A várakozásoknál sokkal alacsonyabbra, 38 éves mélypontjára, 2,2 százalékra csökkent az infláció márciusban az előző havi 2,8 százalékról, a fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Londoni pénzügyi elemzők 2,5 százalék körüli éves inflációval számoltak. A fogyasztói áremelkedés további jelentős lassulását mutatja az adat a januári 3,7, és a februári 2,8 százalékos éves infláció után.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy utoljára több mint 38 éve, 1974 szeptemberében volt hasonlóan alacsony szinten - akkor 2,1 százalékon - az éves infláció Magyarországon. Márciusban mind a háztartási energiáért, mind a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni mint egy éve, míg legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Mináry Borbála elmondta, hogy az infláció további mérséklődése elsősorban bázishatásnak tudható be. Az élelmiszerek árának növekedése megállt, amit már a februári adatok is mutattak, majd márciusban a húsvéti akcióknak köszönhetően, csökkent a liszt, a cukor, a tojás és a csokoládé ára. A szakértő hozzáfűzte: havi összevetésben kismértékben - a februári 7,4, után további 0,2 százalékkal - csökkent a háztartási energia ára is, ami a rezsicsökkentés hatása.

Egy hónap alatt az élelmiszerek ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség és gyümölcs) 2 százalékkal, a párizsi, kolbász 1,1 százalékkal drágult. Csökkent azonban a csokoládé, kakaó (4,5 százalék), a tojás (3,1 százalék), a liszt (1,3 százalék) és a cukor (0,8 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent a múlt hónapban.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, 0,8 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az átlagot meghaladó mértékben drágultak a szolgáltatások (0,6 százalék), míg a szeszes italok, dohányáruk áremelkedése az átlaggal megegyező volt. Az egyéb cikkek - ide tartoznak például a háztartási és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek - körében kisebb mértékű árnövekedés volt megfigyelhető (0,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A háztartási energiáért és a tartós fogyasztási cikkekért 0,2-0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal azelőtt.

Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a liszt (14,7 százalék), az idényáras élelmiszerek (11,7 százalék), a sertészsiradék (11,1 százalék), a száraztészta (8,7 százalék) és az étolaj (6,2 százalék) ára. Csökkent viszont többek között a tojás (8 százalék), a cukor (6,9 százalék), a csokoládé, kakaó (5,8 százalék) és a tej (3,2 százalék) ára.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok és 19,6 százalékkal a dohányáruk ára.

A szolgáltatások 3,8 százalékos drágulásán belül a szemétszállítás 7,6, a helyi tömegközlekedés 5,4 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek árai átlag alatt, 1,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az üzemanyagok 0,3 százalékkal olcsóbbak voltak, mint tavaly márciusban, a gyógyszerek és gyógyáruk azonban 4,3, az újságok 6,9, a tanszerek pedig 5,9 százalékkal drágultak.

Árcsökkenés volt megfigyelhető a ruházkodási cikkek (0,4 százalék), a tartós fogyasztási cikkek (2,2 százalék) és a háztartási energia (8,1 százalék) esetében. A vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. márciushoz képest.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Az infláció csökkent, a bérek vásárlóértéke
csökkent, csak az árak emelkedtek
Számtam magyar kormány módra...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@hattorihanna: Erre én is kíváncsi lennék hol csökkentek az árak. ekkor még nálatok jobbak az árak a tejfelnél nálunk már a tavalyi 199.-ft helyett 279 és 329 ft mozog az ára. Az alapvető élelmiszerek is drasztikus áremeléssel indultak és már hetente változik az ára persze emelkedő szinten.
nyanya001
Arról nem beszélnek, hogy mekkora a drágaság ?
kedwes
De az is igaz, ma már, hogy kormányhivatal is lehet adomány gyűjtő!
kecskemet.hu/?r=706&c=21636
Na, ennél durvább ma, nem hiszem hogy létezik!
hattorihanna
@szaboria1: Az szép. :-(
Nálunk 240ft, még vagy két hétig... :-)
csikknorisz
@szaboria1: Nyilván jobban hisz az ember a saját zsebének/szemének, mint statisztikáknak és átlagoknak. Persze aki megengedheti magának, hogy magasabb árfekvésű dolgokat vesz, kevésbé veszi észre az alacsonyabb árfekvésű cikkek jóval nagyobb mértékű drágulását. Aki pedig utóbbit vásárolja, nem fogja vigasztalni, hogy a luxuskategória árai alig változtak, és ezáltal "átlagban" neki se 50, hanem csak 5 százalékot jelent a változás. A kasszánál nem átlagtermékek átlagárát fizeti az átlagember átlagfizetésből.
gibgab
Infláció márciusban is volt, csak növekedésének mértéke csökkent (üteme lassult). Nincs fogyasztás, nem bír el több terhet a magyar lakosság, nincs értelme árat emelni, mert visszaüt. A rezsicsökkentés pedig trükk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.