Országszerte és a határon túl is folytatódnak a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján. A központi rendezvényeket hétfőn és kedden tartják, de több minisztérium, önkormányzat és más intézmények, szervezetek már a múlt héten tartottak ünnepségeket.

Kedd reggel a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. A helyszínen a Hősök falánál gyertyagyújtást is tartanak, a Rákoskeresztúri új köztemetőben a 301-es parcellánál pedig egész nap protokollmentes megemlékezés lesz.

Az ünnepi programokat este a Millenárison a „Szabadságkoncert 1956” zárja, amelyen fellép a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies. Több kormánytag, közjogi méltóság külföldön vagy vidéken vesz részt ünnepségeken.

Ellenzéki pártok és civil szervezetek nemcsak megemlékezéseket tartanak, hanem megmozdulásokat is szerveznek a fővárosban. Az MSZP és a Párbeszéd politikusai a Nagy Imre-szobornál koszorúznak, ahol később a DK is rendezvényt tart. A II. kerületi Bem téren Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen! címmel szerveznek megmozdulást.

A Liberálisok az Új köztemetőben, a Mi Hazánk Mozgalom Szegeden tart megemlékezését. A Jobbik a Bródy Sándor utcába szervezte rendezvényét, az LMP a Mansfeld-emlékműnél ünnepel.

Mindemellett számos településen tartanak helyi megemlékezéseket, koszorúzásokat, amelyek miatt országszerte és a fővárosban is több kerületben forgalomkorlátozások lesznek.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Aliberálisok mind az ötvenen mehetnek tüntikézni. :-)))))
Lepényleső
Ki más is lenne alkalmasabb arra,ki beszédét a terror házánál mondhatja? Hiszen velünk élő
történelem-óra,melynek minden mozzanata hasonlít az eddig ismert elnyomókra?
magyarbakancs
Ez a nap mióta (nemzeti ünnep) csak is kizárólag gyűlölködésről , kirekesztésről szól.
nevemnick
Már megint mellényúltál bodzagyűjtő, a diktatúrát bevezetni akaró gazdád ellen tüntikéznek, aki többre becsüli a szavazatok érdekében külföldön élő, ukrán-magyar, román-magyar, szerb-magyar keveredésűeket, mint az ország népét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.