A Fidesz Lendvay utcai székházánál történtek bőven adhatnak teret annak, hogy az ember elgondolkodjon az utcai demonstrációkról. Esetleg azokról az eredményekről, amiket el lehet érni.

Nagyon leegyszerűsítve a helyzet az, hogy a negyedik módosítási csomaggal az Alaptörvény folyamatos módosítgatása elért egyfajta tűrésküszöböt. Alkalmasint a külföldi sajtóban szintén megemlékeztek ennek kapcsán Magyarországról, ami közvetett bíztatásnak is felfogható a hazai megmozdulások számára. Ennek következtében nem igazán lesz meglepő, ha hamarosan megindul majd az a kommunikáció a Fidesz, vagy egyik hű publicistája részéről, hogy külföldről vezényelt az ellenzéki megmozdulás. Ez az eddigi tapasztalatok, és egy állandósított szabadságharc emlegetése alapján szinte már várható.

Ahogy az is, hogy gyorsan megindult a tiltakozás egyes pártok nyakába varrása is. Kérdés lehet ebből a szempontból, hogy Vadai Ágnes megjelenése jó ötlet volt-e? De azon sem kell meglepődni majd, ha a politikai tartalom helyett egyfajta köztörvényes tényállásba próbálják majd belenyomni a Fidesz székházánál történteket. Ebből a szempontból a kerítés megmászása, a székházba való behatolás kétségtelenül feladta a labdát. Holott az ott megjelentek vérmérséklete, és a székházba behatolók viselkedésének eredménye jelentős eltérést mutat ahhoz képest, ami annak idején a TV-székházban történt. Amiben talán annak is szerepe van, hogy a radikális, sósav-locsolással fenyegetődző, illetve gyilkosságért börtönviselt résztvevők ezúttal nem a Fideszt megvédeni hivatottak között voltak megtalálhatók. Azok között, akik esetleg a TV-székházat felgyújtókban forradalmárt látó Bencsik András felhívására mentek a helyszínre. Nem erősítve, hanem éppen cáfolva azt a fideszes intenciót, hogy félre az agresszióval.

Ezzel, bár biztosan vitatható, de nagy valószínűséggel kommunikációs hátrányba hozta a hatalmat. Éppen azt az alapvetően antidemokratikus, erővezényelt tendenciát támasztva alá, ami ellen többek között a tüntetés szerveződött. Ezzel pedig végső soron a Fidesz hálójába terelgethették a labdát. Mert azért érdemes figyelembe venni azt, hogy az alapvetően békés tüntetéseknek a kommunikációs értéke a nagyobb. A Fidesz-székház környékén történtektől is kár azt várni, hogy holnaptól minden másként lesz. De ráirányíthatja a figyelmet arra, hogy mivel van tele többek hócipője. Márpedig a Parlamentben is emberek szavaznak. Akiknek talán nem üzlet még a kormánypárti oldalon sem hosszú távon az összetartás. Hacsak nem áltatják magukat azzal, hogy negyven éves orbánhatalmi korszak nyitányához asszisztálnak.

Andrew_s

A szerző további írásai a Gondolatvilág blogban >>>

Ha szívesen megjelenne a Propeller.hu-n írásával, küldje el szerkesztőségi emailcímünkre ([email protected])

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.