Több villamosjárat rövidítve, csak az Orczy térig vagy a Fiumei útig közlekedik vasárnaptól vágányfelújítás miatt, a Népszínház utcában pedig két hónapig nem járnak a szerelvények. A közúti közlekedés is bonyolódik majd.

Nagy felfordulás várható

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint "október 14-étől, vasárnaptól várhatóan december közepéig módosul a 24-es, a 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és a 62-es villamos közlekedése, mert a BKV Zrt. a Fiumei úton az Orczy tér és a Teleki László tér között pályafelújítást végez.

A felújítás alatt a villamosok a külső végállomásuktól az Orczy térig, illetve a Fiumei útig viszik az utasokat, az Orczy tértől a Blaha Lujza térhez, valamint a Keleti pályaudvarhoz villamospótló autóbusszal lehet eljutni.

Vasárnap kezdődik a nagy villamosvonal-felújítás az Orczy térnél

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Flickr/Lugosi Albert

A belvárosból Kőbányára az Örs vezér teréig utazva az M2-es metrót és a korlátozás ideje alatt a megszokottnál sűrűbben közlekedő 9-es buszt is érdemes igénybe venni. A gépkocsival közlekedőknek a Fiumei úton korlátozásokra kell számítaniuk.

A Mindenszentek ünnepe és a halottak napja idején érvényes forgalmi rendről a BKK rövidesen részletes tájékoztatást ad" – áll a közleményben.

A BKK szerint a vágányfelújítást a BKV Zrt. végzi az Orczy tér és a Teleki László tér között. Ezen a szakaszon kiemelkedően nagy a forgalom és a terhelés naponta, ugyanis nemcsak a 24-es, a 28-as, a 37-es és a 62-es villamos menetrend szerinti útvonala, de többek között a Nagykörúton közlekedő Combino villamosok is ezen a vonalszakaszon közelítik meg, illetve hagyják el a kocsiszínt. Ráadásul az érintett szakaszon több kitérő és átszerelés is található, ami még inkább bonyolítja a helyzetet.

Változások a közúti közlekedésben

A BKK közleménye szerint:

- a vágányok építésének munkaterülete miatt a Fiumei úton irányonként egy sáv lesz járható a kivitelezés teljes időtartama alatt a Népszínház utca és az Orczy tér között.

- A sávok számának csökkenése miatt megszűnik a Fiumei útról a Kőbányai útra vezető balra kanyarodó sáv az Orczy téren, így a csomópontban csak egyenesen lehet majd tovább haladni. A megszűnő balos kapcsolat helyett az Orczy úton, a benzinkútnál található balra fordulási lehetőség használható.

- A korlátozások miatt nem lehet majd balra befordulni a Fiumei útról a Salgótarjáni utcára sem, így a Salgótarjáni utca csak az Orczy tér felől lesz megközelíthető. A Baross tér felől érkezők így az Orczy teret körbejárva érhetik el a Salgótarjáni utcát.

- A Népszínház utca és a Magdolna utca torkolatát keresztező vágányokat külön ütemben építik át, így az egyik torkolat mindig le lesz zárva, és csak a másik lesz használható; a kivitelezés első ütemében a Magdolna utca torkolata lesz lezárva, és a Népszínház utca torkolata lesz használható. A Fiumei útról a Népszínház utcába vezető balos kapcsolat a kivitelezés teljes időtartama alatt változatlanul működni fog.

A pótlóbuszok miatt a mellékutcák forgalmi rendje is változik:

A közlemény szerint

- a Dobozi utca Baross utca és Magdolna utca közötti szakaszán, illetve a Baross utca szervizútjának Dobozi utca és Lujza utca közötti szakaszán megfordul az utak forgalmi iránya, így ezekbe az utcákba a Baross utca és a Lujza utca kereszteződése felől lehet majd behajtani, és a Dobozi utcán át a Népszínház utca felé lehet elhagyni.

