Marc Champion, a Bloomberg publicistája egy véleménycikkben fejtette ki, hogy az Egyesült Államok republikánusaihoz hasonlóan ellenfeleinek, a liberálisoknak is lenne mit tanulniuk Orbán Viktortól.

Marc Champion cikke elején azt a kérdést tette fel, vajon miért nyűgözi le Orbán Viktor, egy kis európai ország vezetője annyira Donald Trumpot és az ő követőit?

„Azért, mert ahogy Donald Trump 2022-ben, az amerikai CPAC-en, Texasban elmondta, Magyarország vezetője csak »nyer és nyer és nyer és nyer«”

– írta az újságíró, megjegyezve, hogy a csütörtöki eseményen Orbán Viktor várhatóan ismét tanácsokat ad republikánus szövetségeseinek.

„Orbán Viktor sokkal okosabb, mint bohókás brit kollégái. Nem kilépni akar az EU-ból, hanem el akarja foglalni" – Hosszú cikkben alázza Orbánt a Bloomberg

Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Facebook

Champion cikkében kifejtette, Orbán szó szerint a saját képére akarja formálni a világot.. Mint írta, ezt lehet nem szeretni, „de ne hagyjuk figyelmen kívül ennek a hatvanéves férfinak a mohó ambícióit, politikai tehetségét és puszta pimaszságát”.

Szerinte a Magyarországon látottak alapján mindenképp tanulhatnának a liberálisok:

Építsenek egységes ellenzéket és ne késlekedjenek a visszavágással. Másodszor, a harcot szorosan a jogállamiság és a demokratikus intézmények köré kell összontosítani. Ha összekevered a kultúrharccal, azzal a populisták kezére játszol.

„Orbán sokkal okosabb, mint bohókás brit kollégái. Nem kilépni akar az Európai Unióból, ami csak szegényebbé tenné az országát, őt pedig kevésbé befolyásossá, hanem »elfoglalni« akarja. A hasonlóan gondolkodó populisták forradalmát akarja szítani az egész blokkban, amely elfoglalná az uniós intézményeket, beleértve az Európai Parlamentet is, amelynek a közvélemény-kutatások szerint a nyári választások után megnövekszik a szélsőjobboldali kontingense”

– írta a szerző, aki azt is hozzátette, hogy a kormányfő barátai és szövetségesei teljesen átvették az irányítást a gazdaság, a sajtó és a reklámpiac fölött, és ebben ironikus módon az EU-s források is sokat segítettek nekik – az Index beszámolója szerint.

Az uniós források közül 20 milliárd eurót azért tart vissza Brüsszel, mert a csalás és a korrupció megelőzését célzó intézkedéseket követelnek a kormányzattól. Azonban, mint írja, a brüsszeli vezetés ezt az ügyet összeköti a melegellenesnek nevezett pedofiltörvénnyel, valamint a menedékkérőket érintő jogsértésekkel is, amit Orbán Viktor ki is használ, és ezekre hegyezi ki a választ.

„Én nem értek egyet ezekkel a törvényekkel, ahogy az Európai Bizottság sem, de sok magyar igen. Az EU kísérlete ennek a területnek az ellenőrzésére politikai ajándéknak bizonyult Orbán számára, mivel eltereli a figyelmet a jogállamiság eróziójáról és a Magyarországot ért veszteségekről – köztük az uniós támogatások több tízmilliárd eurós veszteségéről –, amelyeket az üzleti szövetségesei körében tapasztalható korrupció okoz. Emellett észszerű kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az LMBTQ+-jogokkal és a bevándorlással kapcsolatos politikákról Brüsszelben vagy a nemzeti parlamentekben kell-e dönteni”

– írta Marc Champion, majd hozzátette:

Orbán és a hozzá hasonlók részben azért sikeresek, mert Brüsszelben, a nyugati egyetemi campusokonés más helyeken elég sok túlkapás van ahhoz, hogy a liberális demokráciát a magyarok torkán lenyomott woke tekintélyelvűségnek állítsa be, ezzel leplezve a független intézmények lerombolását.

„Szóval inkább egyáltalán ne beszéljünk liberális és illiberális demokráciáról. Csak demokráciáról. Magyarországon komoly veszélyben van, és ez nem csodálatra vagy utánzásra méltó”

– zárta cikkét.

Forrás: Index.hu, Bloomberg

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
ezentúl ezt á nyálas gusztustalan agyon fotosoppolt takonygócot kel nézni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: az idióta,elmbeteg kérdéseidet dugd föl magadnak!
KisTehen
@csak úgy...: b+ ... aki A-t mond, mondjon B-t is

HAHAHA
Feller_Peti
Gyülekeznek már a felhők Ursuláék udvarában...
Yoda69
„Szóval inkább egyáltalán ne beszéljünk liberális és illiberális demokráciáról. Csak demokráciáról. Magyarországon komoly veszélyben van, és ez nem csodálatra vagy utánzásra méltó”
teuton
@KisTehen: Nemetorszaggban %osan több gyerek születik, mint MOon. Vajon miert??? Mert a csaladipotlekbol (250 euro gyerkenkent!) majdnem el lehet tartani egy gyereket! Azonkivül adokedvezmeny es nyugdijplusz jar erte. Szoval meg kellene mar tanulnod olvasni analfabeta Nagy Marha, es nem baromsagokat kerdezgetni, hanem utanaolvasnI!!!
teuton
@Feller_Peti: Erdekes... Ursula nem fel es nem költ milliard eurokat propagandara, mint a potrohos kolostormalac... A Goebbels Toni-Müvek eddig több, mint 1000 milliard ft-ot költöttek az ellenzeket es EUt lejarato propagandara. Elarulod miböl??? Mert a tanarok fizetesemelesere nem jutott...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.