A szudáni biztonság erők könnygázt vetettek be a kartúmi védelmi minisztériumnál tüntető több ezres tömeg ellen kedden, és több arab tévé élő tudósítása, valamint szemtanúk helyszíni beszámolói szerint lövések is eldördültek.

Az al-Hadasz és az al-Dzsazíra tévék tudósításában hallható volt több lövés amellett, hogy könnygázfelhő volt látható, valamint tüntetők rohantak, és próbáltak fedezéket találni.

Aktivisták a közösségi médiában arról számoltak be, hogy

a minisztérium épületét védő katonák próbálták védeni a tüntetőket, és kinyitották nekik a kapukat, hogy bemenekülhessenek.

Szudánban december óta tartanak a demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelik a harmadik évtizede hatalmon lévő Omar el-Besír elnök távozását, és egy ideiglenes kormány megalakítását.

A szudáni belügyminisztérium hétfői közlése szerint a hét végén a rendbontásokban, illetve a rendőrök és tüntetők összetűzéseiben heten haltak meg.

Hivatalos adatok szerint a december közepe óta összesen 39-en vesztették életüket, más összesítések szerint a halottak száma az ötvenet is meghaladja.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.