Rendkívül biztató eredménnyel zárultak az egérkísérletek egy új rákterápiával kapcsolatban.

Tíz nap alatt végzett a rákkal egy újfajta gyógymód – hamarosan embereken is tesztelik
Illusztráció: Pixabay

A Stanford Egyetem kutatói egy olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek az a lényege, hogy közvetlenül a tumorba adott injekcióval stimulálták az állatok immunrendszerét. A módszerrel nemcsak magát a beinjekciózott tumort, de a testben található más tumorokat is sikerült elpusztítani – írja a Science magazin nyomán az Index.

A kutatás első lépéseként tumorokat növesztettek az egerek testében azzal, hogy rákos sejteket ültettek a bőrük alá a hasuk két különböző pontján. Miután a tumorok elkezdtek növekedni, a tesztelt molekulákat egyesével és különféle kombinációkban befecskendezték az egerek egy-egy tumorjába, aztán figyelték, milyen hatással van arra, illetve a közvetlenül nem kezelt másik tumorra.

A kombinációs eljárással befecskendezett tumorok kevesebb mint tíz nap alatt teljesen eltűntek az egérkísérletekben. Sőt a másik, érintetlenül hagyott tumor is felszívódott kevesebb mint húsz nap alatt.

Ezután mellrákos egereken is tesztelték a keveréket, és azt tapasztalták, hogy az egyik tumorba injekciózva visszafogta a másik növekedését, és egyúttal további tumorok megjelenését is megakadályozta.

Hamarosan embereken is kipróbálják

A kutatók most a következő lépésként klinikai tesztekbe kezdenek, hogy amelyek során limfomás, vagyis nyirokrákos betegeken fogják kipróbálni a módszert.

A tudósok szerint a keverék többféle ráktípusnál is kiváló eredményeket fog produkálni, ráadásul hatékonyan gátolja majd az áttétek képződését is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.