Molnár Róbert, 1998-2002-es ciklusban FGKP parlamenti képviselője, Torgyán József volt jobbkeze, jelenleg harmadik periódusban Kübekháza polgármestere

Forrás: videotar.mtv.hu
Feltöltő: barnan
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Disznópofa
@barnan: Léo Taxil:Szórakoztató Biblia. Tudom a hívő embernek ez Isten káromlása , nekem nem az, nekem bizonyíték arra, hogy nem vakított el a az egyház, nem tudott kezesbáránnyá tenni és zombiként tartani a befolyásolásával.
Azt hiszem, erről már polémiáztunk.......
barnan
@csutak: Azt gondolom mindenki úton van s az így helyes, az út a lényeges. Az én hitem nem sziklaszilárd, van amikor teljes a szárazság s van amikor erős a jelenlét érzés. Kérdéseket fogalmazok meg, próbálom megtalálni a válaszokat. Azt látom, hogy minél többet keresek, annál több bennem a kérdés. Azt is be kellett látnom, hogy sok kérdésre soha nem fogom megkapni ezen világban a válaszokat (természetesen ott a folytatás: lehet, hogy odaát lesz válasz, de ha nincs odaát, akkor válasz sem lesz). Nem venném a bátorságot ahhoz, mert tudatlan vagyok kellőképpen, hogy átfogóan véleményt alkossak mások hitéről. A "magam útján" próbálok járni, amit tapasztaltam, amit igazoltnak vélek, meglátásaimat, mint információt megosztok másokkal (igen, persze ezt hívhatjuk evangelizációnak, csak azért nem szeretem ezen szót, mivel nem érzem magam méltónak ehhez, nem biztos, hogy hitem erejénél, tudásomnál fogva erre alkalmas lehetnék) s folytatom tovább az utamat tovább, tapasztalni akarok, amely megerősíti hitemet vagy éppen fordítva megcáfolja azt. Keresem az igazságot, tudva, soha nem leszek ezen földön a teljes tudás birtokában, még halálos ágyamban sem.
barnan
@Disznópofa: Nem gondolom, hogy egy hívőnek bigott hívőnek kellene lennie. Nyitott szemmel kell járnia, így nyitottnak kell lennie a hitét érintő kritikákra is. Azt gondolom, egy hívő embernek a hite ezen esetben szilárdulhat, nem attól, hogy fejét a homokba dugja. Az igazság nem attól igazság, hogy elzárjuk a kritikáktól, cáfolatoktól, hanem azért mert kiállja a kritikák próbáját és nem cáfolható.

Ott motoszkált és motoszkál a fejemben, hogy a vallási megnyilvánulások, értsd ezeken azokat a jelenségeket, amelyeket a hit indukál az emberben, egyszerűen agyi tevékenység következményei. Kiváncsi voltam, agykutatók meglátásaira, kutatási eredményeikre. Azon elcsodálkoztam, hogy sok agykutató hívő. Sokan feltételezik (s itt nem hívő agykutatókra utalok), hogy az emberi agy olyan szerkezetű, amelyben egy hitmodul került "kialakításra", mert az agyban a "vallási aktivitás" kimutatható. De ennyi, tudományosan többet nem mondhatunk. Nem tudhatjuk, hogy agyunk közvetlenül a jelenségek forrása vagy csak egy interfész, dekódoló szerkezet viágunkban, nincs a további vizsgálatokhoz eszközünk. Ez azért érdekes, mert pl. a keresztények "énjében" olyan változások figyelhetők meg, amelyeket nem bagatelizálnak el nem hívő kutatók sem. Példaként a sokszor emlegetett Saul/Pál apostolról tudjuk, keresztényeket üldözött, majd teljesen átfordulva megváltozott az élete szempillantás alatt. Ezen drasztikus változások ma is folyamatosan megtörténnek hétköznapjainkban, ami a keresztények számára az Újszövetségi Jézus tanítások visszaigazolását jelentik, azt, hogy Jézus valóban megnyilvánul életükben, a tudósok számára pedig új kutatási területet képvisel. Sokan epilepsziás jelenséggel (temporális lebeny aktivitással) azonosítják ezen megnyilvánulásokat, még ez sem zárható ki, önmagában ez az ok-okozati viszonyban mit sem számítana.

