A közösségi média közmű, akár a vízszolgáltatás: ott van minden háztartásban. Az információ szabad áramlása persze örömteli, de amíg a vízminőséget sztenderdek alapján a hatóságok ellenőrzik, addig a Facebook majdhogynem korlátlanul ontja a tisztának látszó tartalmat, ami káros lehet az egészségre.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Na kérem ez totál mellément

Nem, nem azért, mert ne lenne igaz, hogy valóban nagyon kevés a kontrollja a net-en kerengő állításoknak

Sokkal inkább az ellenpéldával vannak gondok, kicsiny hazánkban biztosan.
A nepszava.hu-n „A hatalomvágyás karakterei, avagy minden, amit nem akartál hallani politikustól a Facebookon” címmel jelnet meg egy alapvetően érdekes írás, mely „a Facebook majdhogynem korlátlanul ontja a tisztának látszó tartalmat, ami káros lehet az egészségre.” problémát járja körül.
Azonban komoly gondok vannak vele. Egyfelől; a FB kipécézése – még akkor is ha tudjuk, hogy sokan még ma is xerox-másolatról és xeroxozásról zagyválnak – hisz igazából ebben a kérdésben sem az FB társai, sem egyéb „szabad megnyilvánulások” esetében sem más a helyzet.
Azonban ennél sokkal fontosabb a cikk minden valóság alapot nélkülöző bezzegelése:
„a hírszolgáltatás is szakmai monopólium volt. Művelői tudták, mitől szent a hír, és hogy a vélemény sem lehet szabad és független például a tényektől” – írja. Amiben sok igazság van, de ennek édes kevés köze van a szakmai monopóliumhoz, illetve annak hiányához.
Másrészt - bár a közbevetés utal rá, hogy ők is tudják, hogy nem igaz -: „Ezért kell kritikával fogadni a közösségi oldalak tartalmait. Itt nincs szerkesztőség, amely szűrné-ellen¬őrizné az információk hitelességét – amúgy is egyre kevesebb szerkesztőség teszi ezt –, így a legnagyobb sületlenségek tudnak elterjedni.”. Ami nagyon távol áll az igazságtól, mert még az egyértelmű – ha nem utálnák az ellenőrző programot ott virítana a rengeteg aláhúzás – hibákat sem javítja senki. Ami pedig az értelmi kontrolt illeti általában ritkán szoktak válaszolni a püffügéséeimre, de azok szinte kivétel nélkül azt tartalmazzák, hogy ők a hírt így kapták az MTI-től!! =)) Igen nem csak nem ellenőrzik, de elolvasás nélkül bemásolják! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.