Befejeződött az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa – jelentette be Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen. Kiderült az is, hogy több mint 600 milliárd forintot kap a város és az egyetem az uniós fejlesztések felgyorsítását célzó kormányzati önerőalapból. Az előkészítés első fázisának zárókonferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón Lehrner Lóránt elmondta, elkészült a nagy projekt benyújtásához szükséges valamennyi dokumentáció. A pályázat – a kiemelt projektekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően – a kormány jóváhagyása után, várhatóan 2013-ban januárjában kerülhet az Európai Bizottság elé. A tervek szerint 47 milliárd forintos támogatással 2015 végére készülhet el a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont kivitelezését és a lézertechnológia beépítését foglalja magában. 2016 elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folyik a projekt...

Forrás: mno.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
A lézerközpont lehet a térség motorja

Lehrner Lóránt kifejtette, a szegedi lézerközpontban lehet majd a legnagyobb intenzitással vizsgálni a fény és az anyag kölcsönhatását. A kutatási eredmények hasznosíthatók az anyag- és élettudományok, gyógyszer- és műszaki fejlesztések terén. A szakember elmondta, az ELI-HU Nonprofit Kft. több megkeresést is kapott jelenleg Magyarországon még nem jelen lévő nagy nano- és biotechnológiai cégektől, amelyek megtelepedhetnek a központ körül kialakítandó tudományos parkban vagy máshol Szegeden.
Pilóta
Százmilliárdokat kap Szeged

Több mint 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kap Szeged és a Szegedi Tudományegyetem az uniós fejlesztések felgyorsítását célzó kormányzati önerőalapból – mondta Csepreghy Nándor. Egy kedden hozott kormányzati döntés alapján a szegedi önkormányzat a Biopoliszpark elnevezésű városrész rehabilitációs programhoz, az elektromos tömegközlekedés fejlesztési nagyprojekthez, a Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítéshez, valamint az új tudományos és kulturális központ, a Szent-Györgyi Albert Agóra kivitelezéséhez kap támogatást. A beruházások összköltsége mintegy 34 milliárd forint, az ehhez szükséges 2,3 milliárd forintos önkormányzati forrásból 541 millió forintot a kormányzati önerőalap fedez – tudatta a helyettes államtitkár.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.