Megállapodtunk, méghozzá jó időben és jó helyen: még januárban és a tárgyalóasztalnál – jelentette be kedden Facebook-oldalán Lázár János, aki reggel új bérajánlattal állt elő az 56 ezer munkavállalót foglalkoztató MÁV-Volán-csoport dolgozóinak. Közölte: kilenc szakszervezetből héttel, a vasutasokkal és a hévesekkel megállapodtak. „Ma azonban a volánosok félreléptek, azt mondták, türelmet kérnek, és nem válaszoltak érdemben az ajánlatunkra” – mondta.

Kilenc közlekedési szakszervezetből héttel megállapodás született, a vasutasok és a HÉV-esek három évre összesen 28,4 százalékos béremelést kapnak

– jelentette be az építési és közlekedési miniszter a közösségi oldalán kedden, hozzátéve, a Volánbusz-érdekképviseletek egyelőre nem írták alá a megállapodást.

Lázár János emelte a tétet, és bejött: "A volánosok félreléptek, de a vasutasokkal és a hévesekkel megállapodtunk"

Lázár János építési és közlekedési miniszter. Fotó: MTI/Vajda János

Lázár János úgy fogalmazott: "aki most kimarad, az lemarad", mert az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudják utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak.

Rámutatott: még maradt idő arra, hogy akár a volánbuszos dolgozók is január elsejétől kapják meg az emelt összegű bérüket. Ehhez az kell, hogy az őket képviselő szakszervezetek most gyorsan lépjenek és január 31-e éjfélig csatlakozzanak a megállapodáshoz.

Mi az utolsó pillanatig készek vagyunk az aláírásra

– jelezte.

A bejegyzéshez feltöltött videóban Lázár János azt mondta: a MÁV-Volán-csoportban 56 ezer munkavállaló van, és hétfőn a kilenc legnagyobb szakszervezettel egyeztetett azzal a céllal, hogy a vállalat átalakításához és modernizációjához megnyerje a munkavállalók képviselőit.

Közölte: a kilencből hét szakszervezettel – a vasutasokkal és a HÉV-esekkel – megállapodtak három évre összesen 28,4 százalékos béremelésről.

Ez azt jelenti, hogy 2024-ben 600 ezer forintig 17 százalék, de legalább 70 ezer forintos béremelésben részesülnek a MÁV és a HÉV dolgozói. Hozzátette: a későbbi években: 2025-ben és 2026-ban infláció feletti béremelést garantálnak minden dolgozónak a megállapodás szerint.

Lázár János hangsúlyozta: az egyeztetésen részt vettek a buszsofőrök képviselői is, akiknek a 28,4 százalékos javaslat értelmében már az első évben mintegy 20 százalékos béremelés járna, ugyanis a buszsofőröknek a minimum 70 ezer forintos kitétel 20 százalékos béremelést jelentene.

Van jónéhány olyan buszsofőr, akinek a keresete mintegy 113 ezer forinttal emelkedhetne, ha a Volán-szakszervezetek elfogadják az ajánlatot

– fűzte hozzá.

Megjegyezte: a volános szakszervezetek azonban türelmet kértek, és azt mondták, hogy majd visszajeleznek, megbeszélik a munkavállalóikkal.

Lázár János ezért arra kérte a Volán munkavállalóit, hogy fogadják el az ajánlatot.

Ha elfogadják, akkor január elsejére visszamenőlegesen meg tudják emelni a fizetésüket. Ha viszont nem tudnak január 31-ig megállapodni, akkor csak annak a hónapnak az első napjától tudják a béremelést megvalósítani, amelyikben a megállapodás megszületik – emelte ki.

A miniszter a szakszervezeteket pedig arra kérte: ne akadályozzák meg, hogy mintegy 20 százalékkal fel tudják emelni minden magyar buszsofőr fizetését.

"Kérem az együttműködésüket, ajánlom a szövetséget" – zárta szavait a tárcavezető.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
ezt nem lehet úgy mondani: Lázár meghátrált!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
ezt nem lehet úgy mondani: Lázár meghátrált!
balos
@Pusztai: Amit ezek megígérnek,azt holnapra már elfelejtik!Persze aki dolgozik az nem ér rá a tökét vakargatni,de értékelik,hogy megelégszik az ígérettel is!Szóval a geciék ígérete,csak a lopásban lesz teljesítve!MERT MEGÍGÉRTÉK,HOGY FOLYTATJÁK! ÚGY IS LETT!
justhpeter
Lázár pofátlanabb mint valaha. Aki hiszneki az meg is érdemli.
Sakk Matt
"Ha elfogadják, akkor január elsejére visszamenőlegesen meg tudják emelni a fizetésüket. Ha viszont nem tudnak január 31-ig megállapodni, akkor csak annak a hónapnak az első napjától tudják a béremelést megvalósítani, amelyikben a megállapodás megszületik"

Miért?! Itt miért nem működhet a visszamenőlegesség?
csak úgy....
emelünk- emelünk,varázs szönyegünk száll!
RonaGyuri
senkinek sem jutott eszébe a mögötte lévő járművel gázt adni??? =))
Giovanni Alba
"...a vasutasok és a HÉV-esek három évre összesen 28,4 százalékos béremelést kapnak"
Akárhogy számolom, ez nincs évente 10% sem, ez lenne a nagy eredmény? Mennyi is az élelmiszer infláció éves szintje?
Gondolkodásból felmentetteknek hangsúlyozom, nem az októberi, hanem az éves inflációt kérdezem.
csak úgy....
@Giovanni Alba: jani hüséges és karcsú,beesett pofájú buta emberekre vágyik, mint mindenki a fideszben!
Péter2
@Giovanni Alba: A szolgalelkűség , itt több 10 generációnak ki kellene nőni ahhoz , hogy mint a németek , románok , osztrákok kiharcolják az igazukat , de mire a 10 generáció kinőne addigra nem lesz magyar az országba , főleg ha így hal , elvándorol , és nem születik . Ami nem életképes az kihal , vagy megszűnik ! Ez az élet rendje beteg pusztul . Ráadásul itt a kis és nagy alföld , globális felmelegedés és Kárpát medence ami a hőség miatt lakhatatlan lesz a nyári hőhullámok miatt .
Lepényleső
Az említett úrral állapodott meg egykor a Welt 2000 EMÍR jogtulajdonosa is,
annak eladásáról (holott ő sosem akarta eladni), másnapra 47 évesen elhunyt?
Ennek tükrében,mit is ér valójában a vele való megállapodás,- intelem szinten?
A dohány boltok sikere viszont vitathatatlan,- neki,- mindenki másnak a csődöt
jelenti? Több ezres településeken szinte teljesen megszűntek a kocsmák,presszók,
éttermek,profittal csak,és kizárólag a dohányboltok remekelnek,- aztán,vagy előtte,
hogy az erőszakos hatalommal bíró kitalálójának illetéket,hogy lerónak e,vagy fizetnek...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.