Ma 16 órakor lejár a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra a megfigyelők bejelentésének határideje. Szerdáig mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

EP-választás – Délután lejár a megfigyelők bejelentésének határideje

A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, valamint az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a listát állító jelölőszervezetek két-két megfigyelőt küldhetnek. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Az NVB eddig húsz külképviseleti megfigyelőt vett nyilvántartásba, valamennyit a Fidesz-KDNP jelentette be.

Az EP-választáson listát állító pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket is delegálhatnak, akik egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok szavazási iratainak és a levélszavazatoknak a feldolgozását. A listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt-öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg. Az NVB eddig tizennégy, az NVI mellé delegált megfigyelőt vett nyilvántartásba: ötöt a Fidesz-KDNP, ötöt a Jobbik jelentett be, négyet pedig a Mi Hazánk Mozgalom.

Mivel az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken is lehetőség van a levélszavazatok leadására, a listát állító jelölőszervezetek oda ugyancsak megbízhatnak két-két megfigyelőt. Az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken a leadott levélszavazatokat az iroda folyamatos felügyelete alatt álló urnába lehet bedobni, a jelölőszervezetek által megbízott megfigyelők pedig jelen lehetnek az urna felügyelete során. Az NVB eddig három ilyen megfigyelőt vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP által bejelentett megfigyelő a kisvárdai, a vásárosnaményi és a mátészalkai egyéni választókerületi választási irodánál ellenőrzi a levélszavazatok gyűjtését.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Csak a legfontosabb érv maradt ki

bár a hivatkozás utal rá

A derék 444.hu cikket rittyentett annak érdekében, hogy „Azért lenne fontos, hogy az értelmi fogyatékossággal élő személyek is szavazhassanak, hogy az ő érdekeik is érvényesüljenek”!
Nos bár kétségtelen utalás a dologra az, hogy felvetik „fura, hogy a nemzeti konzultációs kérdőívet megkapja, ebben az esetben megkérdezik a véleményét, de szavazni már nem szavazhat.”!
Igen azok (bő másfél millióan) akiknek ezek a konzultációs sajt-cetlik készültek erősen kétséges, hogy egy elfogulatlan vizsgálat során már kategóriába kerülnének, mint az itt emlegetett 50ezer!
RonaGyuri
@RonaGyuri: hogy mi köze ehhez a cikkhez?
csak annyi, hogy ehhez tényleg véleményes szellemi fogyatékosságra van szükség, olyan bugyuta marhaság; még a szokott baromság képen is túltettek ezzel a szöveggel! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.