A szennyeződést a vérnyomáscsökkentő esetében az okozta, hogy a hatóanyag kínai gyártója  új, nem ellenőrzött gyártási technológiára tért át.

A Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat ólomszennyezés miatt vonták ki végleg a forgalomból. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szeptember 10-én jelentette be:

ólomszennyezettség miatt végleg kivonják a forgalomból a májusban felfüggesztett gyógyszer egyik fajtáját. Egy nappal később a laborvizsgálatok folytatását jelentették be.

Majd tegnapelőtt jött a végső döntés:

a pezsgőtabletták alkalmazása tilos, az összeset kivonják a forgalomból.

„A Calcium-Sandoz pezsgőtabletta érintett tételeivel kapcsolatban jelentkező kockázatok és a gyógyszertől várható előnyök aránya oly módon változott meg, hogy kétségessé vált a gyógyszer biztonságos alkalmazhatósága” – adta hírül az OGYÉI. A szervezet hozzátette: annak ellenére, hogy az elemi szennyező ólom a megengedett határérték felett volt, egészségkárosodástól nem feltétlen kell tartani. Ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolják!

A vérnyomáscsökkentők visszavonása óta, újabb készítményt tiltottak be

A pezsgőtablettákat ugyanúgy, mint korábban a vérnyomáscsökkentők visszahívásakor, most is vissza lehet, illetve kell is vinni a patikákba. A határozat ellen sem a gyártó, sem a nagykereskedők és forgalmazók nem élhetnek fellebbezéssel, amennyiben meg szeretnék támadni a végzést, 30 napon belül peres úton tehetik meg – írta az OGYÉI.

A szennyeződést a vérnyomáscsökkentő esetében az okozta, hogy a hatóanyag kínai gyártója – a gyógyszercégek ugyanis gyakran kiszervezik a hatóanyagok előállítását az olcsóbb, távol-keleti gyárakba – új, nem ellenőrzött gyártási technológiára tért át. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(Blikk)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Szerintem az osszes ilyen pezsgotabletta egy nagy szar. Tartos hasznalatuk komoly egeszsegkarosodast okoz, es meg fizetni is kell erte.
papa.49
Na pont a lényeg maradt le melyik vérnyomás csökkentők estek ki a rostán ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.