Több ezren gyűltek össze kedd ested a Parlamentnél, hogy az új országgyűlés, az újabb fideszes kétharmad ellen tüntessenek. A tüntetés végét elverte a jégeső.

Néhány ezer fős tömeg gyűlt össze kedd este a Kossuth téren a Parlamentnél, a "Mi vagyunk a többség 3.0" tüntetés szervezői szerint a létszám már elérte a 10 ezer főt is – olvasható a 444 cikkében. 

A BKK Facebook-bejegyzése szerint a 2-es villamost negyed hét előtt pár perccel leállították (addig is már csak rendőri segítséggel tudott közlekedni a Parlament előtti szakaszon) hatósági zárás miatt, a járat a Jászai Mari tér és a Kossuth tér közt nem közlekedik.

Több ezren tüntettek a Parlamentnél

A fotó még a kedd délelőtti tüntetésen készült.

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Balázs: közös ellenzéki jelöltek kellene

Az Index frissülő cikke szerint a felszólalásokat Gulyás Balázs kezdte (az előző két nagy tömegtüntetésnek is ő volt az egyik szervezője), aki megéljenezte Örményországot, ahol a tüntetők végül elzavarták a korrupt és oroszbarát kormányt. Gulyás hozzátette, ott legalább volt vezetője az ellenzéknek, míg Magyarországon nincs – valamint hitet tett a közös ellenzéki jelölt mellett, hogy abból csak egy kell, aki ki tud a Fidesz jelöltjével szemben állni. (A cikk szerint a tömegben ott volt amúgy Gyurcsány Ferenc mintegy 50 fős szimpatizáns-hadával.)

Se nem keresztény, de nem demokrácia

Lukácsi Katalin ex-KDNP-tag szerint a jelenlegi, de az előző Orbán-kormányok sem nem voltak keresztények, sem pedig demokraták. Arról is beszélt, hogy jó látni, mennyi fiatal van kint a téren ismét, és arra is kitért, hogy vajon mennyire keresztényi is gyerekes családokat kilakoltatni.

XXI. századi oktatás kell

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tagja arról beszélt, hogy csak látszatdemokrácia van, ez igazából egy újabb feudalizmus. Gyetvai az Index cikke szerint arról is szólt, hogy közös nemzeti minimum kell az ellenzéki pártokkal, Kitért a minőségi oktatás fontosságára is.

Parti Nagy Lajos videóüzenetben jelentkezett be, támogatásáról biztosította a tüntetőket, és arról is szólt, hogy ő az egyik, akit listázott a kormány. 

Kezd megtelni a tér

Az Index cikke szerint kezd megtelni a tér, de saccolni ők sem mernek, hogy ez hány ezer embert is jelenthet összesen.

Lakatos Béla, Ács volt független polgármestere szerint az ország vezetése hazuggá tette az országot, és arról is beszélt, hogy a Fidesz szerint a romák 600 éve integrálhatatlanok. 

Hidvégi-B. Attila, a Romnet főszerkesztője is a romák integrálásáról beszélt, szerinte felháborítóak voltak azok a fideszes vélekedések, hogy ők nem tudtak integrálódni, mások meg arról értekeztek, hogy őket is szét kellene osztani az uniós országok közt. A volt főszerkesztő szerint felelős államférfi ilyet nem mondhat. Arról is beszélt, hogy nem minden roma ember szavazata megvehető.

Galkó Balázs József Attila-verset szavalt, a tüntetés végét az Index cikke szerint szétverte a jégeső: még egy felszólaló lett volna, de a tömeg nagy része elindult haza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.