Recep Tayyip Erdogan török elnök kabinetjének kulcsfontosságú tagjaival és Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszterrel együtt találkozott Iszmail Hanijével, a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőjével, hogy megvitassák a Gáza elleni izraeli támadások következményeit, illetve a régióbeli feszültségek csillapítására tett közös erőfeszítéseket – közölte a török elnöki hivatal. Izrael külügyminisztere élesen bírálta emiatt Erdogan elnököt.

Israel Katz izraeli külügyminiszter az X-en osztott meg egy fotót, melyen Erdoğan látható, amint a hétvégén Iszmail Haníjével rázott kezet az isztambuli török elnöki hivatalban. Katz azt írta, a török elnöknek "szégyellnie kellene magát" – írja a írja a Guardian.

Ez tényleg világháborúval fenyeget – Erdogan török elnök a Hamász mellé állhat Izrael ellen

Erdogan török elnök Iszamil Hanije Hamász vezetővel találkozott Fotó:AFP

Erdogan kabinetjének kulcsfontosságú tagjaival és Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszterrel együtt talákozott Hanijével, hogy megvitassák a Gáza elleni izraeli támadások következményeit, illetve a régióbeli feszültségek csillapítására tett közös erőfeszítéseket – közölte a török elnöki hivatal.

Erdoğan és Shoukry a találkozó során aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Izrael és Irán közötti közelmúltbeli katonai konfrontáció elterelhetik a nemzetközi figyelmet a gázai lakosság szenvedéseiről. Mint ismeretes, Izrael több mint hat hónapja zajló gázai háborúja során mintegy 34 ezer ember halt meg az izraeli bombázások, illetve egyéb harci cselekmények következtében. Az áldozatok között rengeteg a nő a gyermek.

A Gáza elleni izraeli megtorló akció Törökország és Izrael kapcsolatainak drámai romlását eredményezte. Ankara a közelmúltban úgy döntött, 54 termék, köztük az alumínium és a cement Izraelbe irányuló exportját tiltja meg mindaddig, amíg nem jön létre tűzszünet Gázában.

Ankara egy három hajóból álló flottát indít a következő napokban a gázai övezetbe, amely a segélyszállítmányok mellett több száz aktivistát, újságírót is visz majd a háború-sújtotta térségbe.

Az Izrael és a Hamász közötti közvetett tűzszüneti tárgyalások, amelyek Katar és Egyiptom közvetítésével zajlottak, úgy tűnik, zátonyra futottak, ha nem is omlottak össze teljesen. Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, Katar miniszterelnöke a múlt héten azt mondta, Doha újraértékeli közvetítői szerepét, hozzátéve, hogy egyesek "szűk politikai érdekeik" érvényesítésére használták fel a tárgyalásokat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, kitűzték a Gázai övezet legdélebbi nagyvárosa, Rafah szárazföldi inváziójának időpontját. Az inváziót a nemzetközi közösség ellenzi, élén az Egyesült Államokkal, mivel a városban mintegy 1 millió polgári személy talált menedéket. Egy Rafah elleni támadás rengeteg polgári áldozattal járna, a lakosságnak pedig nincs módja arra, hogy elhagyja a települést az ostrom megkezdése előtt. Az izraeli kormány minden nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére ragaszkodik a város ostromához, mivel meggyőződésük szerint Rafahban négy sértetlen Hamasz-hadoszlop tartózkodik, akiknek a megsemmisítése a cél. Jeruzsálem deklarált célja a gázai háború során a Hamász terrorszervezet teljes felszámolása, hogy ne jelenthessenek a jövőben fenyegetést Izrael polgárai, városai számára.

Lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője 

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a vezérkari főnök elfogadta Aharon Haliva lemondását, megköszönve neki a szolgálatát. A katonai hírszerzés távozó vezetője már a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő október 7-i, Izrael elleni  terrortámadást követően közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett. A tábornok az első vezető, aki távozik hivatalából az ország történetének legvéresebb terrortámadása következményeként - hozta le a Guardian.

Forrás: The Guardian

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@Géza: A törökök? Azok. Mint az oroszok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
@Géza: A törökök? Azok. Mint az oroszok.
balos
A csúti baráti kör!Beleférnek a keleti zsarnokok,de az Európaiak,csak a pénzért vannak "szeretve"!
csak úgy....
erdogán már nagyon ramaty állapotban , ezek az idióták ilyenkor a leg veszélyesebbek, mikor döglödni kezdenek...
nejlontacskó
@Géza: az bizony, terror állam!
Ezért is, zárkózott el tőle Orbán, a béke jegyében!
De lehet, hogy tévedek...
jáger laszló
Szavak!
Szavak L szállnak akár a sóhaj!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Ha a többszáz ujságíró meg mindenféle török aktivista, egyszer csak fegyvert ránt, a törököknek végük lesz egy időre, ez biztos ! Ez - persze - még nem világháború. csak a török harakiri !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.