A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Kiváló a termés, de nincs aki leszedje a dinnyét

A munkaerőhiány oka egyrészt az, hogy sok idénymunkás inkább külföldre megy dolgozni, de nagyobb problémát okoz az, hogy nehéz embert találni betakarítási munkára.

Tűző napon kell ugyanis komoly fizikai munkát kell végezni

– ezt már a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője mondta. Horváth Vivien szerint kis túlzással össze kellett vadászni a munkásokat, de egyelőre nincs nagy baj.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A dinnyetanács esetleg kollektíve kivonulhatna dinnyét szedni !!!
Fizetni kéne a melósoknak lenne munkaerő !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A dinnyetanács esetleg kollektíve kivonulhatna dinnyét szedni !!!
Fizetni kéne a melósoknak lenne munkaerő !!!
ila51
@papa.49: a takarítónő idebent elmolyol a hűvösben 1.300 Ft / h ...akkor ott kint is fizessék meg az alkalmi munkát
1magyar
Ahová elmennek az idénymunkások ott is a napon szedik le a dinnyét csak sokkal több munkabért kapnak érte. Aki dinnyét termeszt gondolja át megéri -e neki. Ha valaki butikot nyit azt is át kell gondolni. Ne sírjanak, oldják meg.
staro2
A dinnyéseknek rabszolga kell nem munkás.
Yoda69
Nem a munkaero hianyzik hanem a penz keves. Ha rendesen megfizetnek meg ausztriabol is jonnenek napszamosok. De igy inkabb oda mennek.
papa.49
Valamikor a déli megyékben ilyenkor nyáron rengeteg erdélyi, és rengeteg román is dolgozott, ma már inkább elmennek Spanyolországba, vagy Olaszországba, Ausztriába ahol megfizetik őket
verőce21
Mindenki a "ha rendesen megfizetnék"-ről ír! Csakhogy kurva jól élnek Magyarországon az emberek - hála a Fidesznek -, mert nagyon drága bérért sem kapni kétkezi munkást az országban.
Vagy akkor az lenne a nyavajgás témája, hogy ilyen drágán nem tudjuk megvenni a dinnyét. Mindkét eredmény az, hadd rohadjon el a földjén. Majd megterem a teszkóban a spanyol dinnye! Magyar ugaron csak vadkendert termesztünk! :)
1magyar
Egyébként meg lehetne azt is normálisabban szervezni, hogy reggel 4-9 -ig és este 6-9-ig szedni, hogy ne kapjon senki napszúrást.
@verőce21: De hogy lehet, az hogy a görög görögdinnyét még a szállítási díjjal együtt is olcsóbban adják mint a magyart?
papa.49
@1magyar: Kérded hogy lehet, hát csak úgy hogy a külföldi termelő, meg az elárusító hely közzé nem ékelődik be kis millió VÁMSZEDŐ, mint itthon...
Pálinkás Pál
@verőce21: Te valami hülye vagy??? Szerinted igen jó bér 8000 Ft 10 óra tűző napon való dinnyeszedfésért?? No akkor kapj az alkalmon,és takarodj a földekre!!!
papa.49
@csak úgy...: bele hugyozik a dinnyébe )))))))))))
csak úgy....
@papa.49: ...én is így gondótam! ;) a robbanós sárgát ,meg eladja a hadügynek, azok úgy is erösen fegyverkeznek ;) Magyarország lenne az elsö bió bomba gyáros :)
picike1
dolgozz reggel és éjszaka akkor nincsen meleg
Yoda69
@verőce21: Ez kereslet es kinalat kerdese. A munkaero oda vandorol ahol megfizetik az erteket. Ha a magyar dinnye leszedesert a termelo nem fizet, akkor 2 valasztasa van: vagy leszedi maga, vagy hagyja ott elrohadni. Ez ilyen egyszeru.
Anno en is azert mentem el kulfoldre dolgozni, mert a tobbszoroset kaptam ugyanazert a munkaert amit itthon vegeztem. Capise?
verőce21
@Yoda69: A te dolgod, hogy hova és miért mentél külföldre, nem hiszem, hogy magsabb színvonalon élsz, mintha itthon maradtál volna. Annyi, hogy kaptál egyáltalán munkát.
verőce21
@Pálinkás Pál: (09:37) Zsebbe, bejelentés nélkül, képzettség nélkül, levonás nélkül, igen jó bér naponta 8000.- Ft. Nem kell a déli órákban dolgozni. Teljesen kötetlen, egyik nap megy a pali, másik nap nem megy. Én nem vagyok ilyen munkára rászorulva.
Te vagy a hülye, én úgy gondolom.
Lepényleső
Elő a farbával,a munkaerőpiac rejtett tartalékaival?
csak úgy....
@verőce21: csak nem te is ,csak a hiszek egybe? kellemes dinnye szedést,neked és a kedves családodnak 800Ft/óra
verőce21
@csak úgy...: Nem vagyok rászorulva, írtam már. Neked kívánom viszont, a dinnyeszedést, jobb fizetség, mint közmunkára járnod.
egyvandor
A képviselő urak családtagjainak is kell a biztos megélhetési forrás. Csak nem fogják idénymunkások bérére pazarolni a bevételeiket? A mészaroslölö 300%-os profitiot képes kihozni a vállalkozásaiból a dinnyetermesztő vállalkozásoknak is jár a nyereség.
egyvandor
@HAN SOLO: 800Ft/óra. Az már majdnem eléri a keményen gombnyomogató képmutatók tisztelet díjának emelését!!!
egyvandor
@csak úgy...: 21:26 A ner migráncsa nem szorul dinnyeszedésből való megélhetésre.
csak úgy....
@verőce21: nagy genya vagy! útálom a dinnyét ,de ha köll kölcsibe egy kis pénz,...nyugiba jelentkezz...
papa.49
@Lepényleső: Azok igyekeznek rejtve maradni a munka elől !!!
csak úgy....
@Mirabilis: csak úgy! ...,mert a stadionok hozzák a hasznot? ;)
verőce21
@csak úgy...: Dugd fel magadnak "kölcsibe" a pénzedet, újrahasznosíthatod!
csak úgy....
@verőce21: nem kell reggel korán kelned? csak nem te is képviselö, mint a Hollik ?
oszt bírtok ám faxán bánni a póri néppel...
verőce21
@csak úgy...: ??? - összefüggéstelen kérdéseidet küldd el a nagygenyavagycsakhúgy@quadrocopterponthu címre, megkapod! :)
HAN SOLO
@egyvandor: Ne keverjük bele a politikát! Szorgalmas diákok elmennek s dolgoznak ennyiért szívesen - nekem ők mondták! Aztán a koromfekete oláh, akit idényben Romániából importálnak, az is!
Persze, hogy nehéz rá embert találni, mert évente 1-2 hónapra kell csak...
anima
Felszedje, vagy szedje, és nem leszedje, mert ugye nem a papyáról van szó most?

www.youtube.com/watch?v=XAFS43NKFag

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.