- Szintén a buszok közlekedése miatt megváltozik a Mosonyi utca Fiumei út és Festetics utca közötti szakaszának forgalmi iránya, ami a Festetics utca felé lesz egyirányú, így az érintett tömbből a Fiumei út felé csak a Festetics utcán keresztül lehet kijönni.

- A megváltozott sávszámok okozta kapacitásveszteséget nagyobb periódusidejű programok enyhítik a jelzőlámpás csomópontokban.

Változások a közösségi közlekedéseben

Közlekedési rend október 14-én:

- vasárnap a Fiumei úti felújítás megkezdése, valamint az Orczy téren végzendő előkészítő munkálatok miatt a 28-as villamos a külső végállomásai felől csak a Kőbányai út 21. megállóig közlekedik, ezért a 28-as pótlóbusz ezen a napon a Blaha Lujza tér és a Könyves Kálmán körút között jár. Emellett a 9-es autóbusz is mindkét irányban megáll a Kőbányai út 21. pótlóbusz megállóhelyen; közösen a 28-as pótlóbusszal.

Vasárnap kezdődik a nagy villamosvonal-felújítás az Orczy térnél

(A képet nagyobb méretben ide kattintva lehet megtekinteni.)

- A 24-es és a 37A villamos már ezen a napon is rövidített szakaszon jár az előző fejezetben foglaltak szerint.

Közlekedési rend október 15-étől, hétfőtől december közepéig, a felújítás idején:

A 24-es villamos rövidített útvonalon közlekedik a Közvágóhíd H és az Orczy téri ideiglenes végállomás között; a Keleti pályaudvar M (Mosonyi utca) és az Orczy tér között 24-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A 24-es pótlóbusz:

- az Orczy tér felé a Keleti pályaudvarnál a Mosonyi utcában; a Fiumei úton a kijelölt pótlóbusz megállókban áll meg.

- a Keleti pályaudvar felé az Orczy térnél Baross utcában a Dobozi utca torkolata előtt a villamosvágányon; a Dobozi utcában a Magdolna utca kereszteződése előtt; a Fiumei úton a kijelölt pótlóbusz megállókban áll meg.

Vasárnap kezdődik a nagy villamosvonal-felújítás az Orczy térnél

A térképet nagyobb méretben ide kattintva lehet elérni.

- A 28-as és a 28A villamos rövidített útvonalon közlekedik az Orczy tér és Izraelita temető, illetve az Új köztemető (Kozma utca) között.

- A 37-es és a 37A villamos rövidített útvonalon közlekedik a Magdolna utca és Új köztemető (Kozma utca), illetve Sörgyár között.

- A 62-es villamos nem közlekedik. Rákospalota, MÁV-telep és Kőbánya alsó vasútállomás megszokottnál sűrűbben közlekedő 62A villamos pótolja.

- A 9-es autóbusz hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban sűrűbben közlekedik.

A 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és 62-es villamosok helyett Blaha Lujza tér M és az Orczy tér között 28-as jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A 28-as pótlóbusz:

- az Orczy tér felé a Blaha Lujza téren a Népszínház utcában a 217E megállójában; a 28-as villamos II. János Pál pápa tér M és Teleki László tér megállójában; a Fiumei úton a Magdolna utca kereszteződése előtt és az Orczy tér előtt áll meg.

- a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) felé az Orczy térnél Baross utcában a Dobozi utca torkolata előtt a villamosvágányon; a Dobozi utcában a Magdolna utca kereszteződése előtt; a 28-as villamos Teleki László tér és II. János Pál pápa tér M megállóhelyén áll meg.

Díjszabási információk:

A BKK közleménye szerint "a pótlóbuszról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni.

A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet a pótlóbuszra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

Egyes esetekben kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükséges. Ebben az esetben a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek, valamint a külön szelvényen kiadott átszállójegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges" – áll a közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.