Hasonló a helyzet más természettudományos vizsgálatok eredményeivel kapcsolatban is: fizika, biológia, kémia, de ide vehetjük akár a csillagászatot is. Érdekes olvasni/hallani ateista és nem ateista tudósok, közöttük Nobel díjasok gondolatait világunkról, összegzéseiket meglátásaikról, világunk felépítéséről.
barnan
@Disznópofa: A Biblia számomra nem volt szórakoztató, inkább unalmas. Elkezdtem olvasni az elejéről és nem értettem semmit, hiteltelennek tűnt az egész. Ahány mondatot olvastam, annyi kérdést tettem fel magamnak az Ószövetség olvasása közben. Letettem a Bibliát s azután évek teltek el.

Amikor újra elővettem, mások tanácsára Jézus tanításainak olvasásával kezdtem az ismerkedést, az Újszövetség olvasásával, a kereszténység alaptanításával. Lassan haladtam, mert itt is rengeteg volt a kérdés. Már az elején elakadtam: Biztos, hogy Jézus létező személy volt s magáról a Biblia keletkezésének történetéről mit tudhatunk(?) s itt lehorgonyoztam és elkezdtem kutatni. Az Újszövetség feldolgozása ezen tempóval kezdődött és a kérdések hada folytatódott, egészen a négy evangélium párhuzamba állításig. Rengeteg a kérdés és még messze nem végeztem Jézus tanításaival, hosszú lesz az út.
Az beigazolódott, kutatási módszereinkkel vizsgálódni biztosabban Jézus keresztrefeszítéséig tudunk, azzal megszűnnek "szokványos" lehetőségeink, a bizonyítás lehetőségei. Ezen új terület már a hit területe. Kiváncsi voltam mi a hit, egyenlő a hiszékenységgel, a babonával, dolgok magunkba beszélésével esetlegesen ez egy spec. lelki állapottal (neurotikus megnyilvánulással)?
Ehhez újra a keresés volt az út, érdekelt minden, szerzetes tartományi rendfőnöktől kértem kihallgatást, kiváncsi voltam, hogy Ő hogyan éli meg a hitét, mit tud mondani Jézus valóságáról. A legjobb tapasztalati terület mégis saját életünk. A puding próbája valóban az evés.
Azt gondoltam mindig, a hit és a tapasztalat nem köthető össze, tévedtem. A lényeg pontosan ebben van, ahhoz, hogy hitünk megerősödhessen, ne csak szavak tömkelege legyen, ahhoz, hogy hitünk felnőtté válhasson, szükséges a visszajelzés valódiságáról, működéséről. Az inputhoz, a tapasztaláshoz viszont nincs más út, mint a hit útjára lépni s itt vannak meglőve az "okosak és bölcsek", mert ezen út nélkül csak teóriákat építhetnek, tapasztalatokat nem gyűjthetnek, ahogy Jézus is mondja. Számomra a hitem megerősítését Jézus irányába az szolgálja, ha azt tapasztalom saját életemben, mint amiről Ő a Szentíráson keresztül beszél, ha az valóban meg tud elevenedni életemben, az a bizonyság irányába mutat, ha nem, akkor az ellenkező irányba.
A Szentírás feldolgozása részemről folyamatos, újabb és újabb részek helyes értelmezéséhez szükséges az érési folyamat, amit tegnap nem értettem, helytelenül értelmeztem, az lehet, hogy holnap lesz csak helyesen értelmezett.
"Aki szeret, annak kinyilatkoztatom magam" - mondja Jézus a János evangéliumában. Értelmezze ezen mondatot mindenki saját belátása szerint.

Az anyagot köszönettel veszem, el fogom olvasni, kiváncsi vagyok minden meglátásra, az író Jézusról alkotott véleményére.
Én pedig szeretnék Neked csatolni egy lelkigyakorlatos anyagot, egy Szentlélek szemináriumról egy előadás sorozatot, amelyet egy volt kollégium igazgató és egyben egy nagyon kedves, fiatalos, hiteles, világi dolgokkal tisztában lévő atya tartott ebben az évben a Jézusi útról.
www.szentimreplebania.hu/index.php?option=com_rokdownloads&view=folder&Itemid=210
csutak
@barnan: Engem ki akartak cikiznia seregben, mert vállaltam ideológiai másságomat.
Egy mondattal szereltem le a Forradalmi Ezred párt titkárát:
Ha van Isten akkor Kádár is találkozik vele, ha nincs akkor meg 23. János pápa sem!

Annak jó, aki bizonygatás nélkül elhiszi a létezés több dimenzióját, síkját.
Aki leragad a materiális javaknál annak elég szegényes lehet az élete.
barnan
@Disznópofa: Te jutottál eszembe, amikor ezen hanganyagot hallottam, szeretettel:
elizeus.kozosseg.com/fellowshiptemplate/download/677/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.