Legalább 24 ember meghalt, többtucatnyian pedig eltűntek Zimbabwe keleti részén az Idai ciklon elvonulása során.

Huszonnégy haláleset bizonyított, tizenöten megsérültek – közölte a Twitter közösségi portálon a minisztérium, amely szerint hozzávetőleg 50 ház megrongálódott vagy összedőlt a heves széllökések miatt.

A természeti katasztrófa több ezer embert érint, megszakadt az áramszolgáltatás, és a fontosabb hidakat elöntötte az ár a Mozambikkal határos Manicaland térségben – közölte egy zimbabwei parlamenti képviselő.

Értesüléseink szerint több mint százan tűntek el

– közölte Joshua Sacco, a katasztrófa által leginkább sújtott Chimanimani képviselője.

Az Idai pénteken Mozambikra is lecsapott,

legalább 19 ember meghalt. A szélvihar árvizeket okozott, Beira tengerparti városban minden kapcsolat megszakadt a külvilággal: szünetel az áram- és a telefonszolgáltatás, a repülőteret is bezárták.

A maputói hatóságok a hét elején az Idai közeledtével riasztást adtak ki és elrendelték a veszélyeztetett lakosság kimenekítését.

Az áradás a korábbi tartós aszály által megkímélt vetést is elpusztította Mozambik keleti részén. Az ENSZ szerint idén 5,3 millió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre.

Mozambik középső részében a hónap eleje óta heves esőzés tombol, amelynek még az Idai átvonulása előtt 66 halálos áldozata volt, és csaknem 150 ezren maradtak fedél nélkül.

A heves esőzések a szomszédos Malawiban is súlyos károkat okoztak: 56 ember meghalt, közel egymillióan maradtak fedél nélkül és 80 ezren menekültek el otthonukból a helyi katasztrófa-elhárítási hivatal adatai szerint.

A világ legszegényebb országai közé tartozó Mozambikot és Malawit több éve hosszú száraz időszakok, illetve időközönként súlyos esőzések sújtják.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.