beadása ellenére is olyan súlyossá vált az állapota, hogy leállt a keringése. A nőt ezután a Péterfy Sándor Utcai Kórházba vitték, mesterséges kómában tartották.

Rácz Edit osztályvezető főorvos a Blikknek elevenítette fel az aznap este történteket. Úgy emlékszik nagyon hamar kiértek a mentők, újraélesztették a hölgyet, de a kórházba már tág pupillákkal és kapkodó légzéssel érkezett.

„Az első tünetek jelentkezésekor injekciót adott be magának, mégis kialakult a gége­ödémája, ami az agykárosodást okozó oxigénhiányhoz vezetett. Légcsőmetszést végeztünk, antibiotikumot kapott. Bíztunk benne, hogy felépülhet. Több hét után lett olyan állapotban, hogy hazaszállíthatták. Szülei később rendszeresen beszámoltak és még fotót is küldtek, hol tart lányuk rehabilitációja” – idézte fel Rácz Edit a három évvel korábbi megpróbáltatásokat.

A nő azóta is beszéd- és mozgásképtelen, állandó ellátásra szorul, és csak pislogással képes kommunikálni. Szüleivel együtt Shead a napokban annak a tévéműsornak a vendége volt, amelyben korábban dolgozott.

– Ha a hölgy injekciót tartott magánál, akkor lehetett máskor is súlyos rohama. Így viszont érthetetlen, hogy be mert ülni egy idegen országban egy étterembe. A súlyos ételallergiások ezt nem kockáztatják meg – mondta a lapnak Rónai Zoltán allergológus.

Zacher Gábor szerint nagyon komolyan kell venni a földimogyoró-allergiát.

„Amit az ilyen roham okoz, voltaképpen fulladásos halál. A gégében keletkező ödéma, duzzanat elzárja a légcsövet, és a beteg nem kap levegőt. Már 4 perces oxigénhiányos állapot is maradandó agykárosodást okoz” – magyarázta a toxikológus. A rohamhoz elég egészen minimális adag is, például, ha az edényben korábban földimogyoró volt, vagy valaki kinyitott a közelben egy zacskó mogyorót.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/Pezibear/cc0)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.