Sztrájkra készülnek a Ryanair fapados légitársaság pilótái, karácsony előtt megbéníthatják a céget. 

Egyre kevésbé elégedettek a pilóták a Ryanair fapados cégnél, karácsony előtt nagyobb sztrájk is jöhet az Irish Times cikke szerint. Az ír pilóták pontosan még nem közölték a sztrájk időpontját, de azt hét nappal előre be kell jelenteniük. 

Az olasz pilóták már korábban jelezték, december 15-én négyórás sztrájkot tartanak, a portugál és német pilóták is bejelentették, hogy készek sztrájkolni – olvasható a Reuters cikkében.

Karácsony előtt lebénulhat a Ryanair

Fotó: pixabay.com CCO

A Ryanair és a pilóták közt azért egyre rosszabb a helyzet az Index cikke szerint, mert a cég vezetője, Michael O'Leary milliárdos elég lekezelő a beosztottjaival, miközben a pilótákat kemény szabályok kötik, hogy mennyit repülhetnek. Viszont ha nincs kapitány a gépen, nem lehet felszállni, így elvileg a pilóták alkupozíciója erős.

Ezt egyrészt a Ryanair úgy próbálta eddig áthidalni, hogy bejelentették, a pilótákat tömörítő nagy szakszervezetekkel nem tárgyalnak, csak a mintegy 100 Ryanair-bázison létrehozott kis érdekvédelmi testületekkel. Emiatt azonban bázisonként változó, hogy milyen feltételek mellett kell repülniük a kapitányoknak, van ahol tartósan egy harmadik cégtől bérlik a kapitányokat.

Másrészt már elindult a fenyegetés, hogy bónuszokat vonnak meg a sztrájkolni kész pilótáktól. 

Az Index cikke szerint nem árt az elkövetkező napokban figyelemmel kísérni a légügyi híreket, ugyanis egy nagyméretű sztrájk más légitársaságokra is kihathat, miközben az elegendő mennyiségű repülőgépet és pilótát lehet, hogy nem tudják hirtelen kiállítani a megnövekedett utaslétszámra.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.