Olyan modellel is számolnak a kutatók, amiben jeges por és kevés víz hozta létre az üledékeket a Gale-kráterben, amiket a Curiosity rover vizsgál. Miközben a Curiosity rover a Marson dolgozik, a földi kutatók próbálják megérteni a Gale-kráter központi részén mutatkozó üledékes hegy eredetét. Ennek alsó részén főleg agyagásványok vannak, amelyek a Mars korai nedvesebb időszakából származnak. A kérdéses üledékes képződmény 3,6-3,8 milliárd évvel ezelőtt kezdett lerakódni. Nagyjából ekkor kezdett a környezet erősen megváltozni, hűlni és száradni a Mars. A későbbiekben többnyire száraz időszak volt a bolygón, azonban időnként a Gale-kráterben is megjelent a nedvesség, amivel kapcsolatban főleg szulfátos üledék keletkeztek, gyarapítva az üledékeket.

Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Edwin Kite (California Institute of Technology) és kollégái olyan modellt fejlesztettek ki, amely a Mars felszínén lerakódó hó, illetve jég megolvadásának esélyére következtet a bolygónak a maitól eltérő, különböző pályaelemei, állapotai esetén. Az eredményeik arra utalnak, hogy a múltban (gyengébb napsugárzás esetén) alacsony szélességen időnként megolvadhatott az ott felhalmozódott jég. Erre akkor kerülhetett sor, amikor a bolygó változékony tengelyferdesége előbb nagyobb, majd később kisebb értékeket vett fel. Meredekebb forgástengely esetén a jég az egyenlítő közelébe vándorolt, ellenben amikor csökkent a tengelyferdeség, erősödött a besugárzás alacsony szélességen, és a jég eltávozott – de előtte akár meg is olvadhatott."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.