Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes újabb felhívást tett közzé szombaton a német Sea Watch és Sea Eye nem kormányzati szervezeteknek (NGO) a Földközi-tengeren két hete veszteglő hajóin tartózkodó nők és gyermekek olaszországi befogadására, ami továbbra is megosztja az olasz kormányt.

Az olasz kormányfőhelyettes kijelentette, ha Olaszország a hajókon levő menekültek közül befogadná a nőket és gyermekeket, ezzel

emberségből adna pofont Európának.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője hangsúlyozta: nem méltó Európához, hogy nőket és gyerekeket enged vesztegelni a tengeren már 14 napja, miközben a hajók egy mérföldre vannak Máltától. Megjegyezte: Málta nem teszi azt, ami kötelessége lenne.

Luigi Di Maio pénteken egy internetes közösségi oldalon vetette fel, hogy az olasz kormány fogadja be a Sea Watch és a Sea Eye hajóinak fedélzetén található nőket és gyermekeket.

A mentőhajók Málta partjai előtt vesztegelnek, fedélzetükön a kimentett migránsokkal. Kikötési engedélyt a helyi hatóságoktól eddig nem kaptak.

Csatlakozott Di Maióhoz az M5S másik politikusa, Roberto Fico, a római képviselőház elnöke is. Azt mondta, jelentős jelzés lenne, ha Olaszország befogadná a nőket és gyerekeket.

Senkit nem lehet magára hagyni, aki szenvedés és háború elől menekül

– jelentette ki.

A másik olasz kormányfőhelyettes, Matteo Salvini belügyminiszter kezdettől fogva ellenzi, hogy a nem kormányzati szervezetek hajóiról Olaszország bárkit is átvegyen. Szombati, internetes közösségi oldalon tett bejegyzésében megismételte, hogy

Olaszország továbbra sem enged a zsarolásnak.

Kijelentette: a migránsokat Máltának kell partra engednie, vagy fogadja be őket Hollandia vagy Németország, mivel két német NGO-ról van szó és a Sea Watch hajója holland felségjelzésű. Salvini szégyenletesnek nevezte, hogy

az Európai Unió ismét hallgat.

Politikai elemzők szerint Luigi Di Maio a Matteo Salvini által képviselt szigorú bevándorlási politikával való szembehelyezkedéssel az M5S népszerűségvesztését igyekszik megfékezni. A Sea Watch december 22-én 32 menedékkérőt mentett ki a Földközi-tenger nemzetközi vizein. A Sea Eye Professor Albrecht Penck nevű hajója szombaton további 17 migránst mentett ki. Hollandia szerdán jelentette be, hogy kész a Sea Watch hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérők egy részének a befogadására, azzal a kikötéssel, hogy más EU-tagállamok is hasonlóképpen cselekedjenek.

Az olasz miniszterelnök-helyettes a menekült nők és gyermekek befogadására hívott fel

Federica Mameli, a Sea Watch olaszországi szóvivője elvetette Luigi Di Maio kezdeményezését, leszögezve, hogy a szervezet hajóján tartózkodó 5 nőt és 7 gyereket nem választják el családjaik többi tagjától.

Guerino Di Tora segédpüspök, az olasz püspöki kar (Cei) migránsokat segítő alapítványának elnöke úgy nyilatkozott, hogy

akinek helyén van a lelkiismerete, nem vonhatja ki magát a migránsok segítéséből.

Luigi De Magistris független nápolyi polgármester bejelentette, hogy a dél-olaszországi város kikötője felett a kormány nem rendelkezik, és az nyitott a civil szervezetek hajói által szállított emberek előtt.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.