A huszadik század elején rengeteg magyar tudós utazott, menekült, disszidált külföldre politikai összeférhetetlensége, avagy “faji” megkülönböztetése miatt. Közéjük tartozott az a zseniális koponyai is, akinek központi szerepe az atomenergia-kutatásban megkérdőjelezhetetlen, ám nem csupán az első részecskegyorsító szabadalmaztatójaként, az első atomreaktor tervezőjeként emlékezünk rá. 1922-es diplomamunkája lett az alapja az agykutatásnak, az informatikának, az információelméletnek és a kibernetikának. A mai napon született 1898-ban, középosztálybeli zsidó családba -a család névváltoztatási kérelmét 1900-ban engedélyezték-, a nemzetközi tudományos éra már Szilárd Leóként ismerhette meg a magyar fiatalembert, akinek munkássága olyan emberekre volt hatással, mint Albert Einstein, Enrico Fermi, Erwin Schrödinger, Teller Ede, vagy éppen Neumann János.

Forrás: galaktika.hu
Feltöltő: Rhewaa
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mantakhis
@Rhewaa: És ő nem kunyerált senkinek, hogy szórjon meg más országokat atombombákkal. Sőt...
Manno István
Azt is meg kell jegyezni, hogy ezek a kiváló emberek Magyarnak tartották magukat! Nem csak azért mentek, mert üldözték őket.Jobb lehetőségeik voltak az USA-ban, mit Európában! Páldául Teller Ede a hidrogénbomba atja végig magyar maradt annak ellenére, hogy a Népszabadság be akarta vonni egy szemét játékba és a nevében írt egy levelet, ami tiszta hazugság volt. Okoskáim erre is emlékeztek???
Mantakhis
@Manno István: Persze, hogy jobb lehetőségeik voltak. Teller, Szilárd, Neumann, nem azért mentek, mert itt féltek, hanem mert ott volt lehetőségük dolgozni... nem véletlenül hívták UFO-nak a magyarokat az USA-ban a korban: 1. olyan dolgokat tudtak, amiket amerikai társaik nem 2. és törve beszélték a nyelvet :)
bloom
@Manno István: Okoskám, a magyar nyelvtanra emlékszel-e?
atja = atyja
Páldául=például
A kihagyott írásjelekről nem is beszélek.
Rhewaa
ööö... okoskáim?!
Nem akarom félreérteni kedves @Manno a hozzászólásodat, de ebben a kontextusban meglehetősen lesajnáló a hangvétele. Talán ártott neked valamit a cikkíró?
Proli
Felejtsétek már el a nyelvészkedést!
Nincs értelmes érvetek akkor miért írtok?
Kármán Tódor nélkül talán még ma sem lenne sugárhajtású repülés és lehetne folytatnia sort a matekzsenivel a játékelmélet és a program vezérelt számítástechnikát megalapozó Neumannal, vagy régebbről Bolyaival aki az euklideszi matematikát meggenerálozta, új dimenziót nyitott.
Szóval egymás sértegetés helyett valami hasonlót olvasnék szívesen.
Akár bővebben is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.