Egy új Covid-19 variáns, a FLiRT vált dominánssá az Egyesült Államokban, amely a megbetegedések mintegy negyedéért tehető felelőssé – írja az USA Today. Az aggodalomra okot adó új FLiRT-variáns tüneteiről is beszámoltak, amelyek között megtalálható a szokásosnak mondható láz, köhögés és torokfájás is.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) által közzétett adatok szerint, 2024 április 14. és április 27. között a KP.2 jelű FLiRT variáns az országban diagnosztizált esetek körülbelül 25 százalékáért volt felelős. Ezzel az új variáns megelőzte a JN.1 változatot amely a téli időszakban terjedt el az Egyesült Államokban, és a most vizsgált időszakban a fertőzések 22 százalékát okozta – írja a Portfolio.

Erre nem számítottunk: tombol az új vírusvariáns

Rohamosan terjed a FLiRT vírusvariáns az Egyesült Államokban. Illusztráció: 123rf.com

Megan L. Ranney, a Yale School of Public Health dékánja a WebMD-nek elmondta, a Flirt variánsnak van néhány olyan jellemzője, melyek aggodalomra adnak okot. Ilyen például a tüskefehérjéjének változásai, amelyek szerepet játszanak abban, hogy a koronavírus-variáns könnyen bejusson az emberi szervezetbe, és megbetegítse azt.

Az amerikai lakosságnak csak mintegy ötöde vett fel frissitő emlékeztető oltást 2023 ősze óta

A CDC beszámolója szerint a felnőtt korú lakosság csupán 22,6 százaléka számolt be arról, hogy 2023 szeptembere óta felvette valamelyik frissített emlékeztető oltást, amely védelmet nyújthat a legújabb variánsok ellen is. Az adatok szerint az oltottság életkor szerint nőtt, a 75 éves és annál idősebb felnőttek körében volt a legmagasabb – írja az USA Today

Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a KP.2 súlyosabb megbetegedést okozna, mint más koronavírus-törzsek – állapította meg a CDC.

A FLiRT változatnak a jelentések szerint hasonló tünetei vannak, mint a JN.1-nek, melyek közé az alábbi Covid-tünetek tartoznak:

· láz vagy hidegrázás

· köhögés

· torokfájás

· orrdugulás vagy orrfolyás

· fejfájás

· izomfájdalmak

· légzési nehézség

· fáradtság

· ízlelés- vagy szaglásvesztés

· gyomor- és bélrendszeri tünetek, köztük gyomorpanaszok, enyhe hasmenés, hányás

A CDC kiemeli, a fenti lista nem tartalmazza az összes lehetséges tünetet, és hogy a tünetek az új koronavírus-variánsok megjelenésével változhatnak, továbbá egyénenként eltérőek lehetnek.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.