Az elmúlt években folyamatosan nőtt a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság – mondta Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy a héten az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) brüsszeli csúcstalálkozóján egyebek mellett a kiberbiztonság területén folytatott együttműködés elmélyítéséről egyeztettek.

Folyamatosan nő a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság

Fotó: pixabay.com CCO

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója elmondta: az Egyesült Államok terminológiájában az ötödik, a NATO terminológiájában a negyedik "hadszíntér" a kibertér. A kibertér egy olyan műveleti tér, ahol katonai cselekményeket kell végrehajtani. Ezért ki kell alakítani azokat a képességeket, amelyek támadás esetén reagálásra adnak lehetőséget.

Krasznay Csaba kitért arra is, hogy világszerte 1-1,5 millió, uniós szinten 300-400 ezer, Magyarországon is mintegy 5-10 ezer szakember hiányzik a területről. Megjegyezte: nem csak műszaki szakemberekre van szükség, hanem rendőrökre, katonákra, bírókra, akiknek a saját szakterületüket érintően kell tudniuk reagálni.

Az NKE-n múlt év tavaszán indult a Kiberbiztonsági Akadémia, a mostani diplomaosztón ötven olyan szakember kapott oklevelet, akik a közszolgálatban dolgoznak majd kiberbiztonsági vezetőként – közölte a programigazgató.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.