A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután "minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája" – közölte a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.

Magyar Levente: "Ukrajnában halállistát állítanak össze kárpátaljai magyarokról" – a külügyi tárca bekérette az ukrán nagykövetet

Magyar Levente. Fotó: MTI/Kovács Attila

Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.

Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert

Ukrajnában "halállistát" állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák.

Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár.

Elmondta:

a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap "halállistáján", már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok.

Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán – tette hozzá.

Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak

- fogalmazott.

Ugyanakkor – folytatta – az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív "deportálásához, kitoloncolásához" gyűjtenek támogatást.

Aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament – hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna "katonai támaszpontot" hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak – fűzte hozzá.

Magyar Levente úgy vélekedett: mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján.

Ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus – hangoztatta.

Ebben a helyzetben "felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit", akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában

- mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva közölte: a nagykövet a felvetésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz.

A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja – ismertette Magyar Levente.

A minisztérium épületéből távozó Ljubov Nepopot a sajtó képviselői meg akarták kérdezni a kialakult helyzetről, de a nagykövet nem válaszolt kérdésekre.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
EZ A MAGYAR "DIPLOMÁCIA" hatalmas SIKERE!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
Orbán és hordája állandóan azt szajkózza, hogy NEMZETÁLLAMOK, senki ne szóljon bele a dolgukba. Főleg ne abba, hogy az úniós pénzt ki lopja el!
DE akkor milyen jogon követeljük mi, Hogy Ukrajna ne legyen önálló NEMZETÁLLAM. Mi közünk hozzá, hogy milyen neveket hova írnak. Az ő állampolgáraik, nem a mieink.
OV csak ellopta annyi ukrán ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁT, amennyi szavazatára szüksége volt a kétharmadhoz!!!
Remélem adtak sok ukrán maffiózónak magyar útlevelet, akik csak arra várnak mikor avatkozzanak be hazájuk érdekében a fityisz megbuktatásába!
Shikari
@CsipkeRózsa: Én sem sokaknak válaszolok mert rengetg a szellemi egysejtű.
tulipan
@Shikari: Én sem sokaknak válaszolok mert rengetg a szellemi egysejtű, lgy pl. Te is!!!
tulipan
István Halász
Egyrészt mindez elég szarul hangzik. Kívülről nézni, hogy autokratikusan működik egy ország. Egy másik, autokratikus országból nézve ez szörnyű lehet. Másrészt, a dilettáns, örökké ellenséget kereső Szíjjártó-bagázs semmivel se tehetne rosszabbat a kárpátaljaiaknak, mint hogy keménykedik. Másrészt mindig elgondolkodom, hogy az ilyen államtitkár/szóvivő/stb. népek azért kapják a fizetésüket, hogy mindenféle hülyeségeket (néha egymással versengő ostobaságoka) találjanak ki, vagy van egy (pl. Habony-féle) agytröszt, aki a szájukba rágja ezeket. Mert ha önálló szellemi munka, akkor kár volt a diplomáért, ha előre megírt, akkor érdemes volna kisebb fizetésért diákmunkásokat alkalmazni, sokat spórolhatnánk.
NA DE MINEK? Elvégre a narancsos hordánál a kasszakulcs...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. May 24., 20:46
Életműdíjat kapott Dunai Antal
Itthon - 2019. May 24., 14:39
22 milliót sikkasztott egy bankvezető Ácson