Az LMP "alávalónak" tartja azt a módszert, ahogy a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén módosító javaslatokat nyújtott be a választási eljárási törvényhez. Karácsony Gergely az MTI-nek azt mondta, hogy az eljárásnál már csak a módosítók tartalma alábbvaló, mert megkönnyítik, hogy a Fidesz visszaéljen kormányzati hatalmával.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: remélték, hogy a Fidesz "nem tud még alacsonyabbra süllyedni" annál, hogy beleírja az alaptörvénybe az előzetes regisztrációt, de újra csalódniuk kellett. Miután a parlament hétfőn éjjel lefolytatta a módosító indítványok részletes vitáját, a Fidesz bizottsági indítványként újabb módosítókat nyújtott be, hogy azokról "az éjszaka leple alatt se lehessen vitatkozni" - jelentette ki.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: az eljárásnál már csak a módosító indítványok tartalmi elemeit lehetne alábbvalónak nevezni, mert nem teszik könnyebbé, hogy az állampolgárok gyakorolhassák választójogukat. Felhívta a figyelmet a javaslatnak arra az előírására, amelyik szerint a regisztrációs időszakban a jegyzőnek minden állampolgárt fel kell keresnie. Karácsony Gergely szerint ez fizikai képtelenség, de azt a veszélyt viszont nem lehet kizárni, hogy a jegyzők kormánypropagandát végeznek a személyes tájékoztatás ürügyén.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a módosító javaslatok is alátámasztják, hogy teljesen felesleges az előzetes regisztráció. Hangsúlyozta, hogy a kedden benyújtott módosító javaslatok szerint azok is ajánlhatnak képviselőjelölteket, akik nem regisztráltak. Az ajánlók adatait viszont az országos lakcímnyilvántartás alapján ellenőrzik majd. "Ez mutatja: a Napnál is világosabb, hogy az állam rendelkezik azokkal az adatokkal, amelyek alapján automatikusan regisztrálni tudná az állampolgárokat" - mondta.

Apró momentumnak nevezte, hogy az előterjesztők arra is odafigyeltek: a csillagos égig emeljék a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak fizetését. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a választókerületek határainak megrajzolásakor "nem végeztek tökéletes munkát Kubatov Gábor munkatársai", ugyanis a javaslat úgy szabna át egy tucatnyi választókerületet, hogy "annak semmi köze sincs a választási eljárási törvényhez".

Az LMP a csomagnak csak egyetlen elemét tudja támogatni, azt amelyik alapján nem kell regisztrálni a támogató aláírásokat gyűjtő aktivistákat - közölte végül.

A fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén több mint hatvan oldalas, 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez. Az ülésen az MSZP és a Jobbik is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag áttanulmányozására. Végül a testület fideszes javaslatra úgy döntött, este folytatja ülését.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nakimaga
" 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez."

-mint minden,ami a Fidesz agyszüleménye,átgondolatlan, kapkodó ,népellenes!
marlin
"Alávalóak a választási eljárási törvényhez beterjesztett módosítók"
Miért a "fideszista választási törvény" nem elég alávaló??
Az egész "műsor" a - félművelt - faékek szórakoztatására kitalált baromkodás!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.