A feminista csoportok  tiltakoznak a francia színész, Alain Delon Arany Pálma-életműdíja ellen.

A tervek szerint az egyik legismertebb francia filmsztárnak saját lánya, Anouchka fogja átadni az életműdíjat a Cannes-i Filmfesztiválon.

Delon hét olyan filmben is főszerepet játszott az 1960-as évektől, melyek helyet kaptak a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramjában, azonban egyik szerepéért sem kapta meg a legjobb alakítás díját. A fesztivál vezetősége ezért az életműért járó különdíjat, odaítélte a 83 éves sztárnak.

A döntés azonban már a fesztivál kezdete előtt tiltakozást váltott ki a Women and Hollywood nevű amerikai feminista szervezet részéről, amely petícióban azt kérte a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki "a rasszista, homofób és nőgyűlölő" Alain Delont. Az interneten vasárnap délig több mint 25 ezren írták alá a petíciót.

Megkapja az életműdíjat Alain Delon

A megfogalmazók úgy vélik, hogy

nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak.

Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást – mondta korábban a színész.

Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat

– mondta Thierry Frémaux Cannes-ban a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján-

A díjátadó után a fesztiválközönség a Joseph Losey rendezésében 1976-ban forgatott Kelin úr című filmet nézheti meg, amely az első olyan alkotás volt, amelynek Alain Delon nem csak a főszereplője, hanem a producere is volt, s amelyet pályája egyik legfontosabb munkájának tart.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.