El kell érni, hogy a nők is bátran válasszák a műszaki pályát és női létük ne legyen ennek akadálya – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden a TechCsajok című rendezvénysorozat budapesti állomásán.

Novák Katalin: a női lét ne legyen akadály a műszaki pályán sem!

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára beszédet mond a TechCsajok című rendezvénysorozat budapesti állomásán az Elmű Nyrt. fővárosi sportcsarnokában 2018. május 15-én. A rendezvényt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte 14-18 éves lányoknak, hogy felkeltse az érdeklődésüket a műszaki és természettudományos területek iránt. MTI Fotó: Kovács Attila

Novák Katalin a középiskolás lányoknak szervezett eseményen arról beszélt, hogy a "21. század a nők évszázada", hiszen ma már természetes, hogy a nők is tanulhatnak, szavazhatnak, és orvos, tanár, sportoló, de akár fizikus vagy matematikus is lehet belőlük.

Kiemelte, nem az a cél, hogy a matematikusok vagy fizikusok többsége nő legyen, hanem az, hogy ne legyen akadálya a női lét az elképzelések megvalósításának.

Az államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy higgyenek és bízzanak magukban, és merjék megvalósítani az álmukat.

Az úton valószínűleg sok előítélettel, sztereotípiával találkoznak majd, lehet, hogy többet kell küzdeniük, mint a férfi kollégáknak, de az úttörés izgalmas feladat, közben pedig arra kell gondolni, hogy nekik köszönhetően a következő generációknak már könnyebb lesz

- biztatott Novák Katalin.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége videoüzenetben azt ajánlotta a fiataloknak, hogy ne féljenek a technikától, tanulják meg használni azt, mert a technika nemcsak az élet része, hanem segítője is.

A TechCsajok rendezvényt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte 14-18 éves lányoknak, hogy felkeltse az érdeklődésüket a műszaki és természettudományos területek iránt. Az eseményeken sikeres nők számolnak be a területekben rejlő lehetőségekről és saját karrierjükről. A sorozat állomásain – Budapest mellett Békéscsabán, Debrecenben és Pécsett – az érdeklődők megismerkedhetnek a környékbeli egyetemekkel, főiskolákkal és vállalatokkal, amelyek különböző technikai, illetve tudományos eszközökkel mutatják be a műszaki foglalkozások izgalmas oldalát.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ittott
@papa.49: ez a pártkatonanő nem tudja, hogy minden munkához fizikai adottságok, képességek, és készségek szükségeltetnek. Sőt kognitív is, ami szerint a férfiak inkább a reál dolgokban, a nők a humán területeken jobbak. Ha megszakadnék sem tudnék jó ovó-bácsi lenni, de hogy statisztikában kevés nő nyom le, az szinte biztos.
ila51
Naná , hogy segítőm a technika ...már olyan kocka vagyok , ha a férjemnek nincs programja , írok neki egyet.
Eladott Ország
De erről meg felesleges szemináriumot tartani, maguktól is rájönnek a fiatalok. Bevallom, nekem Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára az egyik kedvencem. Amióta Selmeczi Gabriella eltűnt a színről (sajnálatosan a nyugdíjvagyonunkkal egyetemben), azóta Novák képviseli a nőiséget a kormányban. Szakmaiságot ugye nem nagyon tud képviselni, az értelem lángját se igazán tudja körbe hordozni. De kedves a mosolya és biztosan jó édesanya. Az sem mellékes, hogy nincs az az eszement baromság, amivel ne lenne hajlandó kiállni a kamerák elé és a kétség legapróbb jele nélkül felmondja a leckét. Teljesen függetlenül attól, hogy a józan ésszel, a realitással, de még a statisztikai adatokkal is szembemegy olykor a mondandó, neki a szeme sem rebben. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/tanul.jpg
Az ábrán elég jól látszik, hogy amióta a Fidesz NEM vezette be a tandíjat, amiért utcára vitte a híveit és gyakorlatilag megbuktatta az előző kormányt (és azóta szerencsére vizitdíj sincs. Meg szappan, bélvarrógép, vécépapír, tiszta ágynemű, kanál, pohár, fűtés, gyógyszer és ehető kaja se), a továbbtanulók aránya brutálisan zuhan. Tavaly alig többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint ahány fiatalt 2010-ben felvettek. Esetleg ezzel kellene valamit kezdeni, például TechCsajok című rendezvénysorozat helyett. Köszönöm a nők nevében. Is. Híd a munka világába. Már ez is furcsa, hogy miért híd. Miért nem út, ugyanoda? És mi van a híd alatt, egy bazi nagy szociális szakadék? A projektben mindenesetre már egy rakás ,,fontos ember" megtalálta a jól fizető állást. Ez a nővakítós program nekik készült. Olyan dézsa vú érzésem van. F. Flórián már ácsolt hasonló hidat. Kár, hogy a pincébe vezetett. A pénz meg a zsákban.
papa.49
@Eladott Ország: Csak nehogy oda lyukadjunk ki a végén mint 1952. hogy traktorosnőket, meg kombájnos nőket, esetleg olvasztárnőket akarjon ez a szerencsétlen picsa képeztetni !!!
Megint leporoltak egy rákosis direktívát, és megpróbálják alkalmazni !!!
papa.49
Kedves Novák elvtársnő ez hogyan egyeztethető össze a fütyisz fősodorral ami kimondja
,, a nő helye a konyhában van, és szülje a gyerekeket,, ???
Ezeket több prominens fütyiszes így beleharsogta a vakvilágba, még a végén kirúgják kegyedet a kontárok közül !!!
Szerintem ha megtörténik észre se vesszük a hiányát !!!
ittott
@papa.49: ez a pártkatonanő nem tudja, hogy minden munkához fizikai adottságok, képességek, és készségek szükségeltetnek. Sőt kognitív is, ami szerint a férfiak inkább a reál dolgokban, a nők a humán területeken jobbak. Ha megszakadnék sem tudnék jó ovó-bácsi lenni, de hogy statisztikában kevés nő nyom le, az szinte biztos.
papa.49
@ittott: Igazad van, volt régen mikor írtam egy ilyen témában jöjjön a hölgy velem egyszerre szedjük szét a targi mindkét oldalán az első hidat, a kerék kb. 80 kg. a fékdob kb. 40 kg. a lehajtás meg kb 1 mázsa, lehet belekapaszkodni !!!
Nem minden hivatás való nőknek, hiszen NEM VAGYUNK TELJESEN EGYFORMÁK se fizikailag, se hozzáállás tekintetében !!!
Ez megint csak a hatalom játéka az emberekkel !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.