Orbán korszakos programja nem más, mint időkérés. Azt üzeni: négy év alatt nem tudja teljesíteni az ígéreteket.

Az Orbán-ellenes sajtó felháborodott a nyilvánosságra került kötcsei beszéd időtávján: Orbán Viktor már fél éve tizenévekre szóló programot vázolt fel híveinek.

Szavai azonban nem csak a magabiztosság féktelen tobzódására utalnak, hanem arra, hogy a pártvezető tizenévekre szóló legitimitást akar szerezni magának táboron belül, s azon kívül.

A tizenéves időkeret egy komoly strukturális probléma kezelésére szolgál. Azt mutatja, hogy Orbán Viktor egészen pontosan tudja, hogy az ígéretei megvalósítása és az emberek feltorlódott igényeinek kielégítése nem lehetséges egy négyéves parlamenti ciklusban.

A Hírszerző ma szellőztette meg a Fidesz föltulajdonlással kapcsolatos programját. Az összeállítás világosan bemutatja, hogy több ezermilliárd forint kell a középosztályos gazda-program megvalósítására. Erre lehet állami bankot létrehozni, külföldi hitelt szerezni, de ezek – így vagy úgy – az állam adósságának részévé válnak.

Adót csökkenteni, hitelt adni, földmegváltást finanszírozni, az állami egészségügyet szinten tartani, vállalkozásoknak kedvező hiteleket adni, s közben fizetni a szokásos közösségi rezsit, - nos, ennek finanszírozására csak egy pénzfölösleget termelő ciklus lenne képes. A mostani jelek szerint nem egy ilyen időszak előtt állunk.

Így tehát Orbán többciklusra átnyúló elképzelései nem csak az ellentábor kiszorítására, hanem a táboron belüli ígéret-feszültségek kezelésére is szolgál. Ha a választói és a tábora elhiszi, hogy legalább nyolc, de akár tizenkét éves ciklus része a 2010 és 2014 közötti időszak, akkor a miniszterelnöknek sokkal nagyobb mozgástere lesz a különféle elképzelések rangsorolására.

Orbán ebben az értelemben is kettős beszédet folytat. Nem csak a kifejezés rossz értelmében.

(Kóczián Péter újságíró, szerkesztő, rádiós- és televíziós riporter)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luciferi
@inkvi: egy kolompár,meg egy Vityenka! Kevés, vagy sok???
inkvi
Bár a győzikére gonmdoltam: hiszen a kolompár megy a venyige utcába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.