Óránként akár 120 meteort is láthatunk 13-án és 14-én éjjel, ha az időjárás is engedi. Érdemes lesz az eget kémlelni! Eljött az év egyik legérdekesebb csillaghullásának ideje, a Geminidák meteorraj maximuma. Már december 7-étől láthatóak az égen, egészen december 17-ig, a legnagyobb aktivitás pedig 13-án és 14-én éjszaka várható. A raj éles kitörése akár 120 meteort is produkálhat óránként, várhatóan több fényes tűzgömbbel. Az idei év különösen szerencsés, mert a maximum pár órával újhold után várható, az éjszaka kellős közepén, közép európai idő szerint 14-én hajnali fél egykor. Valós időben itt is figyelemmel követhető majd az esemény! Egy átlagos éjszakán szórványos, úgynevezett sporadikus meteorok figyelhetők meg az esti égen. Ezek véletlenszerűen jelennek meg a csillagok között, a helyzetük kiszámíthatatlan és nincs bennük semmilyen rendszer. A rajok teljesen más jellegűek és minden évben megfigyelhetők, tehát ismétlődnek. A hullócsillagok egy-egy üstökös...

Forrás: idokep.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"A hullócsillagok egy-egy üstökös elpárolgott részeiből tevődnek össze és az üstökös mögött keringenek a Nap körül. Ha az ilyen óriási és többnyire apró porszemcsékből álló felhő a Föld pályájának útjába kerül, ezek az apró darabkák összeütköznek a légkörünk atomjaival, felhevülnek és elégnek, így hozzák létre a meteorjelenséget, avagy népiesen a hullócsillag fénycsíkját.

A Geminidák meteorraj eredete azonban eltérő a többi rajokétól. Először az 1800-as évek második felében jelentek meg, majd kiderült, hogy nem egy üstökös, hanem valószínűleg egy nagyobb égitest, egy kisbolygó törmelékei."
sza
Romantikus... csak ne lenne olyan kutya hideg! :-)))
Pilóta
"Ezért kisbolygó vagy aszteroida rajnak is lehetne nevezni. Az anya kisbolygó neve 3200 Phaethon és a földközeli égitestek csoportjába tartozik, mivel keresztezi a Föld pályáját és (veszélyes) közelségbe kerülhet a bolygónkhoz. Az átmérője kb. 5 km, a Napot 1,4 év alatt kerüli meg.

A Phaethon kisbolygó által létrehozott anyagfelhő sűrűbb régióival a Föld mindig december 14-én találkozik. Ilyenkor a meteorok száma megnövekedik és elérheti az óránkénti 100 – 120 darabot is. Ezért nagyobb az aktivitása, mint a legismertebb rajnak, az augusztusban megfigyelhető Perseidáknak. Egy türelmes megfigyelő számára úgy tűnik, mintha a meteorok ugyanabból az égterületből repülnének ki, az ún. radiáns pontból. A Geminidák esetében ez a látszólagos pont az Ikrek (Gemini) csillagkép mellett fekszik, innen ered a nevük is."
Pilóta
@sziráki ágnes: 21:18
Milyen idő várható?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a csütörtökre virradóra nyugaton és a középső területeken alkalmas lesz az idő a megfigyelésre, pénteken hajnalra viszont erőteljes felhősödés várható, északnyugaton már csapadék is lehet. Egy biztos: nagyon hideg lesz, hajnalban a -10 fok alatti hőmérsékletek sem lesznek ritkák.

Akit pedig elriasztanak a decemberi hideg éjszakák, derült idő esetén az interneten is nyomon követhetik a meteorhullást!
sza
@Pilóta: Szia! Az interneten nem az igazi! A páromat meg ilyen hidegben ki nem csalom a szobából akármilyen romantikát ígérek neki! :-)))
Pilóta
Éjjel tetőzik a csillaghullás (fotók)
(Akár tűzgömb is előfordulhat)
www.idokep.hu/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.