A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormányfő döntését, amellyel Matolcsy Györgyöt javasolja jegybankelnöknek.

A kisebbik kormánypárt pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a hazai gazdaság stabil és kiszámítható működéséhez elengedhetetlen egy korrekt együttműködés a nemzeti bank és a kormányzati szereplők között.

Minderre garancia lehet Varga Mihály személye is, aki továbbra is a magyar emberek érdekeit tartja majd szem előtt, miközben az EU támasztotta elvárásoknak képes lesz megfelelni az ország - olvasható a KDNP állásfoglalásában.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Molnár Csaba DK-alelnök azt mondta, hogy Matolcsy György és Orbán Viktor személye nemcsak a magyar választók, de a nemzetközi közvélemény szemében is összefonódott azzal, hogy az ország a „bóvli hitelminősítői kategóriába került". Matolcsy György jelenleg az utolsó előtti az uniós pénzügyminiszterek rangsorában, miközben tevékenysége során európai rekordot ért el az infláció; a nemzetgazdasági miniszter működésének eredménye a gazdasági recesszió és a növekvő munkanélküliség - jelentette ki.

A független képviselő félőnek nevezte, hogy Matolcsy György kinevezését követően, a 2014-es választások előtt, a kormány feléli és elosztogatja a jegybank devizatartalékait.

Hozzátette: a Demokratikus Koalíciónak nincs lehetősége arra, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában kérdezze a jegybankelnök-jelöltet, mert "a Fidesz törvényellenesen megakadályozta a frakció megalakítását", ezért sajtótájékoztatón érdeklődnek arról, hogy Matolcsy György csökkenteni fogja-e az MNB valutatartalékát, illetve hogy mit jelent az unortodox pénzügypolitika a jegybank szempontjából. A párt arra is kíváncsi, hogy az MNB elnökeként milyen inflációs és kamatcéljai lesznek.

Molnár Csaba szerint a legfontosabb kérdés ugyanakkor az: Matolcsy György hogyan tudja elérni, hogy a jegybank független maradjon. A jelöltnek még a pénteki meghallgatáson intézményes garanciákat kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni, nem Orbán Viktor parancsait teljesíti - mondta.
A Jobbik arra szólítja fel Matolcsy Györgyöt, hogy tegyen végre rendet a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), és érje el, hogy a jegybank oly hosszú idő után végre valóban az ország, a nemzet érdekeinek szolgálatába álljon - közölte Für Balázs, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének elnöke.

A Jobbik közleményében azt írta, az MNB az elmúlt évtizedekben nem nemzetgazdasági, hanem elsősorban külső érdekeket szolgált, és tevékenysége nem felelt meg sem a nyugati gyakorlatnak, sem Magyarország elemi érdekeinek. Az ellenzéki párt szerint a jegybank ezermilliárd forintos nagyságrendű veszteségeket okozott az országnak közvetlenül, például az alapkamat indokolatlanul magas szinten tartásával, de közvetett módon is, azzal, hogy asszisztált a devizahitelek elburjánzásához.

Az MNB működésének gyökeres megújulásához sokkal többre van szükség, mint a jegybank élén történő személyi változásra - értékeli a Jobbik. A párt "minimális elvárása" az, hogy a jegybank szinte teljes szervezetét cseréljék le, menjen mindenki, aki bármilyen módon érdemben hozzájárult az elmúlt évtizedek katasztrofális jegybanki politikájához.

Az ellenzéki párt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként folytatott tevékenységét elégtelennek tartja, ugyanakkor úgy vélik, hogy a jegybank élén egészen más feladatokkal kell majd megbirkóznia.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a nemzetgazdasági miniszter MNB-elnöki jelölésének pénteki bejelentését kommentálva annak a véleményének adott hangot, hogy Matolcsy György rövid távon "érzékeny lesz a piaci aggályokra", és nyilván nem akarja, hogy jegybankelnöki tevékenységének kezdetét "markáns piaci eladási hullám" kísérje.

Matolcsy György éppen ezért várhatóan "a megfelelő nyilatkozatokat" teszi majd, ahogy a jelölésének bejelentése előtti napon is tette, amikor kívánatosnak nevezte ugyan az alacsonyabb MNB-kamatszintet, de hangsúlyozta azt is, hogy a monetáris enyhítésnek nem szabad veszélyeztetnie az inflációs célt - jelezte. Hozzátette: ha azonban a magyar gazdaság a választások közeledtével sem kap erőre, akkor elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Matolcsy György vezette MNB az unortodoxia eszköztárához folyamodik.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eberti
Aggódtam,hogy ellenzik...
Most már nyugi van.
adsl70
mint a miép mig volt aztán nem lett jó kutyus csóvál és pitizik , már szobatiszta, hogy lehet egy párt akinek semmi köze a keresztényi értékhez ilyen neve?
Pálinkafőző Rézüst
Egy nem létező párt támogat valamit...Hungarikum!
hallgatag
pedofil, plagizáló csuhások...nyalizzatok a " föpénztárosnak " és fussatok
mindig mögötte a csengettyüs persellyel...Látjátok, Lezerjani is elérte, hogy a falujának az adösság 70%-át átvállalta az állambácsi...
hallgatag
@Pálinkafőző Rézüst: Divat !!! Apropó nem látta valaki entero-t ???
Vagy még nem józanodott ki az öröm-mámorból ???
marlin
Csak remélhetjük, hogy ezeket a támogató nyilatkozatokat a főtárgyaláson nem fogják letagadni!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.