A magyar bankrendszernek a végtörlesztésből eredő vesztesége a legújabb becslés szerint 210 milliárd forint lesz február végére - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Világgazdaság napilap által rendezett csütörtöki budapesti konferencián.

Január közepén a végtörlesztés miatti veszteség 143 milliárd forint volt - egészítette ki az adatot a bankszövetség elnöke.

A devizában számított lakossági hitelek törlesztését befolyásolja majd az árfolyamgát kibővítése várhatóan áprilistól, amelynek törvényi szabályozása február 16. és február vége között alakul ki - közölte Patai Mihály.

A magyar bankok tőkemegfelelési mutatójának 12 százalékos szintje igen jónak minősíthető - emelte ki az előadó, megjegyezve, hogy a bankok külső likviditása szűkül, ezért a jelenlegi hitel/betét arány 150 százalékos mértékét csökkenteni szükséges. Ennek ellenére az prognosztizálható, hogy a hitelpiacon lassú növekedés indul meg - tette hozzá.

Átértékelődött a kockázat, elsősorban a hitelminősítők által mért úgynevezett szuverén kockázat kategóriája, így az "öt évvel ezelőtt még például főnyereménynek számító MÁV-hitel finanszírozása" ma már másképpen fest, csakúgy mint az önkormányzatok devizában történő hitelezése - jelezte Patai Mihály, érzékeltetve azt, hogy az EU-IMF hitel létrejötte létfontosságú Magyarország számára.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Majd behajtják a csóró embereken. Lényeg hogy pártunk és kurmányunk tagjai jól jártak.
moiszikf
@Horizont: Egyetértek. Olyan pénzt siratnak,ami soha nem volt az övék. Az nem veszteség
Dr. Akula
@moiszikf: Te ingyen dolgozol vajh? És dolgoztatsz, vagy dolgozol valakinek? Ha dolgoztatsz, máris a bankok szintjén vagy, mert másokból élsz! Ha dolgozol, elfogadod a feltételeket, ugyanúgy, mint a bankoknál! A kör bezárult, ha csak nem ingyen dolgozol. Akkor viszont nincs hitel. Hopika...
Január
@Horizont: Nincs ott különösebb gond, csak az extraprofitjuk egyrészéről kell lemondaniuk, amit még - jó esetben - a bankok sem "sejtettek" a hitelkihelyezésekor. Vagy, ha tudták, hogy micsoda extraprofitra tesznek szert - mert nőni fog az általuk kihelyezett deviza árfolyama akkor pedig eleve megtévesztették a hitelfelvevőket a hitelnyújtásakor... de ezt már nagyon sok helyen és sokszor leirták, csak nem nagyon képviseli a devizahiteleseket a bankokkal igazán senki, mert ők az erősebbek...és...
moiszikf
@Január: Egy kicsit elkeveredtél. Más a munkáltató-munkavállaló és más az bank-ügyfél viszony. Nagyon más. Ha már kérdezted,nem ingyen dolgozom,de nem sok híja. Az elmúlt 3 évben,nettó 20 rugóval keresek kevesebbet,viszont többet dolgozom. Ráadásul sztrájkjogból "felmentett" vagyok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.