Az államadósság elleni harc eddig teljes csődként értékelhető, a legfrissebb adatok szerint tovább nőtt az adósság. Eközben a kormányzati sajtó mintha egy egészen más meccset nézne. Nem akar összejönni a Fidesznek és az Orbán-kormánynak az egyik legfőbb politikai üzenetének teljesítése: az államadósság csökkentése. Bár a számokkal lehet bűvészkedni, a Nemzeti Bank statisztikája azonban kínosan beszédes. Eszerint a tavalyi harmadik negyedévben 34 milliárd forinttal nőtt a magyar államadósság az előző negyedévhez képest, a GDP-hez mért adósság pedig 78,6 százalékon állt. Ez nominálisan 22 204,2 milliárd forintot tett ki.

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az államadósság növekedéséhez 182 milliárd forinttal járult hozzá a hitelfelvétel, a forint erősödésének adósságcsökkentő hatása pedig 148 milliárd forint volt (értelemszerűen a decemberi forintgyengülés az utolsó negyedévben jelentkezik), a kettő különbözete tehát a kialakult eredmény.

Összességében is képtelen jelentős, és tartós csökkenésre az adósság: míg 2011 végén 22 690 milliárd volt a költségvetés terhe, szeptemberben is csak 22 170-re tudott csökkenni, ráadásul ez már 34 milliárddal több mint június végén. S bár a GDP-hez viszonyított érték valóban csökkent – a 2010 év végi 80,2-ről 78,6-ra, a nem túl veretes 1,6 százalékos csökkenésben benne van a magánnyugdíj-pénztári vagyon – finoman szólva sem szerencsés időzítésű – államosítása."
Pilóta
"Eközben mintha egy egészen más meccset nézne a kormánypárti sajtó. A Magyar Nemzet szerint „lassan, de folyamatosan” csökken a magyar államadósság. Ezt azzal magyarázza a lap, hogy míg 2011 szeptemberében 83,4 százalék volt a tartozás mértéke, addig az utolsó negyedéves mutató már 78,6 százalékot mutatott.

A 2011-es őszi rendkívül negatív adatok mögött azonban a forint akkor megállíthatatlannak tűnő zuhanása állt. Abban az időszakban már közel jártunk a Horn kormány 1995-ös „produkciójához”, amikor az államadósság 85 százalékon állt. Mint ismert, a 2011 második negyedév végi 76,8 százalékos adata után egyetlen negyedév alatt sikerült hat százalékkal növelni az államadósságot.

Látható tehát, hogy a kormányzati kapkodás, a kiszámíthatatlanság, az át nem gondolt, de legfőképp rosszul időzített intézkedésekkel a kormányzat saját dolgát (értelemszerűen a mienkét) megnehezítve képtelen az adósság lebontására."
bundi
@Pilóta: bocsi hülye kérdés:
az adatok honnan vannak? a kormány saját adatai szerint a központi költségvetés bruttó adósságanem nőtt, hanem stagnál:
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
(mondjuk ezt kétkedve fogadom, az alábbi adatok szerint)
a gdp meg csökken:
www.ahkungarn.hu/fileadmin/ahk_ungarn/Dokumente/Wirtschaftsinfos/HU/Statistik/Konjunkturdaten_hu.pdf
vagy itt:
www.ksh.hu/?lang=hu
kattints, a fontosabb adatoknál lévő statisztikákra.
tehát ez az adat hogy a fenében tud kijönni?
"S bár a GDP-hez viszonyított érték valóban csökkent – a 2010 év végi 80,2-ről 78,6-ra, a nem túl veretes 1,6 százalékos csökkenésben benne van a magánnyugdíj-pénztári vagyon – finoman szólva sem szerencsés időzítésű – államosítása."
valami itt nem kerek a számomra.
te hogy gondolod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.