Az emberi beszéd rejtett rétegei betegségekre utaló információkat is hordoznak – mondta az Inforadióban Vicsi Klára beszédakusztikus, az MTA doktora, hozzátéve, hogy a beszédhang megváltozása a mért fizikai paraméterekben is eltéréseket mutat, amelyek vizsgálata a betegségek diagnosztizálásában segíthet.

Vannak olyan mért fizikai paraméterek, amelyek az artikulációval kapcsolatosak, fontos, hogy milyen dallamú a beszéd. Mást mutat, ha tompa, egyenletes, halk hangon, mint ha nagy dinamikával beszél valaki. Az alaphang frekvenciájának változása, a hang intenzitása tehát mind befolyásoló tényező.

Nem mindig ugyanúgy beszélünk, az agy mégis ki tudja szűrni belőle a lényeges információkat, de az elemzéshez sok minta, viszonyítási alap kell – hangsúlyozta a beszédakusztikus, hozzátéve, hogy ezek statisztikai vizsgálatával és különböző mesterséges intelligencia típusú osztályozásával, regresszióval el lehet különíteni az egészséges és a beteg beszédhangot.

A betegség súlyosságát is meg lehet ítélni – jegyezte meg Vicsi Klára.

Az emberi hangból betegségeket lehet diagnosztizálni

A daganatos betegségek mellett hangképzési változást mutat a polip, hangszálgyulladás is. A beszédképzés összetett folyamata agyi vezérléssel történik, ezért ha a beszédképző szervek mozgását irányító agyterületek sérülnek, kimutathatóak a beszédtorzulások.

(inforadio.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
akkor az ovi beszédétől ilyen beteg ez a nép!
maci0427
Sok ember hangjától,beteg lehet lenni ! Kiütés és idegbaj...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.