A NASA Curiosity marsjárója teljes műszerarzenálját bevetette a marsi talaj elemzéséhez, melyben összetett kémiát észlelt. Többek között víz, kén és klórtartalmú összetevők bukkantak elő a talajmintákból, illetve egy kétes utalás a rég áhított szerves összetevőkre, ezek azonban földi eredetűek is lehetnek. A küldetés vezető tudósa által tett sejtelmes nyilatkozat után óriási várakozás előzte meg a bejelentést. Mivel John Grotzinger a szerves anyagokat kutató SAM (Marsi Minta Elemző) műszerrel kapcsolatos "történelmi" felfedezésről beszélt az egyik amerikai rádióállomásnak, a közvélemény már szerves anyagok felfedezését vizionálta a vörös bolygón, az elmúlt napokban azonban a NASA igyekezett lecsillapítani a kedélyeket. A mai bejelentés és az űrügynökség állásfoglalása szerint az anyagok észlelése a küldetés jelenlegi - korai - szakaszában elsősorban a robotlaboratórium képességeit demonstrálja, ami igen ígéretes az előttünk álló két évre előrevetítve. "Nincs határozott...

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
A Curiosity az első robot a Marson, ami talajmintát lapátolt elemző műszereibe.
Pilóta
A héten nem csak a Marson dolgozó Curiosity szolgált izgalmakkal az űrkutatás rajongóinak, hanem egy sokkal távolabb barangoló robotfelderítő is. A csillagközi űrhöz egyre közeledő Voyager 1.
A Curiosity "csalódást" okozott, mivel vélemezhető, hogy a "feltárt" szerves anyag földi eredetű.
Nakimaga
Még utóbb kiderül,hogy a Föld és a Mars a kialakulásuk kezdetén,egymás után,azonos röppályán alakultak ki ugyanabból a törmelékből,majd a Földet kiütötte erről a pályáról az az ütközés,ami a Hold létrejöttét eredményezte!(saját elképzelés)
Pilóta
@Nakimaga: 12:40
"majd a Földet kiütötte erről a pályáról"
--- ... és ekkor hangzott el, hogy Mars a Földre:-)))
Nakimaga
@Pilóta: Yeeess!

Viccet félre téve;figyelemmel követem a Naprendszerről és a Világűrről szóló szórakoztató,ám mégis tudományos összeállításokat!
"Általános vélekedés szerint - idézte Nemchin magyarázatát az ABC honlapja -, a Föld kísérőbolygója a Föld és egy Mars-méretű égitest összeütközése nyomán keletkezett törmelékből formálódott 4,5 milliárd évvel ezelőtt"
Lásd;ufo.zug.hu/cikk/egy-elemzes-atirta-a-hold-keletkezeset_138.php
kerék
@Nakimaga: Erről én is olvastam kiskoromban, elvileg a föld akkor a másik irányba forgott.
Mondjuk az is kérdés, hogy a holdon miért nem alakult ki semmilyen élet, ha a föld anyagából "épült"...hiszen a hold is az "életető övezetben " van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.