Méterenként az idén is 4000-8000 forint közti árakon vehetünk idén fenyőket. A tavalyihoz hasonló áron kínálják a fenyőfákat a termelők, ugyanis akkora a drágaság, hogy fenyőárusok nem mernek árat emelni. A gazdák szerint akár 20 százalékkal is kérhetnének többet, de úgy látják, hogy a vásárlók ezt már nem tudnák kifizetni.

A napokban kezdik Zala és Somogy megyében az idei karácsonyfáknak szánt fenyők kivágását, számolt be róla az RTL híradója. A nordmannokkal kezdenek, mert azok jól bírják, nem hullanak le olyan hamar, majd december első hetétől vágják a lucfenyőt és az ezüstfenyőt, mondta az RTL-nek Kanász János, a Zala megye Surd polgármestere, aki maga is őstermelő.

Mélyen zsebbe kell nyúlniuk a fenyővásárlóknak – Ennyibe fog kerülni az idén a nordmann fenyő métere

Fotó: Pixabay cco

A termelők szerint 20 százalékos áremelést indokolna a költségeik növekedése – például a vegyszerek vagy az üzemanyag drágulása –, de azt az árat nem bírnák megfizetni a vevők.

Így várhatóan a tavalyi árakon vehetünk idén is karácsonyfát:

a nordmann métere körülbelül 6000-8000 forint körül, az ezüstfenyőé 5000 forint körül, míg a lucfenyőé várhatóan 4000-5000 forint között lesz.

Hiány várhatóan nem lesz a fenyőfából, de aki jó minőségű fát akar venni, annak érdemes időben vásárolnia. Somogy és Zala megyéből egyébként több százezer fenyő kerül piacra.

"Az embereknek nagyon kevés a pénzük" – nem emelnek az árusok

Surdon és környékén termelik a gazdák az ország fenyőfáinak jelentős részét – számolt be pár hete az az ATV Híradó.

A termelők azt mondják, szerintük az idén nem emelkedik a fenyő ára.

Kéne, hogy emelkedjen 20 százalékot, de én azért mondtam, hogy ezt nehezen tudom elképzelni, mert az embereknek nagyon kevés a pénzük, és nem csak karácsonyfát kell vásárolni, hanem mindent mást is az ünnepekre

mondta az ATV híradónak Kanász János őstermelő.

Forrás: rtl.hu/hirado, 444, atv.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
1 cm-t sem veszek,inkább másra költök!!
Esetleg 1 fenyőágat...
Kicsi a családban már nincs aki igényelné!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
J.L.
dr préditákor
@jáger laszló: Mi is évek óta műfenyővel "ünneplünk". Egy-két friss fenyőágat meg leszakajtunk valahonnan, vagy a fenyőárus is ad szívesen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.