Már szankcionálhatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az online számlaadat-szolgáltatás elmulasztását, számlánként 500 ezer forint is lehet a bírság – hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM Hungary vezető adószakértője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Már bírságolhat a NAV az online számlázás elmulasztása miatt

Felidézte: az online számlázásról szóló rendelet július 1-jén lépett hatályba. A NAV egyhónapos türelmi időt adott a vállalkozásoknak, ami július végén lejárt, így az adóhatóság már szankciókkal sújthatja a mulasztó cégeket. A szakértő ugyanakkor kiemelte azt is:

a NAV mérlegeli, mit tett a vállalkozás annak érdekében, hogy megfeleljen a szabályozásnak.

Sztankó Dániel elmondta: az online számlázás célja az adócsalások visszaszorítása, a gazdaság fehérítése. A belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított, legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó számlákról elektronikus úton azonnal adatot kell szolgáltatni az adóhivatalnak.

A vállalkozások egy része még mindig nem továbbítja online a számlázási adatait a NAV-nak. A multinacionális cégeknél például, ahol az anyacég által preferált vállalatirányítási rendszer az elsődleges, nehéz lehet a számlázó rendszert szinkronba hozni az adóhatóság elvárásaival – mutatott rá. Sztankó Dániel hozzátette, ilyen esetekben a NAV tájékoztatásainak tanulmányozása mellett érdemes akár külső tanácsadó céghez is fordulni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
"a NAV mérlegeli, mit tett a vállalkozás annak érdekében, hogy megfeleljen a szabályozásnak."
Na igen. De csak akkor, ha a kvóta már teljesült. Ami persze hivatalosan éppen úgy nincs, mint ahogyan hivatalosan a Pénztáros Lőrinc, meg az Olajos Pintér becsületes adózók!
XD
csipetke
A NAV-ról akkor szeretnék legközelebb olvasni,amikor közlik,hogy a vén parazita,vajna kaszinóiba is bekötötték a NAV-os gépeket.Varga Mihály évek óta ígérgeti,hogy hamarosan megtörténik,de ennek már 4 éve...Ez ám az egyenlőség! A kisember ha tartozik párezer ft-al,(kis túlzással) keresztre feszítik,az ilyen élősködők pedig,mint vajna is,zsákszámra talicskázzák haza a közpénzt,és sajnos ez a fajta osztódással szaporodik a fidesznél...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.