A dél-afrikai Fokvárosnak három hónapra elegendő vize maradt, és ha nem sikerül a lakosságot rászorítani a spórolásra, április végén bevezethetik a vízkorlátozást.

Elég nagy bajban van a dél-afrikai Fokváros (és az ország dél-nyugati csücske), az aszályos időszak miatt ugyanis körülbelül három hónapra elegendő víztartalék maradt – írta meg az Index a Quartz Africa és a New York Times nyomán.

Vízfejadag-rendszert vezethetnek be egy nagyvárosban, ha a lakosság nem kezd spórolni

A fokvárosi városháza

Fotówikipedia CC BY-SA 4.0/Martinvl

A déli féltekén ugyanis most van nyár, ami elég súlyos aszályt hozott, emiatt a tározókból fogytán van a víz. 

Mivel Fokváros vízrendszere nincs ilyen súlyos aszályos időszakra kifejlesztve, ezért ha nem sikerül a lakosságot a vízfelhasználás korlátozására rávenni, akkor április 22. után a dél-afrikai kormány kénytelen lesz elzárni a vízcsapokat, és vízfejadag-rendszert kell indítani. Ha ezt be kell vezetni, akkor Fokváros lesz az első olyan egymilliónál nagyobb lakosságszámú város, ahol ezt az intézkedést meg kellett lépni a világon.

A lakosságnak fejenként 87 liter/napra kellene leszorítani a vízfogyasztását, ami körülbelül egy bőséges 4 perces zuhanyozásnak felel meg.

A meteorológusok és klímakutatók szerint a tél beálltával ismét csapadékosabb időszak jön, viszont a klímaváltozás miatt már most egyre hosszabbak az aszályos időszakok Afrika déli részén, és ez a jövőben csak súlyosbodni fog.

(Index, Quartz Africa, New York Times)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Martinvl)